Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyi megtakarított pénzetek...

Mennyi megtakarított pénzetek volt 21 évesen? Mi számít kevésnek egy adott korhoz?

Figyelt kérdés
8 hónapja kezdtem dolgozni, 400.000 Ft eddig. Ez kevésnek számít?

2016. szept. 14. 19:05
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

21 évesen teljesen értelmetlen a megtakarításodat számolni.

Annyi persze nyilván kell, hogy legyen, hogy egy-egy váratlan kiadást (fogász, ruházkodás, háztartási gépek, stb.) meg tudj oldani, illetve legalább fél-egy évet munkanélküliség esetén is ki tudj húzni. De ez nem is megtakarítás, ez csak biztosíték.

Ha szüleiddel laksz, akkor nyilván ezek nem csak rád hárulnak, jóval kisebb összes is elég lehet.

Ezen (a létbiztonságon felül) viszont sokkal fontosabb, hogy ne rövidtávra tervezz, ne azt nézd, hogy most 30k-val többet tudsz félrerakni, hanem a jövődet alapozd meg. Inkább keress egy olyan munkahelyet, ahol tovább képezheted magad, mégha 30k-val kevesebb is a fizetés, vagy fektess be továbbtanulásba, nyelvtanulásba. Hiába keresel mondjuk most pincérként mondjuk 200k-t, onnan nem nagyon van feljebb, 10 év múlva is annyit fogsz (reálértéken). Míg ha továbbfejlődsz, akkor később sokkal többet tudsz keresni, játszva behozod ezt a különbséget.

Amúgy nagyjából az 50-30-20-as szabályt tekintik jónak:

"Az 50% a havi fix kiadásod. A fizetésed (vagy a háztartás bevételének) az 50%-ába bele kell férnie a havi fix kiadásaidnak, mint lakásbérlés, vagy hiteltörlesztés, rezsi, autófenntartás, biztosítások, stb. Ha ezekre a tételekre többet költesz, mint 50%, akkor a bevételeidhez képest nagy lábon élsz.

30% a változó kiadásaid, mint bevásárlás, szórakozás, ruházat, fodrász és egyebek.

20% pedig az anyagi céljaidra félreteendő összeg havonta, legyen az nyugdíj-megtakarítás, hiteleid kifizetése, vagy bármi egyéb."

Bővebben: [link]

Nálad ez az első 50% még sokkal kevesebb lehet, mert nem a saját lábadon állsz, a szüleid tartanak el, így sokkal többet tudhatsz elrakni.

2016. szept. 14. 22:26
 12/16 anonim ***** válasza:
21 évesen pár tizezer forint, de rendszeresen elszórtam :(
2016. szept. 15. 11:03
 13/16 picoka92 ***** válasza:
9%
21evesen kb egymilliom volt. De nekem mar volt 400.000em mielott elkezdtem dolgozni. Vagyis azt diakmunkabol, utana rendes melobol.. Azota most 3evvel kesobb megduplazodott. Pedig gyereket is vallaltam, most jon a masodik. En a gyedbol is tudtam felretenni sokat, pedig nem sporolok a gyerekemen. Csak feleslegesnek tartom a 100ezres babakocsit...
2016. szept. 15. 14:38
 14/16 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek!!
2016. szept. 18. 12:16
 15/16 anonim ***** válasza:
Na, ez segített az önértékelésedet helyrerakni? :)
2016. szept. 18. 17:15
 16/16 A kérdező kommentje:
Azzal nem is volt semmi baj :D
2016. szept. 21. 10:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!