Határozatlan idejű munkám van. A munkáltató nem tud munkát biztosítani, a szabadságom elfogyott. Be sem kell mennem a munkahelyemre. Ilyenkor milyen jövedelemre vagyok jogosult?
Ha be kell mennie, akkor az nem távolléti díj.
Jelen esetben a munkáltató problémája, hogy nem tud neked munkát adni. Fizetnie attól még kell, hiszen ott vagy, rendelkezésre állsz, nem a te hibádból nem történik tényleges munkavégzés.
Nyilván, ha továbbra sem tud munkát adni, előfordulhat, hogy felmondanak, vagy felajánlanak egy részmunkaidős szerződést. Vagy egyszer csak helyrejön minden, és dolgozhatsz tovább ugyanúgy.
Bocsi, ezt benéztem, azt a "sem" szócskát nem láttam :)
Akkor viszont a 2. válaszolónak van igaza.
Még egyszer bocsi.
Fizetetlen szabadságra nem tehetnek, arra csak önkéntesen mehet.
Tehát amíg ki nem rúgnak, fizetniük kell.
Fizetés nélküli szabadságot a cég nem adhat, ilyenre nem kötelezhet.
Ezt kizárólag a dolgozó kérheti - írásban - és ha olyan esemény miatt kéri, amelyet nevesít az MT (például szülés utáni gyermeknevelés céljából), akkor azt a munkáltató nem tagadhatja meg. Minden más esetben a munkáltató döntése, hogy megadja-e a dolgozónak a fizetés nélküli szabadságot vagy sem.
Tehát munkáltató nem küldhet fizetés nélküli szabadságra csak azért, mert az neki kedvezőbb, mintha fizetné a törvényben előírtakat "állásidőre" is.
A munkáltató a szerződés megkötésével arra vállalt kötelezettséget, hogy munkával ellát és arra bért fizet. Te arra vállaltál kötelezettséget, hogy tudásodnak, képességeidnek megfelelően a legjobb munkát végzed, és a munkáltató rendelkezésére állsz meghatározott időben, meghatározott helyen.
Ha a munkáltató nem tud munkával ellátni, az ő baja, az MT szerinti "fizetési" kötelezettsége van arra az időre is.
Persze, hogy nem teheti meg önkánt a munkáltató, de ez hol szokta őket érdekelni?
Nekem csak olyan tapasztalataim vannak, ahol a cégek spórolósak, semmi pozitív nincs.
Szerintetek a munkavállalók hány százaléka megy el a munkaügyi bíróságra, ha neki van igaza bérrel kapcsolatban? Szerintem kevés. Így aztán azt tesz, amit akar a legtöbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!