Felvennének egy üzletbe dolgozni, de csak 6 órás részmunkaidőre. Ez miben befolyásolná a jövőmet?
Szerintem semmi hátránya nincs.
4 órás esetében van úgy, hogy 1 év csak fél évnek számít.
De 6 órásnál már nincs ilyen.
Max. annyi hátránya lehet, hogy 6 órára kevesebb a fizetés, mint 8 órára.
4 órás esetében van úgy, hogy 1 év csak fél évnek számít.
De 6 órásnál már nincs ilyen.
NA, erre kérek valami jogszabályi hivatkozást...
Kérdező, amit az első válaszoló írt, hatalmas butaság, ilyen nincs. Szolgálati idő számításánál 1 órás munkanap is 1 napnak számít; a nyugdíj összegének számításánál arányosítanak csak a minimálbérhez.
2: nem így van.
Több ismerősöm is ment mostanában nyugdíjba. Van akinek csak 1-2 év volt már vissza a 40 év szolgálati időhöz, amikor váltani a kellett. És direkt úgy kerestek, hogy semmiképp se 4 órás legyen, mert akkor ha pl. 2 éve van még vissza, akkor 4 évet kéne dolgoznia.
Jogszabályt nem tudok, de nyilván aki utána nézett a nyugdíjazásának a nyugdíjbiztosítónál, az megfelelő információkkal rendelkezik.
Hát, mivel én meg ezzel foglalkozom, hidd el, nem kell kétszer annyit dolgoznia.
És én erre tudok jogszabályt is hozni...
Kettes, nagyon tévedsz.
Kétlem, hogy ezzel foglalkoznál, csak szeretnél valami nagyot mondani.
Valóban, a 4 órás bejelentés nem számít teljes szolgálati időnek, csak a 6 vagy 8 órás felének felel meg.
Vedd a fáradságot, és böngészd te a jogszabályokat, én utálom ezeknek a nyelvezetét.
Attól még, hogy nem tudja az illető megmondani, hogy hanyadik évi hanyadik törvényről van szó, a válasza a helyes.
Hiába dolgozol le 40 évet 4 órában, nem mehetsz nyugdíjba a 40 évvel.
Míg 40 évnyi 6 órás munkaviszonnyal már igen.
Valóban, az egyetlen hátránya a kevesebb pénz.
De hát ez megegyezés kérdése.
Egy 6 órás könyvelő kereshet jobban egy 8 órás titkárnőnél, semmi nem tiltja.
Cafeteria, bérlet-térítés, kajautalvány, stb. ugyanúgy jár, már ha az adott cégnél van ilyesmi.
Pedig 2-esnek igaza van! :)
Teljes szolgálati időnek minősül, amennyiben eléri a minimálbért a keresete. De ugyanez áll a 6 órásra is.
És miért ne kereshetne valaki 4 órába br. 129.000 forintot akár...vagy többet. A bér számít, nem a munkaidő.
Kevered, kedves utánam válaszoló.
Az egyik a szolgálati idő, a másik a nyugdíj összege.
Sokan keverik, nem csak te.
Ha sokat keres akár 4, akár 6 órásban, akkor jó lesz a nyugdíja.
De hiába keres sokat, ha nem szedi össze a szolgálati időt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!