A jogász szakmák miért ilyen alulfizetettek?
Kezdjük a dolgot ott, hogy még fiatal vagyok, és nem tudok semmiről semmit, ezért tettem fel a kérdést. Tudatlan vagyok, kérdést tettem fel, tehát ne támadjatok légyszi.
Elkezdtem egy jogi egyetem jogász szakát, és megnéztem online, nagyjából mennyi az elérhető fizetés ezen a téren, és eléggé elszomorító. 140-170 ezres fizetést láttam pályakezdőknek.
Én persze abból indulok ki, hogy egy ismerősöm mozdonyvezető, aki már több éve szolgál a MÁV-nál, és 400-500 ezreket keres. Más ismerősöm hegesztő, az is 300-400 ezreket szerez havonta.
Megnéztem, és jogászként, és ebben a szakmában nekem a plafon nagyjából 200-250 körül lesz.. majd évek múlva.
Ez hogy lehet? A jogi egyetem nehéz, és diplomás is leszek, tanulhatok még 5 éven át egyetemen, diplomás is leszek, és kevesebbet keresek, mint (ahogy néztem) egy járőröző rendőr, aki 200-220 ezerrel kezd.
És elvileg ez az jogi / ügyvédes dolog jól fizet..
Most jönnek majd azzal, hogy ha csak a pénzért csinálom akkor inkább hagyjam itt. Persze nem csak a pénzért választottam ezt a pályát, de ez elkeserítő, demotiváló kicsit, hogy én jogi diplomával a 200 ezres fizetést se fogom elérni..
Légyszi világosítsatok fel :/
aki alkalmazotti létben gondolkodik, az meg is érdemli a 170e-es fizetést (ami már így is átlag feletti)
amúgy meg sima jogász elkér 5-10e ft-ot mint tanácsadási díj, és akkor csak tanácsot adott, meghallgatta a problémádat azt kész! Mikor lesz egy hegesztőnek vagy egy mozdonyvezetőnek 5-10e-es órabére??? Soha!
Kíváncsi vagyok hogy melyik pályakezdő járőröző rendőr keres meg 220 ezer forintot.
Legfeljebb egy rendőrtisztit végzett,de az nem járőröz,aki járőröz az jó ha 100-at havonta megkeres.
Cserébe bármikor belé vághatják a bökőt egy cigó család veszekedésénél.
A hegesztő dolog is frázis,hiszen nagyon kevesen keresnek tisztán nettó 400ezret hegesztőként.
Ha havi 400-at megkeresne egy hegesztő,akkor nem mennének tömegesen Nyugatra melózni.
"És elvileg ez az jogi / ügyvédes dolog jól fizet.."
Már akinek,attól hogy van pár sztár ügyvéd,attól nem biztos,hogy te is eléred azt a szinted fizetésben és szakmai tapasztalatban is.
Nagyon sokan csak elvegetálnak bojtárként és havi 100nál nem keresnek többet.
A több nyelvet beszélő és jó eredménnyel végzett jogászokra van szükség,de sokan így is munkanélküliek,örülj ha lesz egyáltalán munkád.
Én csak az internetről szedtem az infókat, ott olvastam.
Ahogy azt is, hogy egy jogi egyetemet végzett, 3+ nyelven beszélő profi ügyvéd kevesebbet keres, mint egy lakatos például. :S ez az ami elszomorít, mármint nem sajnálom senkitől a nagy fizetést, csak értitek..
Nem a szakmunkásokra kell haragudni,hogy ennyit keresnek,inkább az ország vezetőire.
Ha egy dolgozó megelégszik havi 100ezres fizetéssel,akkor miért adna a munkáltató több bért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!