Diploma vagy külföld?
Mi érné meg jobban a mai világban? Egy pénzügy-számviteles diploma itthon, vagy külföldön szalag-, kisegítőmunka? Hol kaphatnék több fizetést? Megéri egyáltalán lediplomázni?
Nyelvérzékem rendben van, angol és német felső, gyenge francia közép.
Sokszor elgondolkodom, egyre többet manapság, hogy van-e értelme annak amit csinálok. Két ismerősöm történetével tudok szolgálni nektek. Egyik sem ment egyetemre... Külföldre mentek, egyik hentesnek osztrákokhoz havi 400.000 nettóért átszámítva, ami x ideig fog neki fennállni, mivel édesapja is ott dolgozik, viszont ő már 10 éve havi 600.000-700.000-ért. Másik ismerősöm pedig németországi Boschba ment és gépmester lett közel havi 1 millió forintért. Itthon egy gépmester Boschban jobb esetben 200.000 nettót kap. Ezt onnan tudom, hogy nekem is dolgozik ott családtagom.
Lassan már 2 éve kint vannak és folyamatosan azt látom, hogy mennyire boldogok, mennyi pénzük van, ilyen luxus autó, olyan luxus autó.
Én meg örülök, ha az önköltséget tudom finanszírozni hitel nélkül.
Külföldi diploma. Gondolj bele, ha ennyit keres kint egy munkás, mennyit keres egy mérnök vagy egy bankár?
Ráadásul pont Ausztriában pár éve még nevetséges költségtérítéseket kértek (konkrét összeget tudok 100 euro FÉLÉVENTE), amit ottani diákmunkával simán összeraksz.
Ami a legjobban megéri az a kettő kombinációja.
Nem vitatom jobban megfizetnek, de felesleges az itthoni fizetéseket az ottani forintra átszámolt összegekhez hasonlítani... amúgy meg pénzügy számviteles diplomával és két felsőfokú nyelvtudással itthon is elérhető 10 (sőt kevesebb) év alatt a havi 600-700 ezer nettó.
1. lediplomázni (megéri)
2. kimenni dolgozni - akármit
3. hazajönni és diplomásként dolgozni
A diplománál függ milyen diploma, pénzügyi számviteles diplomával nem tudom mennyit lehet keresni 500 ezer forint sok pénz, bár irták mások megkeresel vele annyit, hát nem tudom, szerintem nem.
Én lediplomáztam, itthon lószart sem lehet keresni, de legalább megszerzem a gyakorlatot. Éltem fél évet ausztriában, nehogy azt hidd hogy te gyári munkával isten király vagy, szerintem annak éri meg kimenni akinek van legalább szakmálya, , 3 műszak, robot gyárba, össze nem hasonlitható egyébként egy diplomás életével. Külföldön is dolgozni csak szakmával éri meg, én is csináltam szakmát, ha minden kötél szakad irány ausztria, egyébként kamionos jogsit csináltam, minden papirom megvan, 2500 eur netót meglehet vele keresni, de apum kint hegesztő 2000 eur amit lehet keresni, 2 műszakba !
Ne gondold hogy a 3 müszakos gyári munka szakma nélkül annyira jól fizet adnak 8-11 eur brutót óránként, + pótlékok, de azért nem tudom éjszaka dolgoztál-e már ?
Ja és azért itt burgeland meg bécs környékén 2000 eurot még a szakmával rendelkezőknek sem fizetnek, amiről én beszélek az vorarlberg tartomány ausztria túl fele.
Szerintem el kell döntened, hogy szakmát csinálsz, 20-21-22 évesen már dolgozol, keresel 1800 eurot, vagy leülsz számolni hogy egyetemre mész 24-25-26 évesen végzel, ami eleve 4 év plusz tehát elesel ha úgy vesszük 80 ezer eurotol, plusz a családnak egy nem kis kiadás, hogy tnaul az ember ezt tudom magamról. Viszont diplomával 100 ezer forintot kereshetsz úgy hogy kipihenten mész haza, mint gyakornok, 30 éves korodra kb. 200 netót meglesz magyarországon is havi bontosba. Azért az 500 ezer ft fizetés elég durva, bár nem vagyok a pénzügyi szektroba otthon, de szerintem kell 20 év mire te azt eléred.
Külföld egyébként nem biztos drágább főleg németország, teljesen élhető, és ausztriában is lehet házat venni, lehet nem családi házat, de 150 ezer euróért már 3 szobás szinte új épitésű lakást vett apum kollegája első emeleten.
Ugyan ugy 20 év lesz neki mire ott letörleszti mintha magyarországon vett volna 10 millióért egy lakást.
Még egy dolog, apum mindig külföldöt hajtotta, tönkre is ment nauykámmal a kapcsolata, tehát azt felejsd el hogy a határ mentén vagy és 6-700 ezret keresel, akkor havonta hazajösz magyarországra, és mindig távol vagy, max kiköldözik majd a párod hozzád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!