Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Tényleg igaz, hogy egy OKJ-s...

Tényleg igaz, hogy egy OKJ-s képzés sem ér semmit?

Figyelt kérdés
Mindenhol azt lehet olvasni, hogy az OKJ képzés csakis s**gtörlésre való (vagy felvételinél + pont), de ez mindegyiknél igaz? Tehát nincs olyan OKJ-s képzés, amelynek a birtokában reális esélye lehet az egyénnek, hogy maximum fél éven belül az adott régióban (vagy akár külföldön) pályakezdőként el tudjon indulni a munka világában és gyakorlatot szerezzen később? Vagy ez az egész egy pénzlehúzós parasztvakítás és aki nem lesz diplomás az választhat a minimálbér és a külföldi csavargás között? Ezt csak azért kérdezem, mert egyetemistaként nekem az tűnt fel, hogy már boldog-boldogtalan (korábbi osztálytársaim, akik kettőig nem tudtak elszámolni), a legidiótábbak is diplomát szereznek (ráadásul nem is elsősorban bölcsész, hanem informatikai/közgazdasági területen), de mindenkinek így is pokoli nehéz az elhelyezkedése (kivéve persze azokat, akiknek protekciója van). Valaki pls világosítson fel, mi a szitu most a munkaerőpiacon Magyarországon (vagy akár külföldön) 2016-ban?

2016. febr. 12. 14:33
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
77%
Én a teljes egyetemi képzésről beszélek ami BSc+MSc+PhD, tehát minimum 8 év. Aki doktorál azt mindenhol szakértőnek tekintik. Lényegében ez vette át a régi egyetemi diploma szerepét a mai reálszférában.
2016. febr. 13. 20:03
 12/29 anonim ***** válasza:
100%

Meg kell nézni a hiányszakmákat, majd egy ilyenhez olyan képzőhelyet választani, ahol lelkiismeretesen oktatnak, nem csak a papírt szolgáltatják. Akkor sokat ér egy ilyen végzettség.

Rengeteg okj-s "szakma" felesleges, sőt, nevetséges a léte is, de értékes, piacképes is van köztük. Sok a kamupozíció is - sehova nem keresnek olyanokat, mert elég lenne a 8 általános hozzá.

Aztán van, amit törvénymódosítások miatt végeznek sokan (pl. boltvezetői, lovastúra-vezetés, állatorvosi asszisztens, stb.). Lovastúra-vezetés annak a mintapéldája, amivel a többség éhenhalna főfoglalkozásként, mert nálunk nincs fizetőképes kereslet, az állatorovsi asszisztensi pedig arra jó példa, hogy egy új végzettség nem teremt új munkahelyet. Tipikusan kihalásos alapon lehet csak állást megcsípni vele.

Sok OKJ-re úgy tekintek egyébként, hogy azoknak való, akik hobbiból szeretnek új, érdekes dolgokkal megismerkedni, van pénzük és szabadidejük - nem azoknak, akik a karrierjüket alapoznák éppen.

De van ellenpélda is. Az OKJ ápoló (ami 3 év elég kemény tanulás) van közel olyan szaktudással bíró, felkészült, mint aki főiskolán tanulja a szakmát, és tárt karokkal is várják a pályán. (Az első szintje, a gyakorló ápolói államvizsga bőven diplomás szintet követel.) Tehát ezzel tudást is kapsz, és állást is. Csak sajnos ez a ritkább. Minden szakmai képzésnek ilyen alaposnak kellene lennie, s nem magára hagyni az embert, hogy majd felszedi magának a tudást, ahogy bírja.

2016. febr. 14. 10:45
 13/29 anonim ***** válasza:
82%

Ezzel vitatkoznék.

Nekem okj m van, abban dolgozom, és nem csak ledobok valamit az asztalra. Szellemi területen vagyok és folyamatosan képzem magam, ahogy tudom. A szaktudásom elég jó szinten van.

Ismerek olyat, aki elvégzett egy tanfolyamot, ami nem is oktatási rendszerű, és öt éve abban dolgozik, nem minimálért.

2016. febr. 14. 11:02
 14/29 anonim ***** válasza:
70%

Nem azt mondtuk, hogy soha, senki nem tanul így semmit.

Kivételek mindig vannak.

Ha meg mellé ügyes, tehetséges vagy, az úgyis kiderül.

Meg a képzést nyújtó iskolának, oktatóknak is lehet jó vagy rossz híre.

Nekem van rendes szakmám és okj-m is.

A szakmát érettségi utáni technikumon szereztem, a város legjobb középiskolájában. Ez ér valamit. (Debrecen, tehát nem egy kisváros).

Az okj-m csak egy kitérő volt, de eleve olyan helyen szereztem, ahol az oktatóknak is megvolt a hírük a városban. Ez az O.R., nem írom ki, de ha valakit érdekel, megírom privátban. Régebben a Keletterv épületében "oktattak", ma már nem tudok róluk semmit. De oktatásnak nem nevezném, a tanár ha odaért 1-2 órával kezdés után, abból semmi nem volt, addig ültünk, vártuk.

Ha valaki messziről jött, és nem akart a korai busszal jönni, és minden nap 9-10 között esett be, abból sem volt semmi. 7-kor vagy 8-kor kezdtünk, már nem emlékszem.

És hónapokon át így járt egy lány, lusta volt korán kelni. Érdekes módon 5-ösre vizsgázott.

Én is, meg szerintem szinte mindenki. Pedig tanítás az nem volt, hónapokon át sz-rrá untuk a fejünket. Egy komplett család tanított minket, anyuka-apuka-lányuk mind a Műszaki Főiskola oktatói voltak, lehet ott tényleg tanítottak, de ezt nem vették komolyan.

Sok év telt már el, de ha meghallom, hogy valaki az O.R.-nál szerezte a szakképesítését, akkor őt én sem tudom komolyan venni.

És továbbra is fenntartom a véleményem, hogy bár lehetnek kivételek, de 5-6 év képzését, gyakorlatát nem lehet pár hónap alatt elsajátítani. Komolyabb szakmák esetében biztosan nem. Mert bolti eladó miért ne lehetne az ember, az árufeltöltéshez túl sok szakmai tudás nem kell.

De pl. Debrecenben 6 éves a nyomdászképzés, ebből 3 vagy 4 évben gyakorlat is van, elég sok. Közben pedig már a 15 éves gyerek is tanulja az anyagismeretet, a gépeket, stb, ezt a fél éves tanfolyam alatt esélytelen megtanulni. Főleg hogy ezek a csodatanfolyamok kb délig szoktak tartani.

2016. febr. 14. 13:11
 15/29 anonim ***** válasza:
100%

Na és ha valaki folyamatosan képzi magát? Ismerek diplomást, aki kiesett az iskolából és totálisan nem érdekli maga szakma. Nem képzi képzi magát. Ennek az ellentétét is, aki folyamatosan nyomja, nyomja, és hatalmas szaktudása lett, és gyakorlata. Sőt, megkockáztatom, hogy bármelyik diplomásnál nagyobb, eredményesebb a szaktudása.

Ismerek egy asztalost, aki nem azért lett az, mert ostoba, vagy iq nulla szakmunkás lenne. Hanem, mert gyerekkori emlék fűzi hozzá. Elvégzett egy sulit, képzi magát, és ma hatalmas dolgokra képes, nem is keres rosszul.

2016. febr. 14. 13:35
 16/29 anonim ***** válasza:
100%

Ezt szerintem nem vitatja senki, tehát ha valaki tényleg jó, akkor csinálhat bármit, idővel úgy is lesz eredménye.

Nekem is van ilyen asztalos ismerősöm, hogy full hülyének tartották, mert ő csak egy szakmunkás, aki bútorokat rak össze.

Aztán idővel szépen kijött az, hogy nem csak úgy van az, képezte magát, vett egy rakás szerszámot, gépet, aztán most olyan dlgokat csinál, hogy sokan megkeresik.

Annyi a baj, hogy idő mire beletanulsz ilyen szinten, másrészt kicsi a csárda, tehát ebből elég egy, ha lenne még vagy 3 ilyen akkor már lehet a fejét vakarná.

Ugyan ez tetoválóba, "na a hülyegyerek, mert ez se akar dolgozni".

Aztán nem kapsz nála időpontot, olyan munkákat csinál.

2016. febr. 15. 18:16
 17/29 anonim válasza:
29%
Nagyrészt tényleg csak arra való.. Akinek diplomája van, plusz felső-, vagy középfokon beszél nyelvet az is nehezen illeszkedik, nemhogy egy okj-vel..
2016. márc. 23. 03:14
 18/29 anonim ***** válasza:
75%
Okj nek is vannak szintjei. Van ami kozep, de van ami felso foku szaktudast ad. Nem diploma, de eros szaktudast. Nekem ilyen okj-m van, ugy is van mindenhova vezetve, hogy felsofoku szakkepesites. Es nem okozott meg hatranyt sehol
2016. márc. 23. 17:53
 19/29 anonim ***** válasza:
46%

Az enyém is felsőfokú. Nem mostani kérdés, így nem emlékszem pontosan (nem olvastam vissza), de azt hiszem, leírtam részletesen, hogy ment az oktatás. Tanárok be sem jártak, ha ott voltak, akkor se tanítottak, pletykálás ment egész nap, a végén persze mindenkinek meglett a "felsőfokú szakképesítése"

Azóta tudom, hogy ezek komolytalanok.

Nem azt mondom, hogy hátrány, de nem is előny. Számomra egyenlő a nullával.

Ha nincs némi előképzettséged az adott szakmában, hiába felsőfokú, nem tudsz pár hónap alatt elsajátítani olyasmit, amit mások évekig tanulnak.

Hiába lesz róla papírod, fogod tudni valamennyire az alapokat, az elméletet, de mélyebb tudást itt nem szerzel, sem megfelelő gyakorlatot. Egyszerűen nincs is idő ennyi idő alatt leülepednie ennek a tudásnak, egy komolyabb szakmánál átlátni az összefüggéseket, beleszaladni bizonyos problémákba, különleges esetekbe, stb.

2016. márc. 23. 18:31
 20/29 anonim ***** válasza:
76%

Jartam.foiskolara, ott sem jobb. Bejon a tanar kesve, a mikrofont lusta bekapcsolni, nem valaszol a kerdesekre csak daralja az anyagot es sorolhatnam. A tobbiek meg rohognek, hangoskodnak, zavarjak aki figyelne.... A dolgozatoknal meg csalhatsz orrba szajba....

Szerintem akarmilyen papirod van, sajat magadnak kell hozza tanulni, fejlodni. Lehet akarmid ha nem ertesz hozza.

2016. márc. 23. 19:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!