Többet vagy kevesebbet fizetnek így?
Egy adott munkakörnek általában van egy konkrét bére, vagy legalábbis egy szűk bérsáv, amit egy dolgozó megkaphat. Ha a munkakör nem igényel semmilyen végzettséget, akkor nem lesz más a munkavégzés magasabb végzettséggel sem, vagyis a fizetés is indokolatlanul lenne más.
Ha van végzettséged, érdemesebb olyan munkaköröket megpályázni, ami igényli is ezt, így magasabb bért is fizetnek érte.
Köszönöm :)
Még azt kérdezném, hogy aki pl. gyárba megy dolgozni és van diplomája, az miért tagadja le, ha úgyis ugyanannyit kap, mint a többiek?
Mert gyári munkásként nem annyira divat hencegni a diplomákkal, azt gondolhatják, hogy felsőbbrendűnek tartod magad emiatt. Valóságban is előfordulhat, hogy a végképp semmilyen végzettséget nem igénylő munkakörökhöz hátrány a magasabb végzettség.
Pl. egy gyárban az emberek 99%-a végzettséget nem igénylő munkakörben dolgozik. Egy diplomás esetleg gondolhatja úgy, hogy ő nem a többiek szintjén van, ami végül ahhoz vezet, hogy bomlasztja a közösséget, sokat vitázik, nem dolgozik megfelelő hatékonysággal, stb. Persze ez csak egy gondolat, nyilván nem feltétlenül van így.
De van olyanra is példa, hogy a végzettséget nem igénylő munkakörbe a jelentkezőket mégis végzettség alapján szűrik. Éppen azért, mert más alapján nehéz szűrni, és így előnyt jelenthet a magasabb végzettség (jobb híján). Pl. a BKV villamosvezető tanfolyamra akkora a túljelentkezés, hogy előnyből indulnak a magasabb végzettségűek (konkrétan kimondják, hogy ők egy magasabb rangú csoportba kerülnek, és az alacsonyabb rangú csoportokból csak akkor választanak, ha nincs elég a magasabb rangú csoportban).
"Egy diplomás esetleg gondolhatja úgy, hogy ő nem a többiek szintjén van, ami végül ahhoz vezet, hogy bomlasztja a közösséget, sokat vitázik, nem dolgozik megfelelő hatékonysággal, stb. Persze ez csak egy gondolat, nyilván nem feltétlenül van így.
"
Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam, amíg nem tudták diplomás vagyok, addig kedveltek, jól megvoltunk. Példaként állítottak a többiek elé, megkaptam a nagy kitüntetést is a hónap dolgozója, köszönet érte!
Miután kiderült, hogy az egész részlegen nekem van a legmagasabb végzettségem, rendesen megszívattak.
-Mikor rám került a WC takarítás, beleszartak a mosdóba 4-er egy röpke hét alatt
-Felrúgták a felmosóvödröt, mikor végeztem
-Elszórták a csikkeket
-Inzultáltak, nagyképűnek, bunkónak, stb. tituláltak durván 2 hónapig
-Lopták a kajám, vagy simán kidobták a kukába. Mivel 12 órázni étel nélkül elég húzós, így rákényszerültem, hogy a dög meleg szekrényben elzárva tartsam
-Beleköptek a levesembe, mivel bunkó tahó módjára elzártam és ilyen irigy dög ezt érdemli
A leveses dolog már nekem is sok volt, másnap ajándékkal fűszereztem az ebédet, persze ellopták ezt is meglepő módon. Persze keresztbe állt a szemük, mikor előszedtem a szekrényből a másik adagot, majd falatozás közben megeresztettem egy baráti kérdést:
"Remélem ízlett a fehérjekiegészítés a túrós tésztán :)"
A kis tejfölősképű részlegvezető erre kirúgott, egyem a szívét.
Értem, nem akarnak kilógni...azért ez szomorú, hogy az embernek le kell tagadnia, hogy tanult. Még én érezzem magamat sz@rdarabnak, mert elmentem diplomát szerezni.
Utolsónak: ez nagyon durva. Milyen undorítóan tudnak az emberek viselkedni. De a vége tetszett :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!