Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ilyen személyiséggel nem...

Ilyen személyiséggel nem érdemes multihoz menni, igaz?

Figyelt kérdés

Januárban végzek az egyetemen, életem első "igazi" munkahelyét keresem (most részmunkában dolgozom). Úgy látom, a legtöbb lehetőség multinál lenne, sőt hétfőn kezdtem önéletrajzokat küldözgetni, és kedden máris telefonáltak 2 helyről, csütörtökre és péntekre le is beszéltem állásinterjút.

Viszont ahogy egyre többet olvasgatok a multikról, és ahogy hallgatom, amit az ilyen vállalatoknál dolgozó ismerőseim mondanak, egyre inkább elmegy a kedvem. Szerintem nem nekem való munkahely lenne, és rövid időn belül kikészülnék. Egyetértetek ezek alapján?

- Mindenen szorongok és stresszelek. Ez gyerekkorom óta így van, pedig kitűnő tanuló voltam, egyetemen is jó eredményekkel végeztem, de nagyon sokat stresszeltem mindenen, és minden kis kudarc (akár egy rosszabbul sikerült prezentáció) miatt sokáig idegeskedtem.

- Nem vagyok üzleties szemléletű, gazdasági dolgokhoz nem konyítok. Noha a legtöbb, általam kilesett álláshoz ezt nem is kérik (idegen nyelvek kellenek), gondolom átszövi a mindennapokat, hogy itt minden a gazdasági versenyről szól.

- A munkámat precízen, lelkiismeretesen végzem, igyekszem a legjobb tudásomat nyújtani. Viszont nem tudnék a "cégnek élni", mert van nekem saját magánéletem, párkapcsolatom, hobbim. Szeretném tudni, mikor van szabadnapom, és nem szeretnék folyamatos készültségben élni, hogy bármikor behívhatnak a munkahelyre. És nem szeretnék este 8-ig dolgozni, ha 5-ig szól a munkaidőm. Akkor sem, ha fizetik a túlórát.

- Nem vagyok egy nagy társasági ember. Vannak jó barátaim, de új emberekkel mindig kicsit nehezen ment az ismerkedés, és nem is vagyok pörgős, bulizós, inkább a csendesebb programokat szeretem.

- Nem lebeg a szemem előtt, hogy nagy karriert akarok, nem akarok minél feljebb jutni a ranglétrán. Azt akarom, hogy legyen egy biztos megélhetésem, még ha luxusra nem is telik belőle, és később majd családom, a gyerekeimnek meg tudjam adni, amire szükségük van. A munkahelynél pedig többet számítana a pénznél (persze azért egy minimum szint felett), ha nyugodtabb légkörben dolgozhatnék, és némi szabadidőm is maradna.

Ezek alapján szerintetek mennyire bírnám egy multinál? Szerintem nem nekem való, de kicsit el vagyok keseredve, mert egy hónapja bújom napi szinten az álláskereső portálokat, és szinte csak multinál találok olyan munkát, amihez rendelkezem a feltételekkel. Multis hirdetésből minden nap látok 3-4 újat, ahova tudnék jelentkezni, de másfajta állásokból alig...

2015. dec. 16. 20:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
80%

Szerintem meg a kifogasokat keresed. Mellesleg nem derult ki milyen vegzettseged lesz, tehat 'a multi' mint olyan picit tag fogalom.

- 'gondolom átszövi a mindennapokat, hogy itt minden a gazdasági versenyről szól' - konkretan hulyeseg.

- 'és nem szeretnék folyamatos készültségben élni, hogy bármikor behívhatnak a munkahelyre.' - ilyet hol hallottal? Van, ahol kell ugyeletet adni (tipikusan uzemeltetesi feladatoknal), de amugy sokkal kiszamithatobb a munkaido, mint valami taho magyar vallalkozo kkv-jaban, ahol a fonok ur kenye-kedve szerint van a munkaido

- 'Nem vagyok egy nagy társasági ember.' - mi koze ennek a munkahelyedhez? Nem tarsasjatekozni, bulizni jarsz be, hanem a munkadat vegezni.

- 'Nem lebeg a szemem előtt, hogy nagy karriert akarok, ' - ez alapjan siman lusta vagy, tok mindegy milyen cegrol van szo, te mindenhol csak a minimalisat nyujtanad, ami ahhoz kell hogy ne rugjanak ki...

2015. dec. 16. 20:52
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Én a 2. munkahelyemet taposom, ez is multi, az előző is multi volt, ez az 5. év, hogy dolgozom.

Nézzük sorban a problémákat:

1. Szorongás, stressz - ha ilyen típus vagy, ez mindenhol kijönne és problémát okozna, nem csak multinál. Én is tudok stresszelni dolgokon, de soha nem éreztem még úgy, hogy maga a cég multi-jellege stresszelne.

2. Gazdasági verseny - Ebből soha semmit nem éreztem, évente 2x van egy dolgozói fórum, ahol a nagyfőnök prezentál a cég teljesítményéről, a piaci versenyről, de egyébként ebből nem sokat érzékelünk.

3. Túlóra, szabadidő - Én sem éltem soha a cégnek, 5 órakor lejár a munkaidőm, aztán kalap-kabát, leléptem. Nagyon ritkán kell túlórázni, és akkor sem kötelező.

4. Én kifejezetten introvertált személyiség vagyok, sokáig nem is voltak a munkahelyen barátaim. De aztán kialakult magától egyfajta barátság. Viszont semmi sem kötelező, nem szórakozni járunk a munkahelyre, hanem dolgozni.

5. Nem kell mindenkinek törtetőnek lennie, attól még megtalálhatod a számításaidat a cégnél.

Lényeg a lényeg, szerintem ne félj a multitól, egy próbát megér, ha annyira rossz, még mindig bármikor válthatsz. A multis tapasztalat viszont nagyon jól mutat az önéletrajzokban, főleg, ha esetleg külföldi munkavállalásban is gondolkozol.

2015. dec. 16. 21:02
 3/12 anonim ***** válasza:

Dolgoztam KKV-nál és multinál is.

A KKV-nál a fizu nem biztos, one man show-t kell tolni, mert nincs pénz emberre, sokkal többet kell túlórázni, mint a multinál...

2015. dec. 16. 21:20
 4/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Azért parázok tőle, mert az ismerőseim nem ilyen tapasztalatokról számolnak be, mint ti, és a neten is sok horrortörténetet lehet olvasni.

Azért írtam például, hogy nem vagyok társasági ember, mert azt hallom, hogy az ilyen cégeknél nagyon sok a csapatépítés, közös rendezvények, bulik, szinte kötelező jelleggel, és aki nem megy el, nagyon kiszorul a társaságból ami a munkánál is hátrány lesz.

A legtöbben a munkaidőre panaszkodnak, hogy nemhogy nem 8 óra, de nem is 9, inkább 10-11, és hogy az előre bejelentett szabadságaikat sem tudták kivenni,mert a főnök meggondolta magát. Pl. egyik barátnőm nyaralást mondott le emiatt, pedig 5 hónappal előbb bejelentette, hogy azon a héten szeretne szabadságon lenni.

Első válaszoló, szerintem az hogy valaki nem törtető, karrierista, az nem jelent egyenlőt a lustasággal. Egyáltalán nem tartom magam lustának, jelenlegi munkahelyemen is szorgalmasan, teljes erőbedobással dolgozom. Azt értettem ez alatt, hogy nem vonzanak a vezetői pozíciók, a folyamatos előléptetés, mert abszolút nem vagyok vezető (és törtető) típus. Ha valamit szeretek csinálni, akkor az tökéletesen jó nekem, ha 10 évig azt csinálhatom, nem vonz hogy egyre komolyabb pozíciókba kerüljek.

2015. dec. 16. 21:26
 5/12 anonim ***** válasza:
91%
Kérdező, nekem is az az érzésem, hogy te itt kifogásokat keresel. "Multikat" nem lehet beskatulyázni, van belőlük sokféle, de én horror sztorikat csak kis cégekről hallottam. Multinál a felettesed nem fog úgy megalázni téged, mint egy kis magyar cégnél a "főnök", aki egyben a tulaj is.
2015. dec. 16. 21:58
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

több multinál dolgoztam, a legtöbb helyen bizony 8 óra a munkaidő, nem több - volt olyan melóhelyem, ahol percre pontosan 8 óra volt a ki és becsekkolás közt, pedig mérnök vagyok, nem direkt állományú munkaerő

ahol rengeteget kellett dolgozzak, ott meg is fizették, kifizették még azt a túlórát is, amit ki se írhattam hivatalosan, mert ugye nem lehet annyi túlórája az embernek, amennyit valójában nyomtam - de az a cég egyedi eset volt, a teljes környékről nem megy már oda operátor sem, nem hogy mérnök dolgozni

2015. dec. 16. 22:00
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
ja és én 3 hónappal ezelőtt lerendeztem úgy a jövő márciustól júniusig tartó munkahelyi programjaimat, hogy a tervezett 3 hetes nyaralásomba biztos ne kavarjon be...igen, fél évre előre...mondjuk nekem tervezhető munkaköröm van, de mindenki el tudott menni az irodából 2 hetes nyári szabira idén is, az is, akinek nem tervezhető annyira a munkája a munkaköréből adódóan, mivel van helyettese mindenkinek
2015. dec. 16. 22:02
 8/12 anonim ***** válasza:

A multinál is vannak különböző pozíciók, és főleg a főnöktől függ majd, hogy mennyire fogadja el, hogy az embereinek magánélete is van. De alapban 8 órás itt is a munkaidő.

Ki mondta,hogy multinál bulizni kell?

Ha nem olyan állásra jelentkezel, akkor nem kell üzletiesen gondolkodni sem.

Az igaz, hogy egy kis magyar vállalkozó jobban kihajtja az embereket, és még a fizetés is kevesebb.

Ha szorgalmas vagy és precíz nem lehet gond.

2015. dec. 17. 14:43
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

"- Mindenen szorongok és stresszelek. Ez gyerekkorom óta így van, pedig kitűnő tanuló voltam, egyetemen is jó eredményekkel végeztem, de nagyon sokat stresszeltem mindenen, és minden kis kudarc (akár egy rosszabbul sikerült prezentáció) miatt sokáig idegeskedtem. "

És ez csak és kizárólag multinál fog előjönni? Egy közepes méretű cégnél nem?

"- Nem vagyok üzleties szemléletű, gazdasági dolgokhoz nem konyítok. Noha a legtöbb, általam kilesett álláshoz ezt nem is kérik (idegen nyelvek kellenek), gondolom átszövi a mindennapokat, hogy itt minden a gazdasági versenyről szól. "

Nem szövi át a mindennapokat.

"- A munkámat precízen, lelkiismeretesen végzem, igyekszem a legjobb tudásomat nyújtani. Viszont nem tudnék a "cégnek élni", mert van nekem saját magánéletem, párkapcsolatom, hobbim. Szeretném tudni, mikor van szabadnapom, és nem szeretnék folyamatos készültségben élni, hogy bármikor behívhatnak a munkahelyre. És nem szeretnék este 8-ig dolgozni, ha 5-ig szól a munkaidőm. Akkor sem, ha fizetik a túlórát. "

Az a helyzet, hogy mivel a multikat ezerszer jobban ellenőrzi az összes létező hatóság, ezért sokkal inkább betartanak mindenféle szabályt. Én még olyat nem hallottam multinál, hogy szól a főnök csak úgy, hogy gyere be dolgozni ingyen, mert muszáj, meg nem adja ki a szabadnapjaidat meg a fizetésed felét borítékba kapod. Ez inkább tipikusan a kisvállalkozásokban probléma, ahol tényleg problémát jelent az, ha 5 dolgozóból az egyik kiesik, de egy multinál kb tök mindegy, hogy most 40-en vannak az xy osztályon, vagy 39-en.

"- Nem vagyok egy nagy társasági ember. Vannak jó barátaim, de új emberekkel mindig kicsit nehezen ment az ismerkedés, és nem is vagyok pörgős, bulizós, inkább a csendesebb programokat szeretem. "

Egy multinál, több ember között könnyebb "nem társasági embernek" lenni, nem? Több ember között kevesebbnek tűnik fel, ha te kerülöd őket.

"- Nem lebeg a szemem előtt, hogy nagy karriert akarok, nem akarok minél feljebb jutni a ranglétrán. Azt akarom, hogy legyen egy biztos megélhetésem, még ha luxusra nem is telik belőle, és később majd családom, a gyerekeimnek meg tudjam adni, amire szükségük van. A munkahelynél pedig többet számítana a pénznél (persze azért egy minimum szint felett), ha nyugodtabb légkörben dolgozhatnék, és némi szabadidőm is maradna. "

Ez megint csak szerintem a multikra igaz, hogy nyugodtabb a légkör. Nem az van, hogy 2 szarul sikerült hónap után kb húzhatja le a rolót a cég.

A ranglétra mászásra meg hidd el, senkit sem kényszerítenek, nem fog senki sem korbáccsal kényszeríteni rád semmilyen plusz juttatást meg munkát :D

2015. dec. 18. 14:57
 10/12 anonim ***** válasza:

Az hogy lehet, hogy magyar kkv-ról nem olvasol horror történeteket, és az ismerőseid sem mondanak ilyesmit? Lehet, hogy csak a multira vagy így rápörögve, és csak a rossz oldala érdekel?

Szerinted egy kkv-nál nincs feszített munkatempó? Ott elő tervezhető a szabadság? Ha magadnak való és mogorva vagy, nem utálnak ki ugyanúgy?

Elárulom, hogy a multi sokkal kellemesebb, biztonságosabb, szabályozottabb hely, mint a magyar kkv-k valaha is lesznek. Nem mind1, hogy melyik multi melyik pozíciójáról hallasz rémtörténeteket.

Ha már így körbejárod a témát, javasolnám az alaposságot, és objektíven vesd össze az előnyöket és hátrányokat. Nem utolsó sorban pedig próbáld ki, menj el dolgozni egy multihoz és meglátod, hogy tetszik-e. Szerencsére nem kell ott dolgoznod a nyugdíjazásodig, ha esetleg nem jön be.

Az a te bajod, hogy félinformációkból és közvetett tapasztalatokból építesz egy teljesen téves következtetést.

2015. dec. 27. 04:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!