Szerinted mennyinek kéne lennie hazánkban a minimálbérnek?
Ne vicceljünk már, tanultam, 3 szakmával keresek 130-at.
Vicc lenne, ha egy tanulatlan, 8 általánossal rendelkező, gondolkodni nem tudó ember többet keresne.
Elég nagyot nőtt az utóbbi években a minimálbér.
Aki annál többet akar keresni, az azért 14-16-18 ávesen már fel tudja mérni, hogy ezért tenni is kell valamit. (= tanulni)
Aki lusta erre, az meg fogadja el, hogy ennyi. Nem kötelező beletörődni, de ha nem tesz semmit, ne várjon változást.
Nem kéne emelni a minimálbért.
A probléma ennek értelmezésében van, és hogy nincs nagy különbség a garantált bérminimum és a minimálbér közt.
A minimálbér hivatalosan a 8 elemit végzett pályakezdőnek jár. Tehát ha egy szakképzetlen fiatal, aki még anyuval lakik kap nettó 70.000 ft-ot, az neki pont elég elbulizni. Ha többet akar, fejlődjön.
Az a probléma, hogy a garantált bérminimum (szakképzett, tapasztalt szakembernek) is csak nagyon kicsivel több ennél, és nem is ellenőrzi a kutya sem, hogy betartják-e. Így a szakképzett, több év tapasztalattal rendelkező embereknek is csak ennyi pénzt adnak. A garantált bérminimumot kellene megemelni, illetve jobban differenciálni a béreket.
"A minimálbér hivatalosan a 8 elemit végzett
pályakezdőnek jár."
?? Hivatalosan? És akinek 8 elemi sincs annak még ennyi se jár?
Már ott el van cseszve az egész, hogy valaki hatóságilag előírt minimális bérektől várja a gazdasági fellendülést, vagy bármilyen csodát.
Sok ország alkalmazza a minimálbért, jó gazdasággal rendelkezők is, szóval nyilván hasznos is tud lenni, de valahol meg nem ismert a fogalom, és mégis megy a gazdaság, jobban, mint nálunk. Az biztos, hogy máshol nem emelgetik évi 5%-ot, tovább inspirálva mindenkit arra, hogy kár bármit kezdeni az élettel, ezt úgyis megkapom. A másik oldalról meg a munkáltatók arra vannak ösztönözve, hogy a tucatmunkákat ne itt végeztessék el, hanem ott, ahol ennél is olcsóbb. Szóval végső soron senkinek nem lesz jó.
(Zárójelben jegyzem meg, hogy a közmunkaprogrammal a minimálbért is kijátszották, szóval szép kis öngól a nyári "emelkedik a minimálbér" önfényező plakát. A minimálbért rengeteg munkáért már most sem akarják megadni, hát kirúgják a delikvenst, és visszakérik közmunkában.)
Most hogy érted a kérdést? Ha egy minenható varázsló lennék, akkor mennyire emelném a minimálbért? Ötvenhétezermilliárdbilliárdra.
Vagy úgy érted, hogy ha én lennék a miniszterelnök, akkor mennyire emelném? Valószínűleg semennyire, sőt el is törölném... ha olyan helyzetben lenne a gazdaság, de ezt most így bármiféle komolyabb utánanézés nélkül meg nem mondanám.
Sokan nem fogják fel, hogy nem lehet csak úgy hasra ütésre megemelni a minimálbért, illetve meg lehet, csak pont ugyan ott tartanánk, a minimálbéres ugyan úgy szegény lenne, csak számszerűleg több pénze lenne.
Butított példa:
A-eset:
A minimálbér óránként 400 forint. Egy töpörtyűtortához kell egy óra munka és egy kg töpörtyű, ami 100 forint. Így egy töpörtyűtorta előállítása 500 forintba kerül.
B-eset:
A minimálbér óránként 1000 forint. Egy töpörtyűtortához kell egy óra munka és egy kb töpörtyű. A minimálbér emelés miatt a töpörtyű drágább, hisz a töpörtyűt előállító munkás bére is megnőtt, így egy kg töpörtyű 250 forint. Tehát egy töpörtyűtorta így kerül 1250 forintba.
A-esetben a minimálbéres dolgozónak 1,25 órát kellett dolgoznia, hogy tudjon venni egyet, B-esetben szintén 1,25 órát kell dolgoznia, hogy meg tudja venni. Tehát semmit nem értünk el az erőszakos minimálbér emeléssel.
"?? Hivatalosan? És akinek 8 elemi sincs annak még ennyi se jár?"
Az iskolakötelezettség jelenleg 16 év, tehát legyen már 8 elemije az embereknek legalább. Ha nincs, én még minimálbérért sem adnék neki munkát. Szerinted ha a minimum követelményeket az iskolában nem tudta elérni, mert annyira hülye vagy annyira lusta, akkor a munkahelyen majd brillírozni fog? Megsúgom, hogy jobb helyeken érettségi nélkül még betanított munkára sem veszik fel az embereket.
Egyébként az utolsó jól leírta, az erőszakos minimálbér emelésnek egy hatása lesz: Romlik a forint. A fizetéséből ugyanúgy nem tud majd többet vásárolni, hiszen minden munkabér emelkedett, tehát minden drágább lett.
De alapvetően az ilyen 8 elemit sem végzett emberek elég nehezen tudják megérteni a gazdaság működését, egyszerűen azt gondolják, hogy a főnök azért nem ad több fizetést, mert sóher.
Ha pl. a minimálbért megemelik nettó 10 %-kal, az az összes járulékkal meg adóval együtt kb. 30 %-os költségnövekedést jelent a munkaadónak. Ebbe sok vállalkozás belerokkanna.
Mi van, ha azt mondom, hogy a minimálbér emelése növelheti a munkanélküliséget és ezáltal mélyíti a szegénységet?
Van pl. egy vállalkozásom, ahol 10 alkalmazottat foglalkoztatok, az ő bérüket nem a szél hordja össze, azt ki kell termelniük, különben nincs értelme a vállalkozásnak. Ha megszabják, hogy mennyit kell bérre minimum kifizetni - és teszem azt törvénytisztelő, a szabályokat betartó vállalkozó vagyok, öhm... - valószínűleg megválok 2-3 alkalmazottamtól, hogy a költségek növekedése ne veszélyeztesse a versenyképességemet, és ugyanazt a munkát 7-8 embernek kell majd elvégeznie. Kinek jó ez? Akik maradnak, nem annyival dolgoznak többet, mint amennyivel a fizetésük nő. (Itt ne a ki nem fizetett, elsunnyogott túlórára gondoljunk, hanem a rendes munkaidő alatti feszítettebb munkatempóra). Akik lapátra kerültek nekik eleve szívás, hiszen nincs munkájuk. És legalább ennyi értéket a következő helyen is meg kell termelniük, hogy gazdaságosan foglalkoztathatók legyenek. Az államnak sem olyan jó, hiszen 20-30%-os létszámleépítést csináltam miattuk, és ezek az emberek ideig-óráig a szociális hálót terhelik (munkanélküli segély, közmunka) Végezetül nekem sem annyira jó, mert a végtelenségig nem lehet költségcsökkenteni, és egy idő után ellehetetlenül a vállalkozás. Persze ez csak egy sarkított példa volt.
"Ha pl. a minimálbért megemelik nettó 10 %-
kal, az az összes járulékkal meg adóval
együtt kb. 30 %-os költségnövekedést jelent a
munkaadónak."
Ezt szerintem gondold újra. :)
""Ha pl. a minimálbért megemelik nettó 10 %-
kal, az az összes járulékkal meg adóval
együtt kb. 30 %-os költségnövekedést jelent a
munkaadónak."
Ezt szerintem gondold újra. :)"
Szerintem sem plusz 30% terhet jelent, de hidd el, ha 10%-kal nő a nettó, akkor a munkáltató terhei jóval több mint 10-el nőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!