Akik lentről indultak, hogyan tudnak sikeresek lenni? Mit ugrok át? Mit hagyok ki? Vagy csak türelmetlen vagyok?
26 éves vagyok, viszonylag szegény családból. Valójában a mai napig "nyomorgunk", számolgatjuk a pénzt, mind én, mind anyum.
Jelenleg programtervező diplomám van, és végre egy világhírű cégnél dolgozok juniorként, kicsivel többért, mint az átlag fizetés. Akarok még mesterdiplomát, és doktorit, meg felsőfokút angolból, illetve még egy nyelvvizsgát más nyelvből.
Mégis ebben a hónapban alig maradt tartalékom, mire mindent kifizettem. (kocsi biztosítás, kutyám orvosi költsége, lakbér, rezsi, telefonszámla, kaja)... És így is ajándék nélküli karácsony lesz, mert sem anyumnak, sem nekem nincs annyi felesleges pénze, hogy pár száz ft-nál többet költsünk.
Én házat akarok venni, arra gyűjtök, de úgy érzem nagyon -nagyon nehezen jön össze a szükséges összeg.
Csomó embert olvasok itt, hogy még 25 sincs, de már szép karriert futott be, házzal, autóval, tokkal, vonóval...
Igaz, én tavaly kezdtem el igazán a karrierre koncentrálni, akkor szabadultam egy lehúzó kapcsolatból. Viszont rokonom orvosként már hitel nélkül vett házat, pedig csak 2 éve dolgozik, de egy csomót túlórázik.
Folyamatosan keresem, hogy hogyan lehetnék sikeresebb, hogyan tudnék több pénzt keresni, de még mellékmunka se akar összejönni, csak ígéreteket kapok.
Szóval adjatok tanácsokat, mit csinálok rosszul?
Igazából szeretem csinálni, élvezem a munkát. Szóval akár tudnék ebben is maradni. De legfőbb célom az, hogy annyit keressek, amiből már nem kell számolgatom, hogy marad-e egyáltalán.
Hogyan tudnám ezt elérni? Akár magamtól is hajlandó vagyok tanulni, de nem tudom mi az, amit érdemes? PLC? C++? Bármi érdekel infó témakörben, csak nem tudom hol kezdjem el. Ezért is akarok tanulni (ahogy már írtam), hogy legalább valahol elkezdjem.
Akarok certet csinálni, de jelenleg MySQL-en vagyok, bár abból is lehet elvileg. Ha lehet mindenképp csinálok. Csak még nem vagyok olyan tudás szinten, ez az 5. hónapom.
DB2 a harmadik, amit tanulni akarok, ha kimaxoltam a MySQL-t, akkor MSSQL-t akarok, illetve most MySQL mellett MongoDB-t tanulnok.
Szóval a melóhelyen is fejlesztem magam, kimaxolom amit tudok, de az állami támogatást is szeretném kimaxolni, meg olyan jól mutatna az a doktori. Ez már csak az én hülyeségem, szeretek tanulni, sokat látni a dolgokból.
"Akár magamtól is hajlandó vagyok tanulni, de nem tudom mi az, amit érdemes? PLC? C++? "
DBA egy jo irany, en azon haladnek tovabb.
"DB2 a harmadik, amit tanulni akarok, ha kimaxoltam a MySQL-t, akkor MSSQL-t akarok, illetve most MySQL mellett MongoDB-t tanulnok. "
Nem erdemes ennyi mindennel foglalkozni, mert ha nem hasznalod, ugyis elfelejted hamar, amit tanultal. Ha jol akarsz keresni, akkor leginkabb DB/2 vagy Oracle DB a nyero, talan meg MS-SQL. Ha a jelenlegi munkahelyeden MySQL-t hasznalsz, en arra osszpontositanek, megszerezni egy cert-et, majd tovabblepni valahova, ahol a fennti harom egyikevel foglalkozhatsz.
Itt pl. egy Oracle PL/SQL-es allas (jo, ez mar tobb DBA-nal, itt mar programozni is kell, de meg mindig kozelebb all egy DBA szakteruletehez, mint egy fejlesztoehez): [link] Egy ilyen allasra netto 400k-tol kezdodik a realis fizu, szerintem ennyit az EPAM megfizet.
Jelenlegi helyemen tudok DB2-re is menni vagy tudok Oracle-re is menni, akár cross-t is tudok vinni, ha úgy adódik (MySQL + DB2).
Szóval akkor ha kimaxoltam a MySQL-t, akkor DB2 vagy Oracle... Mondjuk ha egy kutya, tehát a piacon ugyanannyit ér a kettő, akkor inkább DB2, az ottani kollégákat jobban ismerem, és jó arcok :D Okés... a Mongo azért marad, ha már bejutottam egy képzésre belőle, minél több lábon állok, annál értékesebb vagyok, és több ügyfelet tudok vinni (ha jól gondolom).
"a Mongo azért marad, ha már bejutottam egy képzésre belőle, minél több lábon állok, annál értékesebb vagyok, és több ügyfelet tudok vinni (ha jól gondolom)."
Mint irtam, nem nagyon allhatsz tobb labon, mert ha nem hasznalod napi szinten, elfelejtesz rola mindent. Ha a jelenlegi munkahelyeden foglalkozhatsz MySQL helyett Oracle vagy DB/2-vel, akkor en valtanek mihamarabb es hagynam MySQL-t a banatba. Ha meg ezekben megvan a par ev tapasztalat es cert, akkor hobbibol foglalkozhatsz Mongo-val. Meg linux admin ismeretek is jol jonnek DBA vonalon.
Hát, a MySQL-t mindenképp ki akarom maxolni a cert-ig, és itt is szeretem a kollégákat. A mongo azért kell, mert jön pár ügyfél mongo db-vel... Én 10 évet adtam magamnak, addig még tudok menni DB2re vagy Oracle-re. És 36 év még annyira nem idős a karrier továbbfejlesztéséhez. (család számomra kimerül páromban, gyerek nem kell)
10 év után külföldöt céloztam meg, leginkább Svájcot. Azért kell a nyelvvizsga :D
Melyik a jobb? Melyiknek van nagyobb jövője? DB2 vagy Oracle?
Oracle-t és MSSQL-t leginkább 5-10+ éves enterprise alkalmazások mögött látok, többnyire olyan helyeken, ahol Windows platformon vannak a szerverek. Eltűnni jó darabig nem fognak.
Mostanában amúgy egyre több a PostgreSQL, MariaDB, a MySQL eddig is nagyon népszerű volt.
"Hát, a MySQL-t mindenképp ki akarom maxolni a cert-ig, és itt is szeretem a kollégákat."
De minek, ha egyszer MySQL-t nem a nagyvallalatoknal hasznaljak leginkabb. Ahol van penz Oracle/DB/2-re, ott fontos adatokkal dolgoznak es hatalmas adatmennyisegekkel, nagy klaszterekben futtatjak a db-ket, ezekhez tapasztal es megbizhato, senior DBA-k kellenek, akiket meg is fizetnek.
"10 év után külföldöt céloztam meg, leginkább Svájcot. Azért kell a nyelvvizsga :D "
Nyelvvizsga nem kell. Svajcban nagy cegeknel csak angol *tudas* kell, nem szamit a papir.
Egyebkent nem ertelek. A kerdesedben felsirsz, hogy milyen csoro vagy, masok naladnal mennyivel tobbet keresnek, es aztan nyomatod, hogy ilyen meg olyan papirt szeretnel, mert az milyen jol mutat, meg mennyire jofejek a kollegak. Ilyen mentalitassal nrm fogsz sok penzt keresni, ha sikeresebb akarsz lenni, abba fektess penzt/idot, amibol majd a kozeljovoben rengeteg hasznot huzol.
Meg azt is megertenem, ha azt irnad, hogy szamodra a nyugis, kenyelmes elet a fontosabb, a parod, jofej munkatarsak, de dontened kell, hogy most penz/siker vagy nyugalom a fontosabb. 10 ev ide vagy oda, ha 2 even belul nem ered el a netto 45-et, valamit rosszul csinalsz, marpedig a jelenlegi terveiddel (suli, nyelvvizsgak, nyugis kollegak) rossz iranyba haladsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!