Mennyit keresnek az orvosok itthon?
A Dunántúli Naplóban volt egy cikk mely szerint - nem tudom hány és melyik kórházra értette- a helyben dolgozók 3500-4500 Ft között keresnek ÓRÁNKÉNT(!) akik meg mennek más kórházakba is azok 6-10 ezer Ft között.
Nincs előttem az újság és pontosan idézni sem tudok !
Na most 4000x8= 32 ezer/nap ezt mondjuk szorozzuk 26-al
32 000 x 26 =832000.
Ennek a nettójából is meg lehet élni kis hazánkban !
Persze halottam olyat, hogy egy rezidens csak 90 ezret kap.
Na most aki az első kategóriába tartozik az ne azt mondja, hogy azért megy külföldre mert itthon rosszul keres.
Mert ez nálunk elég jó fizetésnek számít.
9: Ja, és ha szerinted nem a munkakörülmények miatt, hanem csak a pénz miatt mennek el, akkor áruld már el, hogy szerinted itthon egy orvosnak a munkája hány %-ban áll adminisztrációból?
És mit gondolsz, mondjuk Németországban mennyi?
A többi válaszoló által leírtakat annyival egészíteném ki, hogy egy asztalos (hogy a kérdező példájánál maradjunk) már 18-20 évesen munkába áll, míg egy orvosnak ugyebár a középiskola után 6 év egyetem és (átlagban) 5 év szakképzés, vagyis még 11 év kell, hogy szakorvos legyen.
De most csak a 6 év egyetemmel számoljunk, hogy ne okozzon az zavart, hogy a rezidens is kap fizetést.
Szóval, ha az asztalos végzés után keres havi 130ezret (ami azért a valóságban inkább több), akkor is 9.36 MILLIÓ forinttal lesz neki több a medikushoz képest, aki 6 évig 0 Ft-ot keres, sőt az egyetem (könyvek stb) is csak a pénzt viszi...
De ha az asztalos is nettó 250et keresne és az orvos is, akkor az asztalosnak élete során 18 millióval(!) lenne több pénze, mint az orvosnak. Így hülye lenne bárki is tanulni! Vagyis lehet példálózni, hogy xy munkásnak is jó lenne az a bér, ami az orvosoknak kell, de azért így már másabb a leányzó fekvése.
A másik dolog pedig ugyebár a munkával járó felelősség, ami tőlünk nyugatabbra gyakorlatilag a fizetések egyik fő alakítója...
Mintha nem írtam volna le, hogy a munkájuk felelőssége nincs arányban a fizetésükkel!
Nem bántani akarom őket,de a cikkből az jött le, hogy azért vannak akik jól keresnek mégis az alacsony fizetésekre panaszkodnak.
Ha jól emlékszem azt is megemlítettem, hogy a rezidenseket sem fizetik túl.
Nem bántani kell hanem a kérdésre válaszolni ha szeretnétek.
Egy ember megtett ! 200-250 ezret mondott. Köszönöm neki. Mondjuk ez elmarad egy 4000 ft-os órabértől.
Kérdéseket vetett fel a cikk,hogy ha valaki 4 ezres órabérben dolgozik akkor miért mondja, hogy rosszul fizetik?
Nem csak piac létezik vannak munkák amiket el kell végezni.
Ettől még ők is kaphatnak olyan fizetés amiből meg lehet élni. Nem luxusra gondolok.
Lám nem csak az orvos az egyetlen diplomás aki keveset keres ! Mindössze annyit akarok mondani,hogy hőbölöghetnek az orvosok amikor másoknál is hasonló a helyzet.
#16: A felvetéseddel csak az a baj, hogy a fizetést nem alanyi jogon adják, hanem a piac határozza meg.
Tudod, ha az általad előállított terméket csak annyiért lehet eladni, hogy nem termeli ki a magasabb bért, ráadásul van rajtad kívül 120 jelentkező, aki ugyanannyira alkalmas az adott feladat elvégzésére, akkor értelemszerűen nem fognak többet fizetni.
Az orvosoknál nem ez a helyzet.
Kedves kérdező, rezidens orvos vagyok. 25 éves, eddigi életem nem állt másból, mint tanulásból, szinte kitűnő voltam általános iskolában, és kitüntetettként végeztem, aztán elit gimnáziumba jártam ahol kitűnőre érettségiztem, majd 6 évet végigszívtam az orvosin, ami azért nem egy könnyű szak és nem olyan, mint egy bölcsész képzés, ahol minden nap buli van.
Most 200 kicsivel 200 felett keresek orvosi hiányszakmában, hálapénzt még életemben nem láttam, még hálacsokit sem kaptam, nekünk nem adnak. VISZONT cserébe ha egy apró hibát is vétünk a beteg lehet, hogy meghal. Én még szerencsés vagyok, sok rezidens ismerősöm 134 ezret keres, hozzám hasonló mennyiségű tanulás után.
ÉS DE, ROHADTUL KEVESET KERESÜNK! Marhára nem érdekel, hogy a 200 az magyar viszonylatban jó e vagy sem, orvosi viszonylatban KRITIKÁN ALULI FIZETÉS! Az, aki asztalosnak, vagy péknek, vagy mit tudom én minek ment nem tanulta végig a fél életét nem kellett bő 20 éven keresztül maximális teljesítményt nyújtania az iskolákban, és ezred annyi felelőssége sincs, mint nekünk. Persze lehet jönni azzal, hogy de ha a mérnöknek összedől a háza... ja de a mérnök 10-szer is átszámolhat valamit, ha kell. Nekem van olyan, hogy másodpercek alatt kell jó döntést hoznom!
Továbbá rohadtul megköszönném, ha a saját zsebedben kotorásznál és nem az orvosok keresetét sokallnád, vagy azt firtatnád, hogy mi miért panaszkodunk a kevés fizetés miatt! vagy állj ki mellettünk, vagy maradj csöndben, mert a mai magyar körülmények mellett összetehetitek a kezeteket, hogy egyáltalán van orvos, meg nővér a kórházakban. Ráadásul, nem csak a fizetés kevés, a társadalmi megbecsülés is, erre te ékes példa vagy kérdező.
Kedves mérges 19-es rezidens.
Lényegében én is leírtam azt amit te! Biztos kimaradt.
Ha ezt kotorászásnak érzed sajnálom/sajnállak.
Részemről a megbecsülés megvan ! Ezt ne firtasd.
Megismétlem magam,mást is rosszul fizetnek nem csak az orvosokat.Vannak orvosok akik jól keresnek mégis panaszkodnak.
Köszönöm neked, hogy itthon vagy és megmented az életünk !
Tudod néha engem is szoktak bántani, hogy tanultál volna többet,mást stb.
Mondjam ezt én is neked ?
Leírom még egyszer, hogy ahhoz a munkához és felelősséghez képest amit végeznek az orvosok nem kapnak jó fizetést.
De más sem !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!