Nem annyi fizetést kaptam mint amennyit kellett volna. Teendő?
Másfél hónapig dolgoztam egy cégnél. Papíron minimálbért és napi 8 órát írtak, de megbeszéltük, hogy napi 10 órát fogok dolgozni bruttó 130 ezerért + 18.000 nettó pénzért amit az ebéd helyett választottam, tehát 110.000 forint körül kellett volna, hogy kapjak. Én megbíztam bennük, hogy papírra mást írtak, gondoltam fizetnek rendesen.
A jelenléti ívet napi 8 órára kellett írnom, de viszont van egy kamera (nem az ő tulajdonuk) ami bizonyítaná, hogy 10 órát kellett dolgoznom. Rádásul volt, hogy hétvégen túlóraztattak. A lényeg, hogy ma, 12-én kaptam fizetést, és minimálbért..... Tehát nem hogy az ígért töbletet nem kaptam meg, de a napi 2 óra túlórát sem, a hétvégi túlórát sem és az ebédpénzt sem ( a többieknek ételfutár szállított). Ilyenkor mi a teendőm? Mindenképp perre szeretném vinni, mert gusztustalan ahogy kihasználtak. Napi 10 órát dolgoztattak, amikor 8-at fizettek minimálbérrel. Ráadásul ezt kb 3-4 emberrel előttem is megtették. Kihez forduljak ilyenkor?
Vidd perre. Mi lesz a tényállás? 8 óra a jelenléti íven, tehát nem túlóráztál. Szerződés szerint a minimálbér jár. Megkaptad? Igen.
Én megértelek, de ezzel a bíróságon semmire nem mész. Az, hogy ott egy kamera? Semmit nem jelent. Egyrészt nem bizonyítja a munkavégzést, csak hogy arra jártál, másrészt a felvételeket nem őrzik örökké.
Egyébként az első válaszolónak igaza van, a feketemunkáért járó pénzt nem fogják a hivatalos munkabérrel együtt küldeni. Szóval lehet érdemes várni. De ha tényleg nincs pénz, akkor hagyd ott a helyet, és legyen ez tanulópénz.
- minek mentél bele olyasmibe, aminél semmi nem véd téged a cégtől?
- miért nem a főnöknek teszed fel ezeket a kérdéseket. Már az első hónapban beperelnéd a céget, mert "valakihez fordulnod kell"? Bemész a főnökhöz, tisztázod vele, hogy mi merre mennyi, és ha nem jön össze, akkor próbaidőn vagy gondolom, szólsz, hogy akkor neked ennyi volt, olcsón megúsztad a tanuló pénzt.
Azért én megnézném azt a pereskedést:
"Tisztelt Bíró Úr! Az úgy volt, hogy a Pistával megegyeztünk abban, hogy közösen fogunk adót csalni, emiatt kamu szerződést és jelenléti ívet írtunk, de Pista nemcsak az államot, hanem engem is átb____tt."
Ha a fekete pénzt nem is tudod rajtuk behajtani (mivel bizonyítod, hogy ennyiben egyeztetek meg, mikor a szerződésen mást írtál alá), de a túlóra áráért harcba szállhatsz.
Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség az illetékes ilyen ügyben. Ott élhetsz panasszal, de én a helyedben csak az ingyen túlórát mesélném el nekik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!