Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ellophatja a munkáltató a...

Ellophatja a munkáltató a szabadságomat?

Figyelt kérdés

Magyar kft-nél dolgozom 12 órás munkarendben, ebből eredően ugye nem heti két szabadnap van. Megteheti azt a munkáltató, hogy a szabadnapok egy részét kiírja szabadságként, azaz gyakorlatilag a szabadságok 100%-val ő rendelkezik? Azaz minden hónapra kiír pár napot, és úgy fogy el év végére a szabadság, hogy saját kérésre egy napot nem veszek ki, emiatt folyamatosan olyan fáradt mindenki a cégnél, hogy állandó a veszekedés és a konfliktus.

Olyan, hogy pl nyáron egy hét szabadságot kivennék olyan nincs, max fizetés nélküliként adja ki, valamint betegszabadságot se fizet azt is a szabadságból írja le.

Ráadásul a szabadság igénylő füzetet (olyasmi mint egy számlatömb)kényszerrel aláíratja utólag, ha nem írom alá, más nap már nem kell menni!

Jogos ez? Lehet ez ellen tenni valamit úgy, hogy ő milliárdos vállalkozó, neki van pénze jó ügyvédre, nekem meg nincs? Vagy örüljek, hogy van munkám és csendben tűrjem ezt mert van ahol még rosszabb?

2015. szept. 30. 20:36
 1/3 anonim ***** válasza:
95%
Te is tudod, hogy kérdésedre a válasz, nem! Nem tehetné meg, de megteszi, mert sajnos ez a világ van! Te magad írtad, hogy másnap már nem kell bemenni annak aki esetleg reklamál. Még annyit lehet tenni, hogy bejelenteni ezt illetékes szervnél, de ha névvel teszed, akkor téged rúgnak ki, ha meg név nélkül, akkor meg ha kijönnek ellenőrizni, valakinek alá kell támasztania, hogy a leírtak igazak. Kérdés, ki fogja ezt tanusítani? Két választásod van, vagy tűröd tovább, vagy keresel mást.
2015. szept. 30. 20:41
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen nem. Én így a továbbiakban nem dolgoznék ott a helyedben.

"azaz gyakorlatilag a szabadságok 100%-val ő rendelkezik"

Ez téves, mert ez csak annyit jelent, hogy 100%-ban ő határozza meg, mikor adja ki a szabadságot. Ez sem törvényes. De jelen esetben arról van szó, hogy nincs semmilyen szabadság kiadva.

"kényszerrel aláíratja utólag, ha nem írom alá, más nap már nem kell menni"

Pontosabban a 30 napos felmondási idő letöltése után. Meg nem árt ilyenkor egy indoklás sem, ami a bíróságon is megállja a helyét.

"Lehet ez ellen tenni valamit úgy, hogy ő milliárdos vállalkozó, neki van pénze jó ügyvédre, nekem meg nincs?"

Tök mindegy, mennyi pénze van. Ha tudod bizonyítani, hogy nincsenek kiadva a szabadságok, már nyert ügyed van. Persze hiába nyersz a bíróságon, kapnál egy minimális összeget, aztán dolgozhatnál egy olyan helyen, amit utálsz, és téged is után a főnök.

Sajnos tényleg csak azt lehet tenni, hogy otthagyod a helyet.

2015. szept. 30. 21:45
 3/3 anonim ***** válasza:
70%

Sajnos tényleg az van, ha a saját érdekedet véded, akkor veszthetsz egy - sz@r - munkahelyet.

Én megtenném, hogy panaszt teszek a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőségen ez ügyben. Névvel kell megtenni, de kérheted, hogy az adataidat bizalmasan kezeljék, tehát nem "árulnak" be a munkáltatónál. Ha többen dolgoztok ott, akkor mégis honnan tudná, hogy ki nyomta fel? Sehonnan.

Igazolnod mégis mivel kellene, ha elmeséled, hogy kényszer alatt írtok alá mindent, mert verbálisan fenyegetve vagytok kirúgással?

A papírokból úgyis látni fogják, hogy valós az indokod, és a többi dolgozót is nyilatkoztatni fogják ez ügyben. Ha csak 1 állítja azt, amit Te, akkor nyert ügyed van. Én nem gondolnám, hogy egy hatósági személy előtt megtett tanúvallomásban hazudnának a kollégáid úgy, hogy aláírják: Büntetőjogi felelősségük tudatában teszik azt. Azt pedig nem dönthetik el, hogy akarnak-e nyilatkozni vagy sem. Mivel ez kötelező, ha az ellenőr megkérdezi.

Neked kell eldöntened, hogy vállalod vagy sem. Mérlegelj, hogy mit veszíthetsz, és mit nyerhetsz. Megéri Neked, vagy sem.

Részemről minden ilyen szemét kiiktatása a munkaerő piacról, legalábbis a törvényes útra terelése, mindent megér.

Ez nem csak szöveg volt részemről, munkaügyi bíróságon voltam már felperes.

2015. okt. 1. 05:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!