Szabad döntésnek lehet nevezni egy új szerződést a munkahelyen ami kedvezőtlenebb az előzőnél és vagy aláírod vagy repülsz? Ez lenne szabad döntés?
Új főnök új szerződés. Fizetés csökkentve cafeteria elvéve. Tessék aláírni. Persze nem muszáj. De ha nem írod repülsz, mert a régi szerz feltételeivel már nem dolgozhatsz újat meg nem írtad alá = repülsz.
De azért a cég ezt „szabad döntés”nek nevezi. Szabadon eldöntöm hogy csökkentem –e a saját fizumat és dolgozhatok tovább vagy ki vagyok rúgva.
????
De hol itt a szabadság? Ha fegyvert fognak a fejemhez és választhatok hogy vagy csinálják amit mondanak vagy golyó a fejbe-ez szabadság?
Az a szabadság az lenne hogy vagy aláírom vagy ha nem hát nem. Akkor marad minden a régiben. Na az szabad döntés lenne.
Vagy én látom rosszul?
Mivel erre ugranak a munkavállalók, ha igazuk van ha nem akkor is perelni perelni.
Így neki sincs választása , muszáj úgy találnia,hogy ne perelgessék
Ez van
Nem értem a problémád.
Van egy szerződés, amely két fél között köttetett meg. Az egyik ebből módosítani szeretné. A másik nem köteles elfogadni. Ilyenkor két lehetősége van: Vagy kénytelen a régi és hatályos szerződés szerint foglalkoztatni, vagy felmondja a szerződést.
Neked is két lehetőséged van: Mérlegelsz, hogy az új feltételekkel érdemes-e aláírnod a módosítást. Ha igen, akkor aláírod, és ott dolgozol tovább, ha nem, akkor szintén ott dolgozol tovább a "régi" szerződésed szerint, és vagy felmondják azt, vagy sem.
Te most azért mérgelődsz, mert a módosítást a munkáltató kezdeményezte. Te is kezdeményezhetsz módosítást, és a munkáltatónak is megvan a joga ahhoz, hogy vagy elfogadja, vagy nem. Ha elfogadja, örülsz, ha nem, akkor Te is felmondhatod a munkaszerződést.
Én többször kezdeményeztem a szerződésem módosítását, nem egyszer el is fogadták azt. Legutoljára a cég kezdeményezte, amely számomra hátrányos lett volna, és nem írtam alá. Felmondták. "Könnyes", végkielégítéses, felmondási idős búcsút vettünk egymástól, aztán kész.
Mi ez, ha nem szabad döntés?
A te fejedben nagy a zavar.
Mt.
"66. § (1) A munkáltató felmondását köteles megindokolni."
Szóval ennyit a nagy okosságodról.
Nagy a zavar a fejekben. Nem lesz itt munkaügyi bíróság, semmivel nem kell indokolnia a cégnek, ha meg kívánja szüntetni a munkaviszonyodat.
!!!!!
Ember te tényleg ekkora barom vagy???? De akkor minek szólsz hozzá???
MEG KELL INDOKOLNI A FELMONDÁST. És igen, ha nem jó az indok, akkor igenis lesz munkaügyi bíróság.
Rendkívüli felmondás: na ez az amit nem kell megindokolni lévén a felmondás jellege adja az indokot. Ha én részegen bemegyek és szétverem az irodát akkor rendkívüli felmondás fegyelmivel és további indoklás nem is kell.
Mi ez, ha nem szabad döntés?
Fegyvert fogok a fejedhez. Ott van előtted a papír. Szabad döntés: aláírod vagy nem. Dönthetsz. Ha nem írod, nem írod.
Csak akkor "véletlenül" elsül a pisztoly!
Na most szabad döntés??
Ott ülök én. Ott ül a munkáltató. Fogja a fejemhez a pisztolyt ami ez esetben nem fémből van hanem az állásom a pisztoly.
Ha nem írom nem írom. De akkor elsül a pisztoly (=ugrik az állás).
Szabad döntés?
Megindokolom én neked: minőségi csere. Erre jogszerűen lehetősége van, és azt jelenti, hogy egy célszerűbb emberrel oldja meg a cég ugyanazt a feladatot. Vagy ugyanannyiért egy képzettebb, vagy egy ugyanilyen képesítésű, de olcsóbb embert alkalmaz.
Szóval vagy képezd még magad jogilag, vagy vegyél vissza a magabiztosságodból, mert a tudatlanságod és a magabiztosságod együtt egy veszélyes önpusztító fegyver a kezedben..
"Fegyvert fogok a fejedhez."
Még egyszer megkérdezem:
Amikor odaállsz a munkáltatóhoz, hogy "jövő hónaptól dupla fizetést ide, vagy ugrik az állás, mert itthagylak", akkor úgy érzed, hogy a munkáltatót "fegyverrel" belekényszeríted a dupla fizetésbe, és nincs is szabad döntése?
Az az érzésem, hogy te annyira beleélted magad az áldozati szerepbe, hogy képtelen vagy veled egyenrangú szerződő félként tekinteni a munkáltatódra... Ilyen gondolatokkal ne is csodálkozz, hogy éhbért fogsz csak kapni. Ha ennyire nem tudod elképzelni, hogy nélkülük boldogulj, megpecsételted a sorsodat.
Sajnos ezt sok cég csinálja, ha olyan munkakörbe vesz fel embereket, amelyhez nem kell szaktudás. A legtöbb helyen eleve minimálbérre veszik fel ezeket az embereket, ha eddig többet kaptál örülhetsz.
A sógornőmmel is megcsinálták, annyi különbséggel, hogy ő lombikprogramban vett részt, s őt nem rúghatták ki. Így egyértelműen megmondta, hogy ő alá nem ír semmit, megy szépen a régi szerződés a továbbiakban. Azt mondták neki, hogy ki nem mehet az ajtón, amíg alá nem írja. Mondta, hogy fénymásolják le, megmutatja ügyvédnek, azt nem. Már rendőrt akart hívni, mert nem akarták kiengedni az épületből.
Elment ügyvédhez, az mégis csak annyit mondott neki, hogy jobb ha megy. Persze egyoldalú legyen a felmondás, mert akkor jár végkielégítés, mert először még azt sem akarták megadni, legyen közös megegyezés, persze.
Szóval a pereskedés valóban nehéz ügy, bármikor állíthatja, hogy rosszul dolgoztál, ezt ezer tanúval tudja majd bizonyítani.
A legtöbb,amit tehetsz, hogy kiharcolod a végkielégítést. Vagy aláírod, és majd ha találsz jobbat, elmész. A kollégáid is mind ezt csinálták, és a tulaj is ezt nagyon jól tudja, de nem érdekli.
Próbálj akkor tovább tanulni, hogy ne az legyen, hogy kb. 1 óra alatt bárkit betanítanak a helyedre, akkor jobban meg fognak becsülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!