"Csak legyen egy diplomád! " ezt szokták nekem mondani. Szerintetek is "csak" ennyi lenne a lényeg? 21/F
Sokáig pozitívan álltam hozzá, úgy gondoltam, hogy igen, de nem hinném, hogy elfogok vele helyezkedni. Mester akarok menni, de lehet, hogy nincs sok értelme.
Nemzetközi tanulmányok szakon vagyok végzős.

Engem ez az "én adómból tanul a léhűtő hallgató" dolog zavar csak. Államilag finanszírozott szakon tanulok, de hogy bejussak a magas ponthatár miatt sokat kellett tanulnom. Költségeshez nem tudtak volna a szüleim támogatni, mert az ő pénzüknek több mint felét meg az állam vitte el, nekem pedig középiskolából kikerülve még nincsen félévenként 150 ezer forintom fedezni a tandíjat. Arról senki sem beszél, a szüleimtől mennyi pénzt visznek el? Annyit amennyiből sokkal több diplomát tudnék fedezni, mint ezt az egy nyamvadtat... És akinek nincsen pénze, ne is tanuljon? A léhűtők jellegzetesen azok, akiket anyuci-apuci befizet.
Egyetem mellett szakmát is tanulok. Az én rezortom, hogy elvileg olyan szakon vagyok, ami semmit sem ér (itthon).
De azért vannak érdekes statisztikák.
Itthon a szociológiára igyekvő hallgatókat igyekszenek lebeszélni, Amerikában pedig a 10. legkeresettebb állás. Hogy ez a helyzet itthon, arról én nem tehetek. Igyekszek hozzá igazodni, de nem mehetek vízvezetékszerelőnek nőként, se asztalosnak. Az a téma se megy, hogy keresek egy gazdag férfit és szülök egy gyereket, mert számomra ez nem pálya.
Hogy a műveltséget nem az egyetemen szedi az ember magára, ahhoz hozzátenném, hogy viszont ösztönző hatású igenis, ha van egy kiadott kötelező kurzus és ismeretanyag! Az ember otthon szerintem nem kezd el magától Szent Ágostont és Arisztotelészt olvasni, nem fog megnézni különféle érdekes filmeket, amit mondjuk esztétika órán vetítettek le. Más kérdés, ezek kiknek értékek és kik tartják feleslegesnek. Aki tudja értékelni azt a tudást, amit próbálnak neki visszaadni az egyetemen, annak megéri a diploma szellemileg, még ha anyagilag nem is.
Nekem vannak ritka trehány fizetős szaktársaim, és a kapcsolataikkal nekik is meg lesz a diplomájuk. :)
Sajnos ezért nézik le egyre inkább már a diplomásokat is, mert néha tényleg minősíthetetlen emberek kerülnek ki papírral. Én a magam részéről sosem nézek le egy szakmunkást, láttam már pultost Umberto Ecot olvasni.
Szerintem annyi a lényeg, hogy dönts, miben vagy kicsit jobb, azon a területen fejlődj, próbáld eladni magad - a hozzáértéseddel, ez mindegy milyen terület. És amint említették, fontos a nyelvtudás. Hátha egyszer menekülni kell innen...

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!