Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » "Csak legyen egy diplomád! "...

"Csak legyen egy diplomád! " ezt szokták nekem mondani. Szerintetek is "csak" ennyi lenne a lényeg? 21/F

Figyelt kérdés
2010. márc. 6. 16:09
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
100%

ma 16:51 vagyok.

Csak egy példa.

Elromlott a vízmelegítőnk, ami a fürdéshez melegíti a vizet, télen ez baromira nélkülözhetetlen.

Gázszervizest felhívom, kijött, megcsinálta kb. 10 perc alatt és számla nélkül (érthető okokból) 12 ezret kért.

Ok. mondom, de nincs nálam annyi, csak egy 5 ezres, kell levennem a kártyáról, várja meg.

Nem várta ki azt a 3 percet, azt mondta holnap este erre jön és addig rá ér... na ez volt egy hete! Láthatólag nem zavarja, hogy 7 ezre még nálam van.

És ha azt vesszük van egy szakmája, amivel házról házra jár és mindenhol legombol számla nélkül minimum 5 ezret, azért az derekas fizura jön ám ki!

Másik ilyen a zárszervizes.

Kora dél előtt volt, 150 kilométerrel odébb hagytam a lakáskulcsom (lakáson belül volt egy másik). Hívtam egy záras komát 20 perci roncsolásmentes zárnyitásért kért 7500 ft-ot.

20 perc alatt azért beszélgettünk és mondta, hogy nem örül, hogy kihívtam (SOS zárszerviz), mert a haverjaival már úton kéne lennie vitorlázni... sajnálom mondtam...

Okosan kell szakmát választani és úgy is tudsz egzisztenciát kialakítani, nem feltétlen kell hozzá diploma.

2010. márc. 6. 17:42
 22/36 anonim ***** válasza:
100%

Azért a "diploma" és "szakma" is elég tág fogalom. Mert diplomás állások között is vannak keresettek (fizikus, matematikus, mérnök, informatikus), de a középiskolások nagy része nem ezekre, hanem a "büfészakokra" megy, a tipikus "Csak legyen egy diplomám, de nehogy sokat kelljen tanulni, mert még nem lesz idő bulizni"-hozzáállással.

Az egyetemisták 2/3-a a következő szakokra felvételizik már hosszú évek óta: kereskedelem és marketing, turizmus és vendéglátás, gazdálkodás és menedzsment valamint szabad bölcsészet. Miért? "Mert jól hangzik, és nem kell érettségizni olyan hülye tárgyakból, mint biosz/fizika/kémia/info". Azt letolják, hogy mivel fognak tudni elhelyezkedni. "Diplomásként biztos sikerülni fog, majd lesz valami végzés után".

Sose értettem, hogy pl. miért képeznek évente több tízezer idegenforgalmis/marketinges végzettségű embert, miközben egyetlen évi "termés" elég lenne 30 évre a magyar munkaerőpiacra...

(Egy egyetemista)

2010. márc. 6. 18:06
 23/36 anonim ***** válasza:
78%

Nekem két diplomám van (közgazdász és jogász), és viszonylag jó állásom. DE! A most 1 éves fiamat már valószínűleg úgy fogom terelgetni, hogy valami értelmes szakmája legyen, ne álláskereső diplomás tucatember legyen belőle.

Legyen inkább a szakmájához jól értő hidegburkoló, autószerelő, akármi. 20 év múlva a szakmunkások lesznek a jól kereső réteg (lásd: Anglia napjainkban).Ja, és ettől még nem lesz feltétlenül egy műveletlen bunkó. A műveltséget nem az egyetemen szedi az ember magára.

2010. márc. 6. 20:39
 24/36 anonim ***** válasza:
63%
Azért azt hozzátenném, hogy az úgynevezett "büfészakokra" is nem kevés ember komoly érdeklődéssel és tanulási szándékkal jelentkezett, nem csak azért, hogy ellazáskodjon egy pár évet még munka nélkül.
2010. márc. 6. 20:45
 25/36 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi sok érdekes választ! Még írjatok nyugodtan.:)
2010. márc. 6. 21:01
 26/36 anonim válasza:
100%

Harmadik oldalról is egyet, csak hogy legyen ez is.

A rendes, pszichiátriai teszt alapján 148as IQm van. Szakközépben fizikából brahiból mentem OKTVre, lettem országos ötödik készülés nélkül. Hobbiszinten programozok Cben. Van két szakmám. 13 éves koromban tettem le a nyelvvizsgát, hogy anyámék befogják végre - 10 éves korom óta kommunikálok folyékonyan angolul. Gyors átolvasás után elmagyaráztam az anyagismeret profnak, hogy miért nincs igaza - éveim száma kevesebb volt, mint az ő tanári pályafutásának időtartama. Általános fizika I-en egyszerre három csoport ZHját írtam, mert vicces volt, és kaptam érte cigit. Heti átlag 1000 oldalt olvasok, nem számítva a munkámba vágó kutatásokat.

Mindez azonban semmit sem számít, számomra lényegtelen. 6 éves koromban köszörültem először, 11 éves korom óta intenzíven foglalkozom közelharci fegyverekkel és vértekkel. Ma megélek belőle. Az egyetemet otthagytam. A munkámba vágó szakmám nincs. Nem vagyok alkalmazott. A szüleim leginkább nem is állnak velem szóba, a diplomamentes selejtes fiuk sérti a fejenként kétdiplomás önérzetüket.

...

Ha van valami, amit csinálni akarsz, és tudsz, foglalkozz azzal. Sok áldozattal jár, sok lemondással, de a te saját életed lesz. A legnagyobb áldozat az, hogy megtanuld ignorálni mások véleményét.

(természetesen nem mondom, hogy ne tanulj. Azt mondom, hogy ha van egy célod, akkor AZT érd el - puszta oldalszám alapján is többet kellett tanulnom azokról, amiket csinálok, mint néhány egyetemi szak anyaga.)

Sok szerencsét!

2010. márc. 7. 02:55
 27/36 anonim ***** válasza:
02.55 mit csinálsz? mi a munkád?
2010. márc. 7. 09:07
 28/36 anonim ***** válasza:
50%

Csak legyen egy diplomád = Legalább legyen mivel kitörölni ha nem futja wc papírra! Kb. ezt jelenti.

Az olyannal, aki meg nem a diplomájának megfelelő végzettséggel keresi a kenyerét(főleg büfészakosok), az utolsó fillérig visszafizettetném a tandíjat (aki államin tanult). Az én adómból tanul 5-6 éves keresztül, aztán meg még a "tudását" sem kamatoztatja.

(tisztelet a kivételnek)

Pl. egy ismerősömnek van: id.forgalmi technikus, id.forgalmi szakmedzser, közgazdász id.forgalmi és szálloda szakon diplomája, verte magát, hogy majd ő így meg úgy mi lesz. Mi lett belőle: egy suttyó vidéki szállodában recepciós. Elmehetett volna már a technikus végzettségével is recepciósnak! De nem ő 4 évig tanult az állam pénzén!

2010. márc. 7. 10:17
 29/36 A kérdező kommentje:
Én diákhitelből tanulok/tanultam (nem rég fizettem be az utolsó félévet), és "büfészakon" (gondolom annak tartják)!
2010. márc. 7. 10:49
 30/36 anonim ***** válasza:
És hogy látod, el fogsz tudni helyezkedni a diplomáddal egy végzettségednek megfelelő helyen? (Amúgy milyen szakon vagy?)
2010. márc. 7. 11:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!