Vajon mit gondol az a dolgozó, akit ingyen dolgoztatnak szombaton és nem tesz semmit, nem szól hanem némán tűr?
Ilyen sztorit nehezen hinnék el ha nem látnám saját szememmel. Egy munkahely ahol betanított melósok minimálbérért nyomják az ipart papíron nyolc, valóságában 9-10 órában, mikor hogy.
Ez megy hétköznap. Szombaton is be kell menniük, tök ingyen. A furcsa: a vezető meg is mondja, hogy nem kapnak semmi pénzt se a túlórára se a szombatra. Olyan helyen már én is dolgoztam ahol túlóráztattak és ígérgettek mindenfélét majd nem akaróztak fizetni.
De olyan helyet még nem láttam ahol kerek perec megmondják a dolgozónak hogy gyere be szombaton,pénz az nincs, de ha bejössz, akkor megtartalak állásban. Ennyi, ez a fizetség, hogy folyamatos a munkajogviszony.
Ha nem jössz túlórára másnap utcán vagy. Meg is mondják.
És a dolgozók mit tesznek? Felháborodnak, lincselnek, vagy otthagyják az egészet? Nem. Hanem szájukat befogva kussolnak, és némán dolgoznak, ingyen szombat stb.
Van aki elmegy persze. Annak a helyére másnap 10-en vannak.
Én meg aki csak szerződéses biztőr vagyok csak nézek. És még azt hittem az én melóm szar. Hát szarnak szar de van szarabb.
De iylen feltételek mellett mit keresnek itt? Ennyire semmi más nincs?
A Tóth Tamás nevű felhasználóval 100%-ban egyetértek.
Mindenki a maga szerencséjének kovácsa, és lehet szidni a kormányt és hasonlókat, de a külső körülmények csak másodlagosak (legalábbis békeidőben). Ha valaki itt Mo-n nem tud boldogulni (ami elképzelhető), akkor az örök klasszikust idézve "el lehet innen menni". Nyitva áll az egész világ, senkinek se tartottak fegyvert a fejéhez, hogy ő ne tanuljon és Mucsaröcsögén melózzon...
"Ne jöjjünk azzal hogy az USA-ban bezzeg. Nem ott vagyunk."
És ezzel a mentalitással sose leszünk ott. Ott bevett dolog, hogy valaki magasabb fizetésért családostól államokkal távolabb költözik. Ott ha valaki dolgozni akar, de csak 1000 km-re van jó meló, akkor utazik 1000 km-t, leszámítva az ott is előforduló segélyre berendezkedett, élősködő rétegeket.
Visszatérve Mo-ra: én is írtam a #6-os kommentemben, hogy nem életszerű az emberek összefogása. Éppen emiatt nem fog sose semerre se haladni az ország, mert sokan lesz@rják, hogy mi történik körülöttük, amíg nekik TV-előfizetésre, valamint sörre futja.
Nem olvastam végig, de két dolgot tudok mondani.
Az egyik, hogy minden képzetlen ember helyére ketten-hárman pályáznak. Tehát ha ő jártatja a pofáját, könnyen jön egy másik, aki átveszi a helyét.
A másik pedig, hogy sokan kiszolgáltatottak. Gyerekek és hitelek vannak, nem hepciáskodhatnak, különben ha kirúgják őket, nem fognak állást találni túl könnyen... Mivel képzetlenek. Főleg, hogy manapság rengeteg munkát már közmunkásokkal és diákokkal végeztetnek.
Én, mivel nem vagyok kiszolgáltatott helyzetben (nincs hitelem, nincs családom, van jó szakmám), egy ilyen beszólásra, hogy szombaton is be kéne menni, csak annyit kérdeznék, hogy mennyit fizetsz. Ha ingyen kéne kiröhögném és nem mennék be. Ha pedig kirúg, mennék egy másik helyre. De az én helyemre már így is évekig kerestek embert, szóval nem hinném, hogy keménykednének.
Én alapból nem vállalnék ilyen munkát Magyarországon. Ha ennyire futotta, hogy max összeszerelő lehetek, inkább mennék egy országgal odébb. Ott legalább általában van megbecsülés. Ez az ország meg bekaphatja.
Én is csak azt tudom mondani, mint az előzőek. Mi van a legtöbb helyen: befogod a pofádat és tűrsz vagy kinyitod a szád és repülsz. Nekem diplomám van mégis nagyon nehezen találni munkát, végül is akár tescoba is elmegyek polcot tölteni, mert az is pénz, de ha jön jobb, akkor onnan dobbantok. Én még könnyebben jövök megyek, de akinek családja van vagy egyedül nevel 2 gyereket az nem igazán tud pattogni, mert ha kirúgják 90%-ban nincs olyan tartaléka, hogy hónapokig ellegyen belőle. Spórolni meg ugyebár minimál bér mellett nem nagyon lehet. És valóban nehéz helyet találni, mert vagy 25 éven aluli kell, vagy idősebb 55 év feletti, a lényeg, hogy támogatás legyen rá, ahol meg lehet betömik a lyukakat diákokkal, vagy egyszerűsített foglalkozásúakkal. Pl hiába érti valaki a dolgát, ha valaki egyedülálló szülő 2 gyerekkel, azt nem igazán szeretik alkalmazni, mert már azt látják hogy állandóan hiányozni fog a gyerekek miatt. Vagy ha fiatal, akkor szülni megy...stb stb.
Mindig csak a kifogások vannak, de a legtöbb cég nem is magyarázkodik, hanem be sem hív interjúra.
Hát akkor végül csak oda lyukadunk ki hogy azt lehet tenni amit ezek tesznek: tűrnek és kussolnak.
Mégis mi mást tehetnének?
17: Elmehetnek külföldre. Egyre több vállalkozó is azt csinálja, hogy inkább kint indít be egy vállalkozást, mert sokkal kedvezőbbek a feltételek, mint itthon.
Meg ugye egyre több dolgozó is menekül, még az idősebbek is.
Azt azért megnézném ahogy ez a konkrét vállalkozó akiről szó van ennél a cégnél, kimenne külföldre és ezzel a mentalitással ezzel a törvénytelen etikátlan stiklik mocsokságok tömgekelegével ott céget indít.
Vajon meddig lenne szabadlábon?
Egyre több vállalkozó is azt csinálja
Kérdező, minden sz@r itt M.O-n és te csak egy áldozatt vagy a sok közül és nem TE tehetsz a sorsodról, ha AKARNÁL se tudnál változtatni és minden a KÜLSŐ körülményeknek köszönhető. Tudni kell még azt is, hogy ebben az országban SENKI sem jut egyről a kettőre és LEHETETLEN normálisan élni. Sőt még azt is, hogy KÜLFÖLDRE se lehet kimenni jobb életért. MINDENKINEK türnie kell, ami itt van és nem lehet rajta változtatni, csak sirni lehet.
Ezt akartad hallani? Hogy mindenkinek sz@r és nem tehet erről? Nehezebb lenne olyan tudattal élni, hogy tehetsz a sorsodért?
Idézném Henry Fordot:
"Whether you think you can, or you think you can't--you're right."
Ami magyarul: Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad less.
Ennek a tudatában ajánlom neked a szemléletmódváltást. Ha elhiszed, hoyg tudsz tenni magadért, akkor tenni is fogsz érte. Ha nem, akkor meg lehet sirni a GYK-n.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!