Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Jár-e nekem szabadságpénz a...

Jár-e nekem szabadságpénz a fel nem használt szabadnapok után a felmondáskor?

Figyelt kérdés
Idén még maradt bent néhány szabadnapom, de felmondtam, és holnap megyek utoljára dolgozni arra a munkahelyre. Még nem írtunk alá semmit, de ismerve az ottani főnökséget, szeretnének minél kevesebbet fizetni nekem. Jár nekem pénz a bent maradt napok után? Kérhetem ezt, ha az utolsó fizetésemhez nem teszik hozzá? Hogyan jogszerű?

2015. máj. 5. 22:45
 1/10 anonim ***** válasza:
0%
Szabadnapokra fizetés?
2015. máj. 5. 23:25
 2/10 A kérdező kommentje:
Igen, ezért hívják fizetett szabadságnak.
2015. máj. 5. 23:32
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Igen jár. Ha mondjuk időarányosan a holnapi napig járna neked pld. 20 nap, és eddig kivettél 15-öt, akkor a maradék 5-öt számfejteni kell, és ki kell fizetni.
2015. máj. 5. 23:38
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Vagy ha van felmondási időd az alatt kiveszed.
2015. máj. 6. 07:10
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha az utolsó fizetésedhez "nem teszik hozzá", akkor munkaügyi bíróságtól kérheted a munkáltatói "kötelezést" 3 éven belül bármikor.

Én előtte jelezném a dolgot a Munkaügyi és Munkavécelmi Felügyelőségen, ők illetékesek munkaügyi vitákban első körben eljárni. Ha arra sem teljesít a munkáltató, akkor mennék csak bíróságra.

2015. máj. 6. 17:16
 6/10 anonim válasza:
Ugyanez a helyzet Nekem is. Neked kifizették? Köszönöm.
2015. máj. 6. 19:04
 7/10 A kérdező kommentje:
Tíz napot használtam fel idén, tíz napom maradt bent. Azt mondták időarányosan lehet kivenni, tehát májusig 10-et, a többit csak utána. Mivel ezt felhasználtam, ki nem fizetik, hanem majd a másik munkahelyemen használhatom fel a maradékot, ahol két hét múlva kezdek. Nem tudom ez jogos volt-e így. Bár felmerül a kérdés, ha idén már nem dolgoznék, akkor megkaptam volna-e a tíz napra járót, illetve ha azt kifizetik, akkor az új munkahelyen idén már nem is járna szabadnap? Nem értek hozzá.
2015. máj. 6. 19:57
 8/10 anonim ***** válasza:

Naná, nem gondolod, hogy egész évre előre kifizetik a szabidat amikor már nem is dolgozol ott?!

Ha egy évre teszem azt 24 nap szabi jár neked kor alapján akkor az havi 2 nap. Tehát április végéig 4 nap, május végéig 6 nap és így tovább.

2015. máj. 6. 20:03
 9/10 anonim ***** válasza:

A munkahelyed jól mondja! A lényeg az IDŐARÁNYOS szón van!

Ha egy évben jár neked 21 nap, és te májusban munkahelyet váltasz, akkor májusig 10-et használhatsz fel!

Az új munkahelyen pedig júniustól jár a maradék 11 nap!

Tehát nincs mit kifizessenek neked, ha már májusig kivettél 10 napot!

2015. máj. 6. 23:45
 10/10 anonim ***** válasza:

Az életkorod alapján meghatározott szabadságos napok 1 évre szólnak, tehát 365 napra. Ha nem vagy munkaviszonyban ennyi ideig ugyanannál a munkáltatónál, akkor időarányosan járnak. Minden munkáltatónál időarányosan.

Akkor, amikor kiderül elmész a cégtől, újraszámolják a szabadságos napokat, mivel nem maradtál ott december 31-ig. Ez az időarányos szabadságos nap.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha nem január 01-jétől vagy egy cégnél. Akkor is az éves szabadságból csak időarányosan jár. Meghatározzák, hogy mennyi jár akkor, ha december 31-ig maradsz. Ha nem maradsz, akkor a munkaviszony megszünésekor újraszámolják, időarányosítják.

Ha az időarányosan kiszámolt szabadságos napjaidat nem "használtad fel", akkor fizetik ki azt, vagy még a munkaviszony megszünése előtt kiadják részedre "természetben".

2015. máj. 7. 05:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!