A te környezetedben is megkérdezik a fizetésed?
Bárkivel találkozom és szóba kerül a munka, a második kérdés általában a "Mennyit keresel?" kérdés! Én ugyan nem titkolom, de nem szoktam róla beszélni. Ebből adódik hogy nem is kérdezem. Úgy hallottam hogy nyugaton pl. ez is tabunak számít. Magyar szokás volna?
Itt a honlapon meg lehet beszélni, mert névtelen maradsz, de speciel engem érdekelnek az ismerőseim fizetése.Kinek mi a véleménye erről?
Pályakezdő.
Tőlem is megkérdezik.
Bár én azt vettem észre, hogy pont hogy nyugaton kezelték ezt régebben lazábban, és pár éve még bárkitől kérdeztem itthon a fizetését, akkor mélységesen elzárkózott a válaszadás elől, akár sokat, akár keveset kap, még ismerősi körben is.
Én magam nem szeretem mondani azért, mert valaki azt mondja hogy "jajj hát diplomás vagy és nem keresel milliókat" a másik meg kb megharagszik mert többet keresek nála. Viszont olyan szempontból én is szeretem tudni, hogy melyik munka "mennyit ér", akár saját tudáskörömön belül, akár máshol.
Tőlem nem nagyon szokták kérdezgetni, de ha ismerős kérdezi akkor meg szoktam mondani, mert nem érzem, hogy ennek titoknak kéne lennie.
Angliában pl. publikusan a fizetések az álláshirdetésekben is - sokkal korrektebbnek tartom, mint ami itthon megy, hogy "versenyképes juttatások" aztán mikor az ember elmegy, végigjárja a 100 körös interjúkat és benyögnek egy fele akkora bért, mint amire számított.
Svájcban ha jól dereng kötelező, hogy nyilvános legyen a fizetés egy álláshirdetésben.
Az USA-ban is jellemző, hogy a nem magánszekotri (tehát rendőr, tanár, mentő, tűzoltó, közszereplő, stb...) fizuk publikusak.
A skandináv államokban meg abszolut nem csinálnak ebből ügyet.
Nemetorszagban elek 10 eve es itt meg soha senki sem kerdezte meg mennyit keresek. Fogalmam sincs rola hogy pl. a kozvetlen kollegaim mennyit keresnek, nem is erdekel.
Egyszer talalkoztam a jatszoteren egy magyar novel, a masodik kerdese az volt hogy Figyi most nem azert de te mennyit keresel?
Biztos eleg furan neztem ra mert utana nem eroltette.
Otthon meg palyakezdokent nyilvan megbeszeltuk hogy ki mennyit kap, de utana nagyon gyorsan leszoktunk rola.
Rokonok sem tudjak mennyit keresek, szuleim is csak nagysagrendileg.
Előző: nem, nem mindenhol tabu (a hozzám legközelebb álló 10 emberét tudom) és nem műveltség kérdése vagy ha igen, akkor a diplomás, nyelveket beszélő ismerőseim és teljes baráti köröm műveletlen.
Én ráadásul pont fordítva látom: ahol fontos a pénz (mert pl rájöttek, hogy azt a legegyszerűbb elcserélni arra, amire szükségünk van) ott beszélnek róla. Nyilván valamekkora intimitásra szükség van a kapcsolatban (barátokkal, családdal beszélünk róla, idegenekkel nem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!