Műszaki menedzserre miért mondják hogy büfészak? Haverom gyakornokként dolgozik és már most jól keres
BME-s műszaki menedzserrel lakom együtt. Nem vitázom vele, de néha őszintén megmosolygom. Teljesen el van telve magától, hogy ő lesz a főnököm és ki van bukva, amikor közlöm vele, hogy lehet, de nem véletlenül csuklik sokat a közgazdász főnökök anyukájának 99%-a állandóan a mérnökvilágban...
Amit én látok. Építőmérnök vagyok, ők mindenből kapnak egy kis szeletet, azt sem értik meg 100%-ig, mert ugyan az alapokat látják, azt hogy ez mire jó, már nem. Pl. ami hozzánk kapcsolódik. Tanulták a tartók statikáját, amiből 5-ös zh-kat ír, de ha megkérdezem ezt az életben mire is tudná használni fogalma sincs. Sokszor zsörtölődik szakmaibb tárgyaknál, hogy minek ez neki, ezt úgy is a mérnökök fogják csinálni, neki köze nincs hozzá... Oké, de kérdem én, akkor még is mit tanul, amihez köze lesz és amivel igenis foglalkozni akar?
Én is azt gondolom, hogy büfészak. Nem azért, mert nem lehet elhelyezkedni sehol, hanem mert nagyszájú, ámde életképtelen embereket képeznek vele és egyetem alatt közel sem ülnek annyit a tankönyveik felett, mint mondjuk mérnök társaik.
Mesterképzésen egyáltalán nem tartom hülyeségnek, de alapszakként igen és nem mellesleg ellenszenvem van már most is velük szemben, hiszen olyan dolgokba fognak beledumálni, amihez nem értenek. Alapból nem adnám egy vállalat "irányítását" olyan alak kezébe, akinek lehet van egy papírja arról, hogy tud vezetni, de nem látja át a működéshez alapvetően fontos folyamatokat, összefüggéseket, semmiben nem tud hozzájárulni a mérnökök munkájához, ugyanakkor megkérdőjelezni kénytelen azokat. Szerintem ez mindenkinek kellemetlen.
Egy példa: tesóm nem végzett egyetemet, még is kétszer annyit keres, mint én két diplomás mérnökként. Ez nem szakfüggő, van aki megfogja az isten lábán és van, aki nem. :)
Azért mondják, mert korlátoltak, sztereotípiáik és saját hiúságuk tükrében tekintenek a világra.
A fél OE-műmen a Boschnál és hasonló cégeknél dolgozik gyakornokként (akiket ismerek), én pedig az egyik mobilszolgáltatónál, beszerzésen, folyamatmenedzser gyakornokként. Senki nem nyomott be, a cég karrieroldalán jelentkeztem, interjúval vettek fel, és azt a tudást használom, amit info 1-2, adatbázisok, info labor, vállgazd, informatikai szolgáltatás menedzsment, minőségbiztosítás és minőségirányítás, tervezéselmélet, gazdinfó és egyéb tárgyakból tanultam. Tanultam, nem pedig puskáztam, mint a szaktársaim kb 50%-a. Az ő "tudásuk" és "ambíciójuk" alapján könnyű nagy, széles mozdulatokkal, demagóg módon pöffeszkedni, megtévesztve az egyszerű kívülállót.
A közgazdászra miért nem mondjátok ugyanezt? Mondhatnátok, se nem matematikus, se nem szociológus vagy pszichológus. Egyszerűen azért, mert az már régebbóta van, és megszoktátok.
Ki kéne nyitni a szemeket, és észrevenni, hogy a 21. század nem a Szomszédok világa már, ahol az "autószerelő szereli az autót", a "tanár tanít" és az igazgató "igazgat".
Műszaki menedzsert keresnek jelenleg a legnépszerűbb álláskereső-portálon: 74db hirdetés
Közgazdászt keresnek jelenleg a legnépszerűbb álláskeresőő-portálon: 55db
Jogász: 43b
Néhány statisztika:
(a nettó pályakezdő kereset a pénzügyes, a gazdmenes és a kermarkos körül van)
(élen a projektmenedzserek - ez egy szakirány műmenen...)
Hát nem értitek, hogy csak és kizárólag mérnökökre van szükség a mai világban? Egyszerűen nevetséges, hogy ti azt gondoljátok, hogy a kis humbug-diplomátokkal elhelyezkedtek. Ha meg mégis, akkor úgyis csak az Excelt fogjátok éjt-nappallá téve b..zerálni... mint a mérnökök. Oh wait...
Irónia off.
Nem gondolom, hogy csak mérnökökre van szükség, de egyszer dolgozz csak egy hónapot a helyemen! Imádom a szakmámat és nem panaszkodom, mert tényleg nagyon jó helyem van, de mérhetetlenül nehéz elviselni, amikor a felsőbb vezetés magyaráz olyanokról, amihez nem értenek. Közgazdászok, menedzserek. Az ő szavuk áll az enyémmel és a közvetlen főnökömével szemben. Az ő szemeik előtt a dollár jelek pörögnek kb. és hiába mondjuk, hogy nem megvalósítható, nem kivitelezhető, hiába hozunk ész érveket, ők csak ezt látják az egészben. Heti szinten van szakmai vitám velük és igen, kell a közgazdász és a menedzser a céghez, csak ilyenkor belegondolok, hogy miért nem olyan ember áll az amúgy nagy százalékban állami tulajdonú cég fején, aki ért is ahhoz, amiben dolgozik.
Én mérnökként hiszem azt, hogy kiegészítjük egymás munkáját, csak nekem ne akarja megmagyarázni egy menedzser, hogy mit lehetne máshogy, amikor számok és kész tények állnak fenn arról, hogy NEM LEHET!!! Heti szinten minimum egy telefon jön a közvetlen főnökömtől, hogy erről és erről készítsek kimutatást és szedjek össze minden lehetséges ellenérvet, amivel megtudjuk magyarázni a felsőbb vezetésnek, hogy miért nem valósítható meg az, amit ők kitaláltak!
Na nekem ez a fene nagy ellenérvem a műszaki menedzserekkel szemben. Tanultak egy kis szakmát és ezért azt hiszik mindenhez értenek, mindent jobban tudnak.
Nyilván tisztelet a kivételnek, de szerintem ilyen vonalra egy műszaki alapképzettséggel rendelkező ember való, aki adott esetben menedzserré képezte tovább magát.
Ismétlem, el lehet vele helyezkedni, jól lehet vele keresni, de a legtöbb helyen sok "anyázásban" lesz részük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!