Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Jelentkeztem egy állásra.3...

Jelentkeztem egy állásra.3 fordulós interjú volt, ez nekem alkalmanként oda-vissza 100km vonatozást jelentett. Teszt hibátlanul ment, erre meg jött egy sablon elutasító mail. Mehetek valami jogi fórumra ezzel?

Figyelt kérdés

Szóval:

3x 2x100 km, hajnalban keltem. Az interjún kitettem magamért, a teszt is tökéletes lett.

Végig normálisak voltak velem, majd a 3. körben már kérdezték a bérigényem, meg hogy nézelődök-e már albérletek terén (Havi egy hét ügyeletet kell vállalni) a környéken, meg részletesen beszéltek a munkáról, körülményekről, stb. És már átmentek tegezésbe is. "Pár napon belül értesítünk és leírjuk a részleteket" - ezzel köszöntek el tőlem. Na ez tök jó jel gondoltam, fel is vettem a kapcsolatot 3 emberrel, albérlet ügyben. Majd 4 nap után jött egy sablon mail "A jelentkezők körének szűkítése közben nem Önre esett a választásunk" vagy valami ilyesmi. Teljesen kiakadtam, felhívtam a HR-es csajt, aki rámbta a telefont azzal, hogy nem kötelességük megindokolni.

Első melóhely lenne! Most nem kicsit megalázottnak érzem magam. Szívem szerint most minimum visszaperelném az útiköltséget, ami igen tetemes (oda-vissza kb 2800 forint és ez háromszor). Mielőtt kérdeznétek: Diplomám nincs, OKJ-m van. De nagyon sokat műveltem magam a területen. Szóval pl egy Cisco hálózat sem jelent gondot. Vagy egy Win vagy Unix szerver? Tesztben is írásban is meg szóban is elmondtam mindent, hogy csinálnék. Az egyik interjúztató meg is jegyezte, hogy ez kb mérnöki szint.

És nem gondolom, hogy a papír a gond, egy ismerősnek csak érettségije van, de jól tud programozni - havi 300 nettót keres Debrecenben. Mondjuk Ő nagyon kocka, C# az anyanyelve. :D Nekem viszont pl a Pearl scriptek simán mennek, de mélyebben nem próbáltam még ebbe belemenni.

Trollok kíméljetek! Igen, a cég bármit megtehet, válogathat a munkaerőben, de én Szolnok környékéről rohangáltam fel pestre, nagyon ügyeltem az igényes megjelenésre is. Ideges sem voltam, mert tisztában vagyok azzal, mit tudok.

23/F

2015. márc. 24. 07:41
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
62%

Perelni nem tudsz, mert valóban nem kötelesek indokolni a döntést.

Majd a 10. hasonló eset után (én már voltam úgy, hogy bemutattak a "leendő" kollégáknak, megmutatták a székem, hol fogok ülni, aztán mégsem vettek fel (nem vettek fel végül senkit, nem töltötték be a pozit pénzügyi okokra hivatkozva)már rutinszerűen továbblépsz.

2015. márc. 24. 09:23
 12/40 anonim ***** válasza:
64%

Ezt ne úgy fogd fel, hogy a cég bármit megtehet és most veled ki lett szúrva. Mert ez nem így megy.

Nézd meg a másik oldalt:

Meghirdetsz egy állást. Jelentkezik rá 300 ember amiből mondjuk 170 tökéletesen megfelel az elvárásoknak. De neked csak egy ember kell. Akkor most 169-en menjenek bíróságra perelni?

2015. márc. 24. 09:32
 13/40 anonim ***** válasza:
80%
A kiralylany megkapta az elettol az elso pofont. :) Gonosz HR-esek nem vettek fel, pedig elkoltottem egy heti zsebpenzemet az utazgatasra! Szejjelperelem oket mind!! xD
2015. márc. 24. 10:22
 14/40 anonim ***** válasza:
56%
Nem ez volt az utolsó ilyen eseted, jobb ha hozzászoksz.
2015. márc. 24. 10:58
 15/40 anonim ***** válasza:
62%
Amugy ez akkora tortenelmi pillanat az eletedben, mint amikor eloszor kulaztal bilibe es a szuleid lefotoztak. Most is le kene fotozzanak, ha majd "felnosz" es egyutt nezitek a csaladi fotoalbumot, majd ezen is jot nevettek: ne, ez akkor volt amikor eloszor basztak ki vele HR-esek, nezd de morci! xD
2015. márc. 24. 11:29
 16/40 anonim ***** válasza:
84%

na de miert baxtak ki vele?

nem ertem. palyazott, mast vettek fel aki jobban megfelelt, pont. ez teljesen normalis.

2015. márc. 24. 11:37
 17/40 anonim ***** válasza:
76%
Ironizaltam, szerintem sincs itt semmilyen kitolas, de ezt ok igy elik meg.
2015. márc. 24. 11:43
 18/40 anonim ***** válasza:
91%

"C# az anyanyelve"

Ezen marha jót nevettem, szellemes megjegyzés volt :D

Viszont egy megjegyzés: nem pearl script, hanem PERL (Practical Extraction and Report Language). Egy ilyen elírás, és már dobják is ki a CV-det a kukába. Nem vicc.

Sajnos ilyen az álláskeresés, 23 évesen, pályakezdőként az ember sok mindent nem ért, nem lát még át. Vond le a tanulságokat, gondold át az egész kiválasztási folyamatot, és ha el is utasítanak, akkor ne habzó szájjal hívd fel a HR-est, hanem írj nekik egy levelet, hogy sajnálod, hogy nem rád esett a választásuk, köszönöd szépen, hogy rád fordították az idejüket, és hogy megismerhetted őket.

Azt még meg lehet írni nekik, hogy mondjanak már pár mondatot rólad, milyen készségeidet kellene fejlesztened, hogy egy következő alkalommal sikeresebb lehessél, ha nyílna új pozíció.

Nekem írtak már így vissza, hogy mi volt a konkrét hiányosság (ktsg b**i SQL..., azóta sem tanultam meg), miben kellene fejlődnöm, hogy legközelebb sikeresebben pályázzak.

Tanulj egy kis alázatot, jó szándékból mondom.

Cisco-val lehetne kezdeni ezt-azt, van valamilyen certificate-ed?

2015. márc. 24. 12:01
 19/40 anonim ***** válasza:
88%

Az egyik valaszolo emlitette, hogy a munkaugyi kozpont teriti az utazas koltseget. Nekem tobb tizezret kifizetett a kozpont. Ha jol emlekszem, elore bejelentette, hogy hova megyek, egy formanyomtatvanyt kaptam toluk, azt alairattam az elbeszelgetesen, majd a helyi kozlekedesre hasznalt, a tavolsagi kozlekedesnel felhasznalt menetjegyeket mind megteritette egy honapon belul a kozpont. 2012-ben meg igy volt.

Egyebkent meg gyere kulfoldre. A nyelvet is alaposabban megtanulod, s ha nem is szakmaban helyezkedsz el az elso evben, lassacskan elered az "alommunkat".

2015. márc. 24. 14:07
 20/40 anonim ***** válasza:
48%

Végigolvastam a reakciókat, hát megvallom kissé elámultam pl. a feltételezett 60-80 ezer Ft-os utiköltségen.

Írjátok már meg, hogy Magyarországon belül, hol kell ennyit utazni, ennyi anyagi ráfordítással 3 körös interjúra!?

Ha van ilyen , nyomban lepetézek.

Éves szinten el tudom képzelni ezt az összeget, de csak nagyon kevesek családja tudja finanszírozni.

Olyanról tudok viszont, hogy egy ismerősömet Ausztriába hivta meg egy cég interjúra, ez esetben a meghívó cég - sikertelen interjú esetén is - finanszírozta a 48 e Ft-os utiköltséget. De hát mint tudjuk, az Asztria.

Halkan jegyzem meg: akinek nincs bevétele, annak bizony nagyon sok a 2800 Ft is, pláne 3x.

Szóval az ember nem poénból utazgat, hanem komoly elhatározásból, egy bizonyos célt követve. Ahol van cél. oda vezet út is. :-)

Aki nem tudja mit jelent vidékről felutazni, elhagyni a lakóhelyet azért, hogy dolgozhasson az ember, mások anyagi támogatását (család, már ha van) igénybe venni a sikerhez, az maradjon inkább csöndbe.

Teljesen együttérzek veled és megértem a csalódottságodat, de tény és való, a sikerért áldozni kell, anyagiakban is.

Ahogyan azt már mások is írták, a saját döntésed (mellesleg tiszteletreméltó), saját érdeked, ezért perelni alap sincs.

Na, az lenne csak igazán fölösleges kiadás!

Ez egy olyan béka, amit - esetleg - többször is le kell nyelni.

Ritkábban (nem orrba-szájba, eszetlenül mindenhová), jól megfontoltan kell pályázni, mert nagyon - nagyon sok a felkészületlen, nemtörődöm (tisztelet a kivételnek) esetlegesen agyonterhelt HR-es. Csak olyan céghez pályázz, amelyik vállalja a nevét, amelyiket le tudod káderezni, amelyik név az álláspiacon. Pályázz karrieroldalakon. Szívesen veszik az ifjú titánok jelentkezését.

Interjún arra törekedj, hogy nyomot hagyj, emlékezzenek Rád. Vigyél magaddal CV-t, hogyha nincs a HR-nél, akkor tudjon mire jegyzetelni (sokszor előfordul), akkor marad nyom, hogy ott voltál.

Kell a munka, de azért nem kell, hogy kettétörjön a gerinced. Ha paraszt az interjúztató, állj fel, köszönd meg a lehetőséget, és menj ki az interjúról.

Legyél Te az, aki győztesen jön ki onnan. Írd fel a nevüket, nehogy még1x belefuss.

Az ilyen helyeken dolgozni sem jobb. A HR tükörképe a cégnek. Ők is vizsgáznak.

Ha probléma az utiköltség két gyakorlati tanáccsal szolgálhatok (saját tapasztalat révén):

1/ amikor telefonon interjúra hívnak, akkor tisztázd le, hogy hány körös az interjú. Kérdezni nem tilos.

(én pl. szintén vidéki lévén, nem vállaltam többkörös interjúkat).

Ha mégis, akkor el kell dönteni - a pozíció függvényében - megéri -e felvállalni a többkörös projektet az áhított pozíció érdekében.

2/ valaki már korábban itt említette: ha regisztált álláskeresőről van szó, a mai napig igényelhető a munkaügyi központokba utiköltség hozzájárulás (részleges, vagy teljes), csak sajna jó magyar hozzáállás szerint a munkanélkülinek kell előre megfinanszíroznia azt, majd később leadni a kirendeltségen a bizonylatokat és megvárni az elszámolást, amikor is kifizetik. Ez legalább 1-1,5 hónap. Szóval addig nem jut a pénzéhez. Ja és le kell igazolni a céggel, hogy - valóban - interjún járt ott.

3/ szintén ha regisztrált vagy, jár az albérlet hozzájárulás törvényi szinten, utána kell járni.

Szintén saját tapasztalat: a cégeket általában rohadtul nem érdekli, honnan jársz be dolgozni, hogy albérletből, vagy a szomszéd utcából.

Tudtad, hogy mire vállalkoztál, egyéni szoc. probléma. Ha úgy gondolod, van támogatásod, megéri, akkor csináld.

Téged 3x behívtak annak ellenére, hogy tudták, vidéki vagy. Tehát gondolkodtak Benned, láttak Benned valamit.

Normális helyeken nem csinálnak ebből ügyet, a bértárgyaláskor elmondják, hogy adnak -e kafetériát, szállás lehetőséget (a Magyar Telekom-nál pl. igen), utazási hozzájárulást. Szóval ha Te kellesz, nem ezen fognak fennakadni, ezen ne görcsölj.

Másrészt meg ott az albérlet hozzájárulás lehetősége. Olvass utána.

Vigasztalásul írom: ritka az, ha valakinek elsőre bejön. Mindig van jobb, szebb, okosabb, rugalmasabb... és valjuk be, olcsóbb.

Nehéz kisakkozni, hogy melyik cégnek mi a rákfenéje, de ha biztos vagy a tudásodba, akkor kérj egy reális árat, ne szállj el, és ne add a tudásod aprópénzért. Amelyik cég szakembert akar, az meg is fogja fizetni.

Sok sikert és kitartást!

2015. márc. 24. 19:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!