Akinek nincs diplomája az el is felejtheti hogy valaha életébe kiléphessen a havi nettó 100-130ezer Ft alamizsnából való feszengésből?
# 7
Taxis, Kamionos - "csak" jogsi kell hozzá. Szomszéd gyereknek a kaminos cég fizette a jogsi árát (cserébe 1 évet alá kellett írni), 3 kilót simán hazahoz. Persze nemzetközizik, rohadt sokat kell melóznia és távol van itthonról.
Bármilyen iparos - kőműves, víz-gáz-fűtés szerelő
Írták, hogy közalkalmazottként diplomával sokan ennyit se keresnek.
Én érettségivel egy multinál irodai munkakörben 140-150 körül kézhez kapok, + cafeteria 20 felett.
A párom szakmunkásként (érettségije megvan, de nyilván nem kell, mert egy gépen dolgozik egy gyárban) nettó 250 alatt nem nagyon hoz haza. Igaz, ő éjszakázik is, de nem vészes, mert 4 napot dolgozik, utána 4-et nem, ez kiszámtható, tervezhető, meg lehet szokni, és sok a szabadideje.
Én inkább azt tapasztalom, hogy a szakmunka többet ér, mint a diploma. Pénzügyes ismerősöm évekig a minimálbért kapta a megyei kórházban pénztárosként. Csak közvetve volt a munkáltatója az állam, mert valahogy kiszervezték azt a részt, így kaphatott csak minimálbért.
OTP-s ismerősöm, szakmai diplomával nem keresett annyit, mint én, először levették 8-ról 6 órásra, majd 4 órásra. persze nem 4 órát tölt bent, mert a munka az több, és senkit nem érdekel, hogy 4 órába nem fér bele.
Biztos megvan a másik véglet is, de én ezt látom a környezetemben.
"a szakmunka többet ér, mint a diploma"
Dehogy. Majd erdeklodj utana hogy a cegnel ahol a ferjed ejszakazassal meg mindennel keres netto 250et, mennyit visznek haza a mernokok napi 8 ura munkaval, nem muszakozva, kenyelmesen az irodaban.
"Hogy neked dolgozzanak nincs szükséged semmilyen diplomára...a leggazdagabb emberek között sok diploma nélküli van...diploma akkor kell, ha másnak akarsz dolgozni..."
Azért ezen jót röhögtem. Szereti magát ezzel nyugtatni a sok buta ember, aki tudja, hogy a lustasága miatt képtelen lenne valaha végigmenni felsőoktatáson.
Félreértés ne essék, én is pont az ellenkezőjét vallom a kérdésnek, szerintem nem diplomafüggő ki mennyit keres. De az ilyen hozzászólok jobban tennék, ha csendben maradnának, mert ostobaságot beszélnek.
Na, tisztázzuk: ma már a diploma nem azért kell, hogy milliókat keress, hanem azért, hogy irodában kényelmes, egészséges munkakörülmények közt dolgozhass. A jó szakmunkás lehet, hogy lent a gyárban többet keres, mint fent a diplomás pénzügyes. De hangsúlyozom, hogy a jó szakmunkás, tehát nem a betanított szalagmunkásra gondolok. Ugyanakkor ő is éjszakázik, és ő is nyeli a port.
A kőműves, vízszerelő példáról annyit, hogy amennyiben saját vállalkozásában dolgozik, jól kereshet, de ha más beosztottjaként, akkor robotol minimálbérért, sőt, szezonon kívül ki is jelentik. És kb. 30 éves kora után már egyre nehezebben alkalmazzák, és nehezebben is bírja a fizikai munkát.
A vállalkozáshoz meg alaptőke, merészség és ötlet kell, amire van fizetőképes kereslet. Azért ez sincs általában egy minimálbért kereső szalagmunkásnak.
Nekem diplomám van, 220.000 nettót keresek, de előtte egy évig voltam munkanélküli, szóval azért nem olyan könnyű nekünk sem.
"szerintem nem diplomafüggő ki mennyit keres"
Ezt azert gondold at. 5 masodperc guglizas utan ezt talaltam neked:
"A diplomával rendelkezők közül a posztgraduális képzésen részt vettek átlagjövedelme a legmagasabb (407.000 forint), az egyetemi diploma 352.983 forintot, a főiskolai 300.222 forintot azaz a posztgraduális végzettség háromnegyedét éri. Az érettségi értéke átlagkereset szintjén 173.235 forint, a középfokú végzettségűek érettségi nélkül ennél 20%-kal kevesebbet (144.716 forint) vihetnek haza. Az alapfokú végzettségűek átlagjövedelme 129.324 forint a Fizetesek.hu kutatása alapján 2012. első 4 hónapját figyelembe véve. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!