Tudom, hogy egyénfüggő, de szerintetek mennyi pénzt érdemes félretenni?
Az ideális félretett pénzmennyiség függ attól is, hogy mennyire vagyok biztos abban, hogy tudok pénzt csinálni (vagy keresni) a jövőben. Ha van valami egyedülálló képességem akkor kisebb összeg is elég, ha nincs akkor több.
(Ebben az értelemben szimpatizálok azzal, aki azt írta, hogy 10 millió a bankban, munkahely megszűnése esetére 50 millió - szerintem ő is valami hasonlóról beszélt.)
Egy ideálisabb esetben bevételeid nagy része magasabb passzivitású forrásokból jön (kamatok, jogdíjak, ingatlan-bérbeadás, osztalékjövedelem) és csak kisebb%-a (vagy semmi) munkabérből. Ebben az esetben (amennyiben a passzív jövedelem források is több helyről jönnek és viszonylag biztosnak mondhatók) úgy kisebb megtakarítás is elég.
Engem megnyugtat, ha alaphangon van 2 évnyi megélhetésre félretéve + a havi megélhetési összeg több mint fele jön passzívból (tehát ha havi 300-at költök akkor 7.2 millió betét, 2-3 kiadott lakás + pár millió rendszeres osztalékot fizető részvényekben, esetleg állampapírban).
Előző vagyok.
"Reális és normális válaszokat várok" - magunkhoz, illetve a szemléletünkhöz képest mondhatunk reális választ. Hogy számodra reálist adjunk, ahhoz tudnunk kéne a helyzetedet.
Ha pl 100 ezret keresel, otthon élsz és csak havi 20 ezret kellene hazaadnod, akor azt javasolnám, hogy a maradéknak minimum a felét tedd el hosszútávra. Ha külön laksz akkor kevesebbet lehet elrakni (de törekedni mindig kell rá), ha jobban keresel akkor többet.
Amíg fizetésből élsz addig célszerű egy bizonyos részét félretenni fizetéskor (10-50%-át), és csak a maradékból gazdálkodni.
A félretett pénzt is érdemes több módon kezelni: célszerű, hogy legyen likvid vésztartalékod pl állás elvesztésére (pl 3-6 havi megélhetésnyi pénz), a többi mehet valamilyen befektetésbe (elsősorban állampapírok vagy más kötvények, ha már sok milliós a portfóliód akkor már lehet benne ingatlan, részvények, stb).
A pénzgazdálkodás mellett nagyon fontos, hogy lásd miből jön a pénzed (pl a munkahelyi fizetésből, nagyi megörökölt lakásából amit bérbeadsz) és hogyan tudnál többet elérni (pl mit kellene tanuljál, hogy előléptessenek vagy másik munkahelyre vegyenek fel, hogyan tudnál vállalkozást felépíteni a meglévő tudásodra, hogyan tudnád a nehezen kiadható, 4-en liftnélküli házban lévő örökölt lakásodat elcserélni egy alacsonyabb emeletire, akár ráfizetéssel).
Tehát pénzt félretenni és beosztani fontos, de többet keresni / befektetni is egyaránt fontos.
Én is szélesebb szegmensből írok:
Amire azt mondom hogy korrekt, ha a kiadásaim után havonta félre tudok tenni 300eFt-ot. Ebből havi 50-80eFt egyszeri éves nagyobb kiadásra van félretéve (utazás, nagy értékű műszaki cikk stb.), a fennmaradó rész tartós megtakarítás.
Az ideális, ha megszűnik a munkából származó jövedelmem, a teljes költségemet életszínvonal romlás nélkül a tartós megtakarításaimból származó passzív jövedelemmel tudom pótolni. Konyhanyelven a hozamából élek ugyanúgy, de a megtakarításaim nettó értéke nem csökken.
Munka nélkül nehéz erre válaszolni. Most még tanulok, nincs állandó munkám, így jövedelmem sem.
Konkrét összeget nem tudok mondani, hiszen az árak folyamatosan változnak. Az viszont biztos, hogy amikor elkezdek dolgozni (remélhetőleg jövő nyáron), a fizetésem alapján fogom eldönteni, hogy mennyi pénzt fogok tudni félretenni. Bár lehet, hogy nem bankszámlán fogom lekötni ezeket az összegeket, hanem a lakástakarék pénztárat viszem tovább. Pár éve a szüleim nyitottak ilyet nekem, és a nővéremnek is. Sajnos azóta az anyagi helyzetünkben több negatív változás is történt, idén is, így elég nehezen tudják kigazdálkodni, hogy ezt fizessék. Viszont nem akarják megszüntetni, ha már eddig gyűjtötték nekünk a pénzt, így kisebb lemondásokkal, ügyeskedve fizetik. De ha befejezem a sulit jövőre és elkezdek dolgozni, amit nekem nyitottak ltp számlát, átveszem, és én fogom fizetni. Így nekik is könnyebb lesz megélni.
Természetesen ha ezen felül lesz plusz pénzem, amit nem költök el, azt is félreteszem. Indokolatlanul hülyeségekre nem fogok költeni, mert szeretném minél hamarabb elkezdeni az önálló életemet. Ehhez viszont kell a pénz ugye, szóval amennyit tudok, félre fogok tenni. :)
19/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!