Tudom, hogy egyénfüggő, de szerintetek mennyi pénzt érdemes félretenni?
Ha még nincsen semmiféle megtakarításod, érdemes lenne előbb a fizetésed 5%-át (vagy az elején talán többet) lekötni egy bankszámlát. Emellett érdemes annyi pénzt tartani, hogy ha mondjuk a családodban hirtelen mindenki elveszítené a munkáját, pár hónapig ne legyen probléma. Ez félmilliónál kezdődik.
Sok szerencsét :) Jó látni gondolkodó fiatalokat.
Minimum Havi 5-15 000 Ft-ot érdemes lenne félrerakni, úgy ha valami baj lesz ( ne legyen ), pl.: elveszted az állásod, lesz annyi pénzed, amiből egy pár hónapig kihúzod.
Én mennyivel elégednék meg? Elégedett vagyok, akár havi 40-50 ezer Ft-ot is félre tudnék rakni, ha nem lenne plusz kiadás ( szülőkhöz utazás, egyesületi bérletek, stb. ), a kiadásokkal együtt is 20-30 ezer Ft-ot rakok félre. Ez annyit tesz, hogy van félrerakott pénzem + eltudok menni nyaralni ( persze nem 5*-os luxus szállodába, hanem apartmanba, panzióba, kempingbe ).
A legjobb mégis az lenne, ha nem a bankban kéne tárolnom a pénzem, hanem vehetnék egy lakást, amit kiadok albérletnek, ill. ékszerekben, aranyban lenne a plusz-om ( de azért ennyi pénzem nincs ).
Szerintem annyit érdemes félre tenni amennyit csak tudsz, ha van pénzed az nem azt jelenti, hogy el is kell költeni. Sok ismerősöm és munkatársam furcsán néznek rám, mert szerintük a keresetemhez képest nem élek elég nagy lábon, nem hordok elég márkás ruhákat és nem veszek elég gyakran elektronikai eszközöket.
Magamnak meghatároztam egy tartalékösszeget és amikor ez alá csökken a megtakarításom, csak a létszükségletű dolgokra költök. Ez az összeg elég arra, hogy munka nélkül egy évig tudjam fizetni az albérletet, rezsit, kaját és ha egyszerre elromlik mosógép/hűtő/csőtörés lesz akkor tudjam fedezni.
Ez a végösszeg nálam 1 millió forint, amit először 2 évig tartott összegyűjtenem. Nincs se kutyám, se kocsim, se közeli rokonaim.
Amennyiben lakásvásárlásra szánnám magam, ahhoz kéne legalább 5millió kezdőtőke, amit jelenlegi fizetésemből 7-8 év összegyűjteni, utána meg még 20 évig törleszthetném. Nem túl biztató kilátások, úgyhogy a tartalékmillió feletti összeget nyelvtanulásra és szakmai továbbképzésre költöm hátha így jobban fizető pozícióhoz juthatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!