Ha valaki elvégez egy bme gépészt, vagy egy corvinus közgázt, egy bgf pénzügyet, egy pécsi kommunikációt, egy elte jogot vagy infót akkor megcsináltad a karriered, lehet örökre kacagni és érted versenyeznek majd a cégek?
Nyilván te mindenhol azt látod amit szeretnél.
De ez nem baj.
Beírtál valami 150-et, reagáltam,hogy nana a 150 ezekben a statisztikákban nem a "kacagunk,nagyképűek vagyunk diploma" , meg is találtad,hogy az összes friss diplomás átlaga 168.
Ennyi történt.
Azért a "tömegfőiskolákat" sem kellene egyből lehúzni, nem olyan rossz mindegyik. Ezek általában magánfenntartású, alapítványi iskolák, tehát, magasabb büdzséből tudnak gazdálkodni, mint egy állami egyetem. Ez azt jelenti, hogy nívósabb oktatókat simán át tudják csábítani a nagy egyetemekről. Konkrét példa: ZsKF, amiről tudom, hogy nagyon magas nívójú az oktatói gárda.
Most biztos sokan le fognak pontozni, de én pl. nem tartom sokra a BCE gazdálkodási BA szakjait, mert ott nincs államvizsga, csak szakdolgozat védés. Lehet mondani, hogy ilyen nehéz-olyan nehéz és emiatt nincs államvizsga, de szerintem az elég gáz, ha valaki államvizsga nélkül megkap egy diplomát... az államvizsga arra van, hogy számot tudj adni komplexen a 3 év tanulmányaiból, ezek szerint ott elég átcsusszani a vizsgákon (tudom, hogy sokszor az is nehéz, mert követelnek, de akkor is).
Egyébként, a diplomádnak mindig TE adod meg az értékét, nem a hvg-rangsor, meg a szomszéd! Csak rajtad múlnak a lehetőségek. A diploma egy papír, beugró mindenhová, de szerintem az, hogy felvesznek-e/megmaradsz-e egy munkahelyen, az nagymértékben múlik:
-kiállás
-szorgalom
-együttműködési készség
-terhelhetőség
-gyors tanulás és az ismeretek azonnali alkalmazása
-nyelvtudás
-gyakorlatias gondolkodás.
Nem vagyok HR-es, de szerintem ezek dominálnak igazán. Az a munkáltató, aki meg leszűkíti potenciális jelölteket az iskolák neve alapján, magára vessen, mert nagyon sok tehetséges ember van, és nem mindegyik akar "címpéldányos" egyetemre menni!
Szerinted az állásra felvételiztetők nem jártak iskolába, és nem tudják, hogy egy Corvinusra bekerülni mennyivel nagyobb erőfeszítés kell, mint egy ZSKF-re?
"A HVG rangsorait évről évre több szempont – például az elsőévesek átlagpontszáma, a nyelvvizsgát szerzők aránya, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya – alapján állítják össze. Az Eduline-on a teljes intézményi és kari rangsor mellett tíz képzésterület listája is elérhető, köztük a bölcsészet- és társadalomtudományi, a műszaki, az orvosi, a jogi és a gazdasági."
A Zsigmond Király Főiskola akármilyen kiválóak a tanárai, a 32. helyen áll hazai teljesítményben, a Magyar Táncművészeti Főiskola a 33. :)
Nem értem miért írtak ketten ilyen totál hülyeséget, hogy "Egy pécsi kommunikáció után biztos sok időd lesz majd kacagni. Mert munkád biztos nem lesz." meg hogy "Jobb ha abbahagyod a kamuszakokat és vmi rendes szakmát tanulsz".
A Pécsi Tudományegyetem meg a negyedik az országos rangsorban, a BME-t megelőzve. Ha ilyet sok ember előtt mondtok, ki fognak benneteket nevetni.
A Corvinusra közismerten nehéz bejutni, de elvégezni nem nagy eresztés, ezt saját és mások tapasztalatai alapján is elmondhatom... a mesterképzése már tényleg keményebb, de pl. mesterképzési államvizsgán többen buktak olyanok, akik előtte ott jártak alapszakra, mint akik máshonnan jöttek... Az, hogy egy alapszak kinek mennyire nehéz, nagymértékben függ a középiskola nehézségétől, meg agytól. Akik még a közgázos időszakban jártak, azok közül ma sokan sok helyen vezetők és néha eléggé kivannak, kiket vettek fel BCE-s diplomával alkalmazottnak...
Ahol a bejutás nehézsége és a szak elvégzésének nehézsége és presztízse is nagyjából arányos, az pl. a BME...
"Konkrét példa: ZsKF, amiről tudom, hogy nagyon magas nívójú az oktatói gárda. "
Az Eduline rangsorban jobbra ott van, hogy oktatók kiválósága, a ZSKF oktatói gárdája a 28. a 44-ből az országban, a Pécsi Tudományegyetemé pedig a 2. A Corvinus 8. helyezését is megelőzve. Hangsúlyozom, én az Eduline rangsort olvasom, nem Emese véleménye, mint a tiétek. :D
Abban viszont van valami, hogy az ember is sokat számít, nem csak az iskola, ahol végez. Viszont a felvett emberek pontátlaga is ha rákattintasz hogy "hallgatók kiválósága/Mi ez?" a Corvinuson 417, a ZSKF-en pedig 325. 325 pont, az tudod mit jelent, hogy lesz valakinek 325 pontja? Még akik megbuktak több tantárgyból középiskolában, sokszor még azok is többet érnek el ennél, nem? Akiknek 417 pontjuk van, azok pedig általában a szorgalmas, összetett dolgokat megértő, intelligens, négyes-ötös tanulók, nem? Nem mindig persze, de azért a munkáltatóknak figyelembe kell venniük, hogy mekkora színvonalszakadék van a két hely közt. Ez viszont az én véleményem.
Én azon kacagok hogy olyanok vitatkoznak akik nem feltétlen jártasak bizonyos témákban.
Egy valamire való vállalat bizony megnézi hogy hol végzett a jelentkező.Nézik a hozzáadott értéket, azaz megnézik hogy az adott szakra milyen nehéz bekerülni,milyen oktatók vannak..stb.
Én 4 hónapja dolgozom gyakornokként egy multinál,amely csak Magyarországon (elektronika-pénzügy), 12 ezer főt foglalkoztat.
Ennél a cégnél egyértelmű rangsor van. Van egy fő lista, illetve pozíciók szerinti intézmény lista. A jelentkezőnél már az első körben vizsgálják a diplomát kiállító intézmény "minőségét" Minél előrébb van a listán az adott intézmény, annál nagyobb az esély az interjúra, hangsúlyozom az interjúra.
A futottak még kategóriába tartozó főiskolákkal szóba sem állnak. BGF és BKF tiltólistán van, rögtön kuka ha valaki ott végzett. Van néhány vidéki egyetem ahonnan rögtön kiemelik a jelentkezőt, de ha már Pécs szóba került..első 20ban sehol sincs a vállalati rangsorban.
PR-marketing pedig telített, kis millió ember járkál itt pesten ilyen végzettséggel sajnos...meló nélkül. Tehát a pécsi kommunikáció nem egy biztos választás.
Kedves kérdező, a hallgatói kiválóság általában szakmai dolgokra vonatkozik, azonban van egy csomó tényező, amely még kell ahhoz, hogy jó munkaerő legyél. Hiába végzel egy jó egyetemen és jó a szakmai rálátásod, ha nem vagy képes és hajlandó egy papírt lemásolni, önállótlan vagy, akkor az visszavet, még akkor is, ha vörös diplomás vagy.
Előző válaszhoz:
A BGF-ről egyébként én sem hallottam jókat, ahhoz képest, hogy pár éve milyen magas presztízzsel bírt, jelentősen csökkent a színvonal munkáltató ismerőseim szerint. Azt hiszem, a PSZF versenyképes még ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!