Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogy számoják a munkanélküli...

Hogy számoják a munkanélküli segélyt?

Figyelt kérdés
Van 10 éves munkaviszonyom. Idáig 8 órás voltam, 2 hónapja 4 órás. Ha most elküldenének mennyi segély járna? VAn itt jelentősége annak, hogy 4 órás lettem?
2014. ápr. 12. 07:26
 1/5 anonim ***** válasza:
79%

Igen van, mivel arra az időszakra - gondolom - kevesebb a béred, mint 8 órásra, tehát a járadék alapod is ez által kevesebb lesz, ha egyáltalán beleszámít.

Az álláskeresési járadékot a munkaviszony megszűnése napját megelőző 4 naptári TELJES negyedévben elért, munkaerő-piaci járulékalapot képező jövedelmed alapján számolják ki. Ha a 2 hónapnyi 4 órás időszak nem esik bele ebbe a 4 naptári teljes negyedévbe, akkor nem is számolják hozzá.

Tehát, ha március 28-án szűnik meg valakinek a munkaviszonya, akkor az előző teljes év a számítás alapja. A tárgyév január 01-től március 28-ig nem lesz része a járadék számításának. Ha ebben az időszakban volt 4 órás a munkaideje, akkor az nem fog hatni a járadékra negatívan. De ha már április szűnik meg a munkaviszonya, akkor beleszámít a január-február-március is, és ez csökkentheti a járadék összegét a 4 órás miatt.

Nem tudom, hogy érthető voltam-e?

2014. ápr. 12. 08:03
 2/5 A kérdező kommentje:
Érthető voltál:) Köszi a választ!
2014. ápr. 12. 08:49
 3/5 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Engem is érdekelne ezzel kapcsolatban valami.

Én 2012 januárig munkanélküli voltam, előtte volt állásom 7 évig, de ugye, mivel elvesztettem, így kihasználtam az akkor még munkanélküli járadékot, ami járt.

Most, 1 éve van munkaviszonyom.

Ha jól olvasom, 1 év munkaviszony kell ma a járadékhoz..

Jól látom, jól értelmezem? 1 év, vagy 365 nap ledolgozott nap? Mert nem mindegy...

És ha tegyük fel netto 140-el vagyok bejelentve, akkor mennyi járadékra számíthatok és mennyi ideig, ha mondjuk úgy döntenek a munkahelyen, hogy nem kellek tovább?

Köszönöm,

2014. ápr. 15. 16:17
 4/5 anonim ***** válasza:

Nem 1 év, hanem a járadékra jogosultságot megelőző 3 évben legalább 360 nap jogosultsági idő (ilyen a munkaviszony is).

Ha volt az előző 3 évben 360 napnak megfelelő munkaviszonyod, akkor jogosult vagy álláskeresési járadékra.

Megint más az, hogy a járadék összegét milyen időszakból számolják ki. Arra vonatkozik a megelőző 4 teljes naptári negyedév jövedelme.

Bruttó bérből számolnak, és a járadék összege maximalizálva van. Nem lehet több, mint az érvényes minimálbér összege. Kevesebb lehet...

Bármennyit kerestél, minimálbérnél több álláskeresési bruttóban nem fogsz kapni.

2014. ápr. 16. 06:42
 5/5 anonim ***** válasza:
... 10 nap jogosultsági idő (munkaviszony) 1 nap járadékra jogosít.
2014. ápr. 16. 06:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!