Hogy számoják a munkanélküli segélyt?
Igen van, mivel arra az időszakra - gondolom - kevesebb a béred, mint 8 órásra, tehát a járadék alapod is ez által kevesebb lesz, ha egyáltalán beleszámít.
Az álláskeresési járadékot a munkaviszony megszűnése napját megelőző 4 naptári TELJES negyedévben elért, munkaerő-piaci járulékalapot képező jövedelmed alapján számolják ki. Ha a 2 hónapnyi 4 órás időszak nem esik bele ebbe a 4 naptári teljes negyedévbe, akkor nem is számolják hozzá.
Tehát, ha március 28-án szűnik meg valakinek a munkaviszonya, akkor az előző teljes év a számítás alapja. A tárgyév január 01-től március 28-ig nem lesz része a járadék számításának. Ha ebben az időszakban volt 4 órás a munkaideje, akkor az nem fog hatni a járadékra negatívan. De ha már április szűnik meg a munkaviszonya, akkor beleszámít a január-február-március is, és ez csökkentheti a járadék összegét a 4 órás miatt.
Nem tudom, hogy érthető voltam-e?
Sziasztok!
Engem is érdekelne ezzel kapcsolatban valami.
Én 2012 januárig munkanélküli voltam, előtte volt állásom 7 évig, de ugye, mivel elvesztettem, így kihasználtam az akkor még munkanélküli járadékot, ami járt.
Most, 1 éve van munkaviszonyom.
Ha jól olvasom, 1 év munkaviszony kell ma a járadékhoz..
Jól látom, jól értelmezem? 1 év, vagy 365 nap ledolgozott nap? Mert nem mindegy...
És ha tegyük fel netto 140-el vagyok bejelentve, akkor mennyi járadékra számíthatok és mennyi ideig, ha mondjuk úgy döntenek a munkahelyen, hogy nem kellek tovább?
Köszönöm,
Nem 1 év, hanem a járadékra jogosultságot megelőző 3 évben legalább 360 nap jogosultsági idő (ilyen a munkaviszony is).
Ha volt az előző 3 évben 360 napnak megfelelő munkaviszonyod, akkor jogosult vagy álláskeresési járadékra.
Megint más az, hogy a járadék összegét milyen időszakból számolják ki. Arra vonatkozik a megelőző 4 teljes naptári negyedév jövedelme.
Bruttó bérből számolnak, és a járadék összege maximalizálva van. Nem lehet több, mint az érvényes minimálbér összege. Kevesebb lehet...
Bármennyit kerestél, minimálbérnél több álláskeresési bruttóban nem fogsz kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!