Jár-e nekem szociális segély? Le vagyok százalékolva 50%-ban és munkanélküli vagyok.
Első lépés: bejelentkezni hivatalosan arra a lakcímre, ahol élsz. Ennek hiányában semmit nem fogsz tudni intézni (mindenhez kell lakcímkártya!)
Következő lépés: a lakóhelyed szerinti illetékes önkormányzat HELYI szociális rendeletét megkeresed itt a neten (még kisebb településeknek is van honlapja) és elolvasod, hogy pontosan mik az igénylés feltételei, mit kell csatolni- a rendeletek mellékleteiben általában ott vannak az igénylőlap minták is.
Elolvasod, eldöntöd, hogy jogosult vagy-e, papírokat beszerzed/lemásolod és beadod a kérelmedet a hivatal szociális osztályán.
Ha nincs kint a hatályos helyi rendelet, akkor elmész az önkormányzat épületéhez és a szociális iroda előtt, mellett meg fogod találni a kifüggesztett rendeletek között, ha nem, akkor az irodában kérsz segítséget.
Nem lehet neked konkrét választ adni annak ismerete nélkül, hogy hol élsz, mert minden település önállóan, saját hatáskörben alkot rendeleteket.
Ha csak tájékozódni szeretnél, akkor pedig itt a neten az ingyenes jogtárban keress rá a szociális törvényre- ez az a keretjogszabály, ami alapján a különböző települések a rendeleteket hozzák. Ebben vannak a minimális kategóriák, az egyes ellátási formák nagyvonalakban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!