Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Itt mindenki olyan nagyon...

Itt mindenki olyan nagyon "őszinte" állásinterjún? Csak én nem?

Figyelt kérdés

A munkahelyem megszűnőben van, és egyfajta verseny alakult ki a kollégák közt, hogy ki tud előbb elhelyezkedni. Én most találtam másik állást, és eléggé fel vannak háborodva, mert a kollégáim szerint én vagyok a leggyengébb láncszem, mert fiatal vagyok,kevés a munkatapasztalatom, és van két kicsi gyerekem.

Pl. a kolléganőm iskolába jár, és emiatt sokat hiányzik, mindig mondja is interjún, persze, hogy nem talál állást. Én mondtam neki, hogy szerintem nem ezzel kéne indítani, ha felvették, biztos meg lehet beszélni túlórákkal, szabadságokkal. De ha mondja, akkor már az elején elvágta magát. Erre nekem esett, hogy az állásinterjún fő az őszinteség, mert ha később kiderül, elástam magam. És hogy amikor én interjún voltam, ugye mondtam, hogy kicsik a gyerekeim, és emiatt sokat fogok hiányozni?! Mondtam, hogy nem, én ezt nem mondtam. A leendő főnököm nem kérdezett a családról, én meg nem ezzel kezdtem a szakmai múltam ecsetelését. Hát ki van akadva, hogy én össze-vissza hazudoztam az interjún, úgy tudtam elhelyezkedni.

Egy másik kolléganőm szerint is pl. amikor megkérdezik, hogy akarok-e még gyereket, akkor mondani kell, hogy persze 1-2 éven belül igen. Én meg mondtam erre, hogy nem szabad ezt megkérdezni, és ha mégis van merszük, én gondolkodás nélkül rávágom, hogy dehogy is. Nem zárom ki a 3. gyereket, de ezt inkább a férjemmel kívánom megbeszélni, és nem a munkaadómmal. Na, a kollegina szerint ez is szemétség részemről, mert a munkaadómnak igenis van joga tudni a terveimről.

Most én nem értem ezt, én vagyok a hazudozós? Tényleg úgy kéne indítanom állásinterjún, hogy van 2 kicsi gyerekem, és lehet, hogy akarok harmadikat? Mégis ki venne így fel? És számít ez? A gyerekek miatt soha nem hiányoztam még, a munkám maximálisan jól elláttam, szülni meg mindenkinek joga van.

2014. márc. 6. 23:10
 1/8 anonim ***** válasza:
90%

Ne hülyíts már meg. Tudod mennyire őszinték az emberek intrerún? Mint egy autókereskedő, amikor autót akar eladni. Mert ugyanaz a cél. Hogy elkeljen a portéka. Itt Te. Kolléganőid nyilvánvalóan irigyek csak. Aki ilyennel nyit hoy sokat hiányzik, a büdös életben nem veszik fel. Terveidről pedig csak hazudni mindig! És csak olyat ami jó a cégnek. Aztán majd "véletlenül" megváltozik. na és? Senki se jövőbelátó. Amit nem lehet leellenőrizni ott helyben (munkabírás, odaadás, szorgalom, csapatban dolgozni szeretés, stb) arról mind ódákat kell zengeni, hogy azok az erősségeid. Amiket lehet arról csak pozitívan ferdíteni (azért nem kicsit arról sem. pl alapfokú nyelvismeretet mindig be lehet kamuzni, akkor is ha csak annyit tudsz hogy háuvárjú a vetésben.)

Az a cél hogy legyen állásod, ez legyen a szemed előtt.

2014. márc. 7. 00:05
 2/8 anonim ***** válasza:
11%
Kellemesen önző és egoista hozzáláss mind a kérdező mind a válaszoló részéről. Egy munkahelyen csapatban kell dolgoznod, ha becsapod a munkaadót akkor a leendő munkatársaidat is becsapod. A cég stratégiai tervében szerepel egy fő bővítése és azzal számolnak hogy te 2 évig nem mész el, mivel ezt mondod az interjún. Amikor elindul a munka kivitelezése amire felvettek betanítottak és Te elmész szülni ezzel nehéz helyzetbe hozod a céget, rossz esetben csődbe is mehet. Ezzel eléred hogy a munkatársaidnak ne legyen munkája. Tudod a felelős munkáltató azért kérdez a terveidről mert védi a munkavállalói érdekeit. Amíg nem változik Magyarországon a munkavállalói hozzáállás elég nehéz lesz európai béreket fizetni. A munkavállaló termeli a cégben a pénzt, a munkáltató teremt esélyt a munkavállalónak, hogy pénzt tudjon termelni. Ez csapat játék, amíg valamelyik fél önző addig nem tud jól működni a dolog. Ha nem vagy őszinte az úgy is kiderül, kollégákkal beszélgetsz elszólod magad, a munkáltató általában ilyenkor egyből lecserél.
2014. márc. 7. 09:56
 3/8 anonim ***** válasza:
Bájosan naiv vagy. Elmondom mennyire empatikus egy cég: semennyire. Vagy mennyire nézi a dolgozó érdekeit: semennyire. Ha egy fillérrel jobban jár, ha kirúg téged, már meg is tette. Tudod hány céget hatott már meg, hogy a dolgozónak gyerekei, hitele, élete van, ami miatt ne rúgják ki? Pont nullát. Ha te úgy próbálsz hozzáállni, mint ember az emberhez, őszintén, megértőn, akkor olyan hamar kerülsz padlóra, hogy kettőt se tudsz pislogni.
2014. márc. 7. 11:00
 4/8 anonim ***** válasza:
83%

Kérdező, és kettes válaszoló: alapszabály, hogy a munkavállalónak mindig a saját érdekeit kell szem előtt tartania - hidd el, ha úgy alakul, a céget sem fogja érdekelni a te sorsod.

Te csak egy alfanumerikus kód vagy SAP-ban.

Senkit nem érdekel a kis lelki világod, meg hogy milyen lojális vagy.

Gratulálok az új munkahelyhez!

2014. márc. 7. 11:26
 5/8 anonim ***** válasza:

Legtöbb helyen rutinosak az interjúztatók és rájönnek ha valaki hazudik vagy direkt azt mondja amit hallani akarnak.

De nem is kell a képükbe vágni az igazságot úgy hogy egyből hívják a következőt. Legjobb hogyha valami hátrányosan hat az álláskeresésünkre azt megtartjuk magunknak és ha rákérdeznek akkor diplomatikus választ adunk. Például ha megkérdezik hogy szeretnél-e harmadik gyereket arra simán lehet válaszolni hogy nem tervezed(ez még jelentheti hogy a későbbiekben meggondolod magad de a mostani terveid megegyeznek a munkáltatóéval).

Úgy vettem észre hogy leginkább a diplomatikus emberek tudnak hamar elhelyezkedni, mert abból arra következtetnek hogy csapatban is jól tud majd dolgozni.

2014. márc. 7. 13:59
 6/8 A kérdező kommentje:

Kedves 2-es válaszoló.Bizonyára kis magyar vállalkozó vagy, így valóban igaz, hogyha egy-két dolgozó elmegy szülni, akár csődbe is mehet a vállalat. Ilyenkor általában azt szokták tenni, hogy férfit vesznek fel, vagy olyat, akinek már nagyok a gyerekei.

Én viszont multihoz jelentkeztem, ahol elvárás a két felsőfokú nyelvtudás, és diploma. Itt általában már nem az alapján válogatnak, hogy akarsz-e még szülni, hanem inkább egyéb szakmai szempontok szerint. És nem fognak csődbe menni, ha egyvalaki elmegy.

A kormány az új munka törvénykönyvével egyébként erről is gondoskodott, egyáltalán nem kell már megvárni a kismamát, simán felvehetsz a helyére valakit állandóra.

Azért egyébként sem vágnám el magam egy munkahelyen, mert fontolgatjuk a 3. gyereket, ez még elég sok mindenen múlik, tehát nem arról van szó, hogy azért keresek munkahelyet, hogy legyen, aki fél év munkaviszony után fizeti nekem a szülési szabit.

2014. márc. 7. 19:22
 7/8 anonim ***** válasza:
Annyira vagyunk őszinték, mint a munkáltatók. Ők se mondják meg, hogy bent fogsz megrohadni a munkahelyen napi 16 órában minimálbérért és a napot se fogod látni.
2014. márc. 7. 20:12
 8/8 A kérdező kommentje:

A ketteshez még annyi jutott eszembe, hogy az egyén a saját önző magatartásával hátráltatja a többi ember életét, szerinted.

Akkor gondoljuk már végig azt is, hogy egy átlag magyar családnak 1, max. 2 gyereke van. Miért? Mert tisztában vagyunk vele, hogy a munkaadók előítéletei miatt évekre munkanélküliségbe és nyomorba dönti magát az, aki gyermeket mer vállalni ebben az országban. Külföldön nem szégyen, ha valakinek gyereke van, nálunk meg nem kap munkát az, akinek van peteérése, de még nincs gyereke.

A lakosság meg egyre öregszik, és már nem lesz, aki fizesse a nyugdíjunkat 10-20 év múlva. Ez nem közösségromboló? Szerintem meg inkább a munkaadók fejében kéne rendet tenni ez ügyben. Nem hazaáruló az a nő, aki gyermeket akar szülni.

2014. márc. 8. 14:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!