Szoftverfejlesztőként mennyivel lehet többet keresni, mint tesztelőként?
Én is most tesztmérnök vagyok,plusz automatizálok,de folyamatosan képzem magam C,Java,C++ nyelvben,mert én is vagy teljesen automatizációs részre mennék vagy fejlesztésre.
Kettő együtt ami nagyon üt.
Ezt így nem lehet általánosságban megmondani, hogy kérhetsz-e dupla fizetést. Egyrészt kéne tudni, hogy most mennyit keresel, a fejlesztői munkakörben milyen felelősségeid lennének, milyen cég, mennyire fekszel jól a főnöknél, stb, stb...
A fejlesztői fizetések között nagy különbségek vannak a 150 nettótól akár a milliós nagyságrendig. Mezei PHP kóderként inkább az alsó határhoz leszel közelebb. Java-val és nagy tapasztalattal már jobban lehet keresni, de az igazán nagy fizuhoz már inkább vezetőfejlesztőnek kell lenni vagy valami értékes speciális tudásnak a birtokában lenni.
Akkor leírom a tapasztalataimat:
Én mindent, a szó legszorosabb értelmében értsd, tényleg mindent autodidakta módon tanultam meg még egyetem előtt. PHP-vel kezdtem, majd jött a JS, MySQL, HTML, CSS3.
Ezek után elkezdtem a Java-t is. Csak SE, EE-hez nem értek még.
Az egyetemen csak a szokások bullshiteket adták sajnos, sok elmélet, kevés gyakorlat, de amik gyakorlatokon voltak, azokat már mind játsszva meg tudtam csinálni.
Egyetem alatt elmentem dolgozni, először PHP/MySQL oldalakat fejlesztettm, utána már inkább architect munkám volt. Rendszertervezés. Mindig is erősségem volt a rendszerben gondolkodás, könnyen átlátom a dolgokat.
Mivel láttam, hogy a PHP-s emberek -beleértve magamat is- nem kimondottan vagyunk anyagilag megbecsülve, így utána ezt abbaagytam és jelentkeztem egy Junior Java fejlesztő állásra. Felvettek. Jobban kerestem, de nem nagyon szerettem a Java-t. Hiába tudom, nekem ez nem áll közel a lelkemhez.
Mind a két esetben többet kerestem mint a tesztelők, Neked is ezt javaslom, inkább fejlessz, mint tesztelj. Presztízs szempontjából egyértelmuen a Java-sokat jobban megbecsülik, ők "igazibb" fejlesztők, mint a többi. Kevés is van belőlük. Mondjuk jó PHP emberből is kevés van. Össze-vissza gányolókból sok, de azok kihullanak.
Nem tudom, hogy a "kétszer annyi" az minek a kétszer annyija, de PHP-s ként 160 nettó + 8k bözsi volt nekem, Javasként 245 nettó + 11k bözsi utalvány. ...és aki Javasként ennyit keres, az a ranglétra alján van.
Az, hogy mennyit kérhetsz el, az nem csak attól függ, hogy tesztelő vagy-e vagy fejlesztő. Nagyban befolyásolja a tapaztalatod, a referenciáid, a szaktudásod. Nem kell minden marhaságot lexikálisan tudni, de át kell láss rendszereket. A gondolkodás a fontos.
A diploma meg... Semmire sem mentem vele, de ha nem lenne, akkor magyarázkodnom kéne, hogy miért nincs. Javaslom, hogy -mivel most már nem lehet- jövőre add be a jelentkezésed. Ha jót akarsz, akkor nem kínozod magad a BME-VIK-kel, hanem OE-NIK-re mész. Második a ranglistán, gyakorlatias az oktatás, van esti tagozat, a tanárok nem gyökerek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!