Jól érzem, hogy ezzel meglop, átver a munkáltatóm?
4 órára (heti 20) jelent be, de 8 órában foglalkoztat, a bejelentetten túl zsebbe fizet. Fizetett szabadságot nem adja ki és nem is fizeti, elmenni csak fizetésnélkülire lehet. Betegszabadság/táppénz azintén felejtős. Bérpapirt még nem láttam, munkaszerződés határozott idejü volt, két hónapja lejárt újat azóta nem kaptam.
Lehet tenni valamit vagy maradjak csendben és örüljek, hogy van mukahelyem? Magyar kisvállalkozás.
Keress olyan munkahelyet ahol normálisan be vagy jelentve. A munkanélküli nem mérvadó, mert az egyébként sem elég semmire... de azért több évet nem érdemes lehúzni ilyen helyen. Nőknek meg főleg nem...!
Mivel foglalkozik ez a cég ha nem titok?
Szerintem maradj csendben, és közben keress normálisabb munkát. Az a baj, hogy nem tudsz mit tenni, ha szóvá teszed neki, úgy is kirak, hivatalos lépeseket meg szintén nem érdemes tenned, mert te is vele buksz, ugyanis részben feketén dolgoztál, és tudtál is róla. Nem csak az a fekete munka, ha egyáltalán nem vagy bejelentve, hanem ez is, hiszen a jövedelmed egy része után nem adózol, zsebbe kapod. Te is ugyanúgy adót csalsz, mint a munkáltatód.
Az ilyen munka rövid ideig (úgymond jobb híján)megteszi, míg nincs más, legalább van tb-d, meg jövedelmed, de hosszabb ideig nem érdemes letáborozni egy ilyen mellett.
Szóval próbálj másik munka után nézni.
Amint tudsz, helyezkedj el máshol. Ugyanis attól, hogy nem szólsz erről senkinek, még meglephetnek a munkaügyi ellenőrök.
Például építkezésre rendőrökkel és kutyákkal felszerelkezve is szoktak menni, hogy senki ne tudjon meglépni, és a feketemunkásokat utolérjék.
Soha nem tudhatod, az ördög nem alszik...
Ez egy import export bt aki kérdezte.
ha az OEP szerint be vagyok jelentve meg a 4 órás munka után fizetik a minimálbér fele után a járulékokat attól lehet az hogy mégis feketén alkalmaznak?
Elmondtam, vagyis leírtam már, mit nem lehetett ezen megérteni? Igen, be vagy jelentve, ok, csakhogy nem annyit dolgozol, és nem is annyi pénzt kapsz, mint amennyi le van jelentve! A fizetésed egy jó része után sem adót, sem járulékot nem fizetsz sem te, sem a munkáltatód. Ez még barátok között is adócsalás. Igaz, nem a klasszikus fekete munka, de azért valamilyen szinten mégiscsak az! Ez a 4 órás bejelentés arra jó, hogyha esetleg kimennek a munkaügyisek ellenőrzésre, akkor fel tudjátok mutatni, hogy igen, bejelentetten alkalmaznak, de ennyi.
Az olyan munkahelyekről, ahol ilyenekkel spekulálnak jobb minél hamarabb megpattanni. Több okból is. Egyrészt mint írtad is, sem betegszabadságot, táppénzt, szabit nem fizetnek, ha mondjuk nő vagy és gyereket szeretnél a bejelentett alacsony jövedelmed alapján kapod a juttatásokat, másrészt bármikor megtörténhet, hogy kibukik a dolog, hogy nem egészen törvényesen alkalmazzák az embereket, és akkor téged is elővesznek. Valamint az is előfordulhat, hogy esetleg gondolnak egyet, vagy csak éppen nem jól megy a "bolt", és nem fizetnek zsebbe, csak a bejelentett fizetésed. Az ismeretségi körömben elég sok ilyen esetről hallottam. És ilyenkor nem tudsz tenni semmit, nem követelheted rajtuk törvényes eszközökkel.
Úgyhogy igen, egyenlőre örülj, hogy valamilyen úton módon pénzt keresel, és nézegesd az álláshirdetéseket.
Köszönöm szépen a választ? Én most mit tudok tenni? Menjek be az Apehoz hogy en nem tehetek róla hogy csak ennyire vagyok bejelentve de nem akarok börtönbe menni had fizessem be az adót a
valós fizetésem után? De most komolyan mit tehetem hogy ne legyen bajom?
Keresek én másik munkát de az nem meg egyik naprol a másikra! Addig meg ha bukik a cég megyek a börtönbe adócsalásért holott nem én nem jelentettem be magam korrekten!
De tehetsz róla. Mondhattad volna azt is az állásinterjún vagy utána mikor a munkát megbeszéltétek, hogy "Köszönöm szépen, így nem kívánok itt dolgozni. Viszlát!" De ehelyett belementél a feltételekbe, és hónapok óta így dolgozol! Senkit nem érdekel, hogy te nem így akartad. . Tudtál róla, hogy a heti 20 óra helyett 40 órát dolgozol, és pluszba kapsz még pénzt? Naná, hogy igen. Több hónap alatt csak feltűnt. Beleegyeztél? Igen.
Gondolom így zsebbe azért jól juttatnak, mármint logikusan gondolkodva csak több így a nettó jövedelmed, mintha rendesen be lennél jelentve a 8 órára. (Ha meg nem, akkor tényleg "no comment" és érthetetlen, hogy miért csinálod).
Úgyhogy bocs, de nem foglak sajnálni. Mások a teljes jövedelmük után adóznak, és cserébe van fizetett szabadságuk, és szükség esetén kapnak táppénzt. Ez ilyen, valamit valamiért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!