Hogyan oldjam meg a budapesti munkavállalást, ha vidéki vagyok?
Itt keleten nincs lehetőség, próbáltam egy évig elhelyezkedni, de nem megy. Meg a bérekben is elég nagy különbségek vannak, szóval ezért is költöznék Budapestre.
De hogy csináljam? Egy állásinterjúra az út ~10 ezer forint. És ez csak egy interjú, amiből tuti több lesz, így a folyamatos felutazgatás nem megoldás, mert rengeteg pénzt felőröl. Félretett pénzem nincs albérletre.
Akkor mégis hogyan? Ti hogy csinálnátok vidékiként?
Kommunikáció és Médiatudomány diplomám van (haha, tudom! Gyorsan hozzá is teszem, hogy nem segített a munkakeresésben, csak a józan eszem).
A bruttó alapbérem 280,000 ft + mivel beléptető rendszerrel dolgozunk így kénytelen kelletlen fizetik a túlórákat is. Így olyan 180-200e forint között keresek átlagosan.
Meg egyéb juttatások ("kaja"jegy, vásárlási kedvezmény, utazás költségtérítés, céges egészségkártya - patikában levásárolható, ad-hoc jelleggel néha kuponok). Prémium sajnos nincs egyáltalán.
Eh? Milyen elcseszett logikád van, már ne is haragudj...
Elsírtad a nyomorod, hogy:
- Pesten szeretnél élni
- De nincs pénzed felköltözni albérletbe
- Nincs pénzed felutazni sem rendszeresen állásinterjúkra
- Nincs munkalehetőséged helyben, ahol laksz.
Én egy alternatívát javasoltam neked, hogy miként tudnád megvalósítani a céljaidat. De tudod, neked igazából nincsenek céljaid, mert nem akarsz értük tenni. Félreértés ne essék, nekem se jobb se rosszabb nem lesz attól, ha te otthon maradsz és munkanélküli leszel életed végéig.
Kérdezted, hogy mik a lehetőségeid, én vázoltam. Ennyit tudtam segíteni - bár lehet kár volt. Aztán csinálsz amit akarsz vagy amire képes vagy. Ez már rajtad fog múlni.
Nincs miért "féltenem" az állásomat. Szerződésem van, a munkaadóm elégedett velem, én is elégedett vagyok vele és minden elvárást teljesítek, amit elvárnak tőlem.
A cég elég nagy, felőlem aztán vehetnek még fel annyi pályakezdőt, ahányat csak akarnak, engem nem zavar.
Nem is igazán értem, hogy ez hogy ötlött fel benned.
De tudod mit? Igen, féltem az állásomat, hogy a jó képességű egyetemről kiömlő tömeges tehetségek kifúrnak majd a mézesbödön mellől, így azzal riogatok mindenkit a GYIK-on, hogy nem reális elvárás 250-300e forint bruttó kezdőfizetéseket elvárni. Így most elégedett vagy, hogy azt hallottad, amit szerettél volna?
Sok sikert majd a pesti munkakereséshez, én ennek ellenére szurkolok majd neked...
Kérdező!
A felutazáshoz: igen, nagyon költséges, ezért, ha interjúzni hívnak, kérdezz rá telefonon, hogy esetleg egy telefonos, vagy skypos interjú nem lenne-e elég első körben, mert ha nem Téged keres a Cég, akkor felesleges kiadásokba ne verd magad!
A Bp-en lakáshoz: egyedül nem fogsz tudni albit fizetni, mindenképp fogj össze pár haverral, ha nagy ott a munkanélküliség, akkor találsz társakat, akik szintén feljönnének Veled.Így eloszlanak a költségek.
A fizuhoz: nem tudjuk mi a diplomád, így nem tudunk bért sem mondani. Nem mindegy, h óvónő vagy-e (mert akkor 80 nettó a reális kezdőként), avagy IT programozó, 3 ffokú nyelvtudással (mert akkor 250 nettó)...Mindenképp kezdj el pályázni a neten. Az interjúk számából hamar rájössz mennyire kapós a szakmád, diplomád. Lehet, hogy 100 pályázatodból 1 interjúd lesz csak, annyi felutazást meg félévente kilehet bírni. 1-1 éjszakára haveroknál is megalhatsz Bpen.
A fent éléshez:
1 garzonlakás albi díja 40+rezsi, egy 1,5 szobásé 60+rezsi és 2 havi kaucióval is számolj.Ehhez kellenek a társak.
Emellett a havi BKV bérlet 9500 Ft, ha nem ad a cég, és gondolom enni is akarsz. Így számold ki, hogy mennyi lenne a bérigényed, és megéri-e Neked felköltözni.
Győr-Sopron környékén is próbálkozz, esetleg külföld.
Az átlagfizetéshez: Bpen azért magasabb az átlagfizu, mert a legtöbb cégközpont itt van: vezérigazgatókkal. Itt laknak a miniszterek, államtitkárok, cégvezetők. Az ő fizetésük megdobja az átlagot. De pl. a felettem lakó szomszéd érettségivel egy szalag mellett dolgozik gyárban nettó 65ért és ennyit kapna K-Mo-on is. Tehát nem kap 1,5X többet. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!