Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan oldjam meg a budapesti...

Hogyan oldjam meg a budapesti munkavállalást, ha vidéki vagyok?

Figyelt kérdés

Itt keleten nincs lehetőség, próbáltam egy évig elhelyezkedni, de nem megy. Meg a bérekben is elég nagy különbségek vannak, szóval ezért is költöznék Budapestre.

De hogy csináljam? Egy állásinterjúra az út ~10 ezer forint. És ez csak egy interjú, amiből tuti több lesz, így a folyamatos felutazgatás nem megoldás, mert rengeteg pénzt felőröl. Félretett pénzem nincs albérletre.

Akkor mégis hogyan? Ti hogy csinálnátok vidékiként?

2014. jan. 13. 16:46
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
58%

Na nagyokos megmondó pesti emberek, most legyen nagy szátok.

Ugyanebben a szituációban vagyok. Itt keleten még árufeltöltőre is túljelentkezés van. Még a kauciót se tudnám kifizetni előre, nemhogy a bérleti díjat, és ha ki is tudnám fizetni, utána mi lesz? Ahhoz, hogy egyedül lehessen Pesten albérletbe ÉLNI, ahhoz nettó 150 kell minimum. Egy pályakezdő hol kap annyit? Mással élni meg nem akarok, mert ismerve eddigi embereket, alkalmazkodni képtelenek a másikhoz, meg az embernek kell magánszféra, stb.

2014. jan. 13. 16:51
 2/36 A kérdező kommentje:
150-et diplomával megkapna szerintem az ember a fővárosban, legalábbis remélem, mert ez alatt én sem vállalnék ott munkát.
2014. jan. 13. 17:02
 3/36 anonim ***** válasza:
74%
Jó és akkor mi a helyzet azzal, akinek csak emelt műszaki OKJ-ja van?
2014. jan. 13. 17:12
 4/36 anonim ***** válasza:
100%

Akárhány interjún voltam BP-n sehol sem kaptam volna 150-et diplomásként, mondjuk nem valami keresett diplomám van.

A vicces, hogy több mérnök ismerősöm sem kap ennyit, pedig ők a közvélekedés szerint jól keresnek.

Én anno szintén keletről saját szakállra utazgattam, interjú után taliztam az egyetemi barátaimmal - ha már feljöttem, kellemeset a hasznossal...

A munkaügyi elvileg fizet valamennyi utat, kérdezz utána, mondjuk én beadtam a papírokat de b..sztak kifizetni...

Amikor próbaidős voltam rokonnál, barátnál aludtam.

Végül nem Pesten lett munkám.

2014. jan. 13. 17:23
 5/36 anonim ***** válasza:
74%
erre csak olyan ötletem lenne, hogy nagyon meg kell gondolni, hogy milyen állásinterjúra jössz fel, esetleg 2-3 napra beszervezni minél többet és arra az 1-2 éjszakára kibérelni egy olcsó motelt vagy kollégiumi ágyat. ha pedig felvesznek akkor kibéreltek 1 szobát (valahol nincs is kaukció) és így meg lehet úszni olcsón a szállást is. Vannak ilyen szállók is a dolgozóknak, ott nem tudom mennyi a szoba/ágy bérélése
2014. jan. 13. 17:25
 6/36 A kérdező kommentje:

Ne vicceljetek már, hogy nem lehet annyit keresni. Mindenhol azt olvasni, hogy 1,5x többet keresnek az emberek a fővárosban, mint keleten.

Ráadásul itthon 130-at nettóban megadták volna nekem azokon a munkahelyeken, ahol interjúzni voltam, csak ugye nem engem vettek fel.

2014. jan. 13. 17:26
 7/36 anonim ***** válasza:
74%
szerintem se fizetnek ennyit frissdiplomásnak, max ha van munkatapasztalata
2014. jan. 13. 17:35
 8/36 A kérdező kommentje:
Akkor inkább felejtsem el a budapesti dolgozást?
2014. jan. 13. 17:42
 9/36 anonim ***** válasza:
100%

1:

Dafuq? Mi a jó isten köze van a "pestieknek" ahhoz, hogy neked nyomorod van?

Kérdező:

"Ne vicceljetek már, hogy nem lehet annyit keresni. Mindenhol azt olvasni, hogy 1,5x többet keresnek az emberek a fővárosban, mint keleten. "

Ez egyszerűen nem igaz. Már többször levezettem itt a GYIK-on a sok "hozzáértőnek", de csak lökik a hülyeségüket, hogy de PESTEN 1,5-2-3X annyi a bér meg van ám munka dögivel. Pedig nem.

Az igaz, hogy a régiós ÁTLAGKERESET kb 1,5x-ese, mint a keleti országrész átlaga. De ez nem azt jelenti, hogy egy állásért másfélszer annyit fizetnek - hanem azt, hogy 1000 emberből keleten 900 minimálbért keres és csak 100-an keresnek magasabb összeget, mivel nincsenek POZÍCIÓK, amik jól fizetnek, így a gyengén kereső tömegek lehúzzák az ÁTLAGOT. Maximum termelés folyik, az pedig egy nem jól fizető ágazat. A jól fizető ágazatok (szoftverfejlesztés, cégközpontok, pénzügyi cégek, stb...) centralizálódtak a pesti régióban, így a régiós átlagbér magasabb, teszem azt 500 ember keres 200e forint felett és "csak" 500 ember van minimálbéren. Így értelme szerűen az átlagbér máris 50%-al magasabb.

Ez van sajnos.

Hogy a kérdésedre is válaszoljak:

Nem tudom honnan jársz, de még az igazán messzi helyekről is a vonat relatíve olcsón (személy, másodosztály) kijön. Nem szép ilyesmire buzdítani, de próbálj diákigazolványt "szerezni", esetleg ha van ismerősöd egy önkormányzatnál vagy valami állami intézménynél akkor szerezz tőle egy közalkalmazotti utazási kedvezményt. Utána minél előbb szerezz valami melót. Ahhoz nagyon nagy szerencse kell, hogy egy 150K nettós állást találj csak úgy pikk pakk akár a fővárosban. Itt is 150-200 jelentkező van egy pozícióra, jobbakra még több... Tehát ha az utazás nem tartható (mert nem tudod megoldani gazdaságosan) akkor fel kell költöznöd. Minimálbérből megélni egyedül nem lehet, csak nyomorogni. De ha céljaid vannak akkor 3-4 hónapot ki tudsz így húzni egy szobabérléssel, esetleg minimális támogatással otthonról (pl.: kaja). És gőzerővel kell keresni, menni interjúkra, teperni.

Csak bíztatásképp, én egy nagy multinál dolgozom szeptember óta (BP régiós központtal), 11 új kollégával együtt kerültem a céghez, egy kollégám pesti csak.

2014. jan. 13. 17:49
 10/36 A kérdező kommentje:

Céljaim vannak: ott akarnék élni. Nagyon nem tetszene, ha pár havonta haza kellene jönnöm, mert megszűnt a munkahely, stb...

Kisvárosban lakom, itt sosem lesz munkám. A nagyvárosi nyüzsgés amúgy is tetszik.

Különböző HR-esek azt mondják, hogy diplomával nettó 160-at nem szégyen elkérni. Komolyan nem értem én ezt. 2 végletet hajtogat mindenki neten:

minimum bruttó 300 körül keresnek, de itt is gyk-n 90%-ban ezt lehet látni, meg azt, hogy ez nem igaz, ugyanannyit kap az ember, mint máshol. Ilyenkor kinek higgyek?

2014. jan. 13. 17:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!