Valóban ilyen jól keresnek az emberek Magyarországon vagy csak rengetegen trollkodnak ebben a topikban?
Úgy tudom, hogy Mo. minimum 2/3-a havi 80-150 ezer forint között keres. Fiatal pályakezdőként viszont nagyrészt munkája sincs az embernek. Ha magamból indulok ki és a környezetemből, akkor ezt tudom mondani.
1 éve vagyok munkanélküli diplomás. Nem egyedül. Olyan emberek vannak hozzám hasonló helyzetben, akik egész életükben szorgalmasak voltak és kitűnő tanulók. A csoporttársaim nagy része vagy továbbtanult, vagy ismerősnél és családban dolgozgat.
1-2 ember van az 50-ből, akinek munkahelye van, de ahhoz semmi köze a diplomájának, mert érettségivel is el lehet végezni azt a munkakört.
Erre minden "ki mennyit keres és mit dolgozik?" kérdésre olyan válaszok jönnek nagyrészt, hogy legalább 300 ezret keresnek 20 éves koruk óta, diploma nélkül, stb...
Ilyenkor persze egyből arra gondolok, hogy egy lúzer vagyok, akinek semmi keresnivalója a Földön, ha mindenki más ilyen jól boldogul. Egyszer nem lehet olyat olvasni, hogy "80-ért vagyok munkás egy gyárban".
Mi ennek az oka? Ezek vajon mennyire komoly válaszok? Kezdek valóban parázni, hogy én vagyok a világ szerencsétlenje.
" turizmus-vendeglatasos sulibol szabadult szakember lelkivilagat, de az a diploma nem ugyanaz mint egy orvos/jogasz/mernok/kozgazdasz diplomaja. "
A turizmus-vendéglátás pont közgazdász diplomát ad.
Fura, hogy írjátok mennyi három nyelven beszélő ember van. Pláne anyanyelvi szinten.
Ez azért elég fura, mert én sem ismerek egyet se aki tényleg normálisan beszélne három nyelvet.
Voltam egy ismerősnél aki német szakon végzett egyetemen, két éve már Németországba volt és amikor a büfénél ki volt írva, hogy bierwurst akkor abban a hitben voltunk mind a ketten, hogy adnak sört is meg virslit is. Aztán nagy francot, a fehér német kolbászt zabáltuk, sört meg külön kellett vennünk. Ennyit az anyanyelvi szintről. Nyilván amúgy jól beszél, mert pénzügyi területen dolgozik kint.
Csak azt akarom ezzel mondani, hogy azért ezekkel az anyanyelvi szintekkel dobálózni elég nagyvonalú. Nem mindegy, hogy valaki tud a kocsmában rendelni, vagy levezényel egy órás prezentációt és utána válaszol minden kérdésre az adott nyelven.
Amúgy én is beszélek két nyelvet, voltam is azokba az országokba, megértetem magam, de a mellem nem verném - éppen a sörvirslis esetből kiindulva - , pedig nyelvvizsgáim is vannak.
"Debreceni Egyetemre jártam és informatikai területen végeztem"
Ne haragudj, de azt kell mondjam informatikusként, hogy az informatika-* szaknak semmi köze nincs a valódi informatikához. Ha tényleg értenél hozzá, akkor informatikában el tudnál helyezkedni viszonylag könnyen. Csak azokon a szakokon talán elméleti tudást kapsz, amivel annyira sem mész, mint egy OKJ-s tanfolyammal.
A informatikai tudásodat nem tudom megítélni, ezért nem mondok sem jót, sem rosszat arról a képzésről amit elvégeztél.
Tavaly, mikor számítógépet vettem, megkérdeztem egy frissen végzett informatikust, hogy mi a különbség a Sandy Bridge Pentium és a Celeron között. Fogalma sem volt! Annyit mondott, hogy a Celeron gyengébb, de hogy miben és nekem milyet kellene vennem az adott feladathoz arról lövése sem volt... Egyébként nem talált munkát a szakmájában.
Turizmus-vendéglátás: ha közgazdász diplomát ad (nem vitatom, hogy ez van ráírva vagy annak van minősítve) akkor miért nem ilyen szakon végzetteket keresnek pénzügyi területre? Vajon milyen választ kapnék arra a kérdésre, hogy szerinte milyen kamatszint mellett és milyen devizában lenne a legoptimálisabb 18 hónapra eladósodnom?
Nekem tényleg van egy ismerősöm aki nettó 300 ezret keres diploma nélkül. Qrva jól ért a elektronikához, és egy erősáramú rendszereket tervező cégnél van. Olyan munkát végez amit máshol diplomás mérnök csinál.
De ha erre a melóra egy diplomás, többéves szakmai múlttal rendelkező embert kellene a cégnek keresni dupla ennyit kellene perkáni. Így megfizetik azt aki diploma nélkül, de hatalmas szakmai tudással elvégzi ugyanazt a munkát, fele annyi bérért.
"Ne haragudj, de azt kell mondjam informatikusként, hogy az informatika-* szaknak semmi köze nincs a valódi informatikához."
Akkor úgy mondom, hogy informatikus. Nem informatika-könyvtáros vagy tudom is én milyen büfészakra jártam, amire te gondolsz. Szerintem erről nem én tehetek. És nem azok, akik ezt tanulják.
Ezen kívül a ti hozzáállásotokkal kb. 4-5 féle egyetemi szakra van szükség, a többit meg el lehet felejteni. Az meg elég vicces nézőpont...
"Ha tényleg értenél hozzá, akkor informatikában el tudnál helyezkedni viszonylag könnyen."
Tapasztalat nélkül sajnos nem fogok tényleg érteni hozzá...
"megkérdeztem egy frissen végzett informatikust, hogy mi a különbség a Sandy Bridge Pentium és a Celeron között. Fogalma sem volt!"
Nekem azért van fogalmam, mert meglehetősen érdekel a téma.
Léteznek jól kereső emberek, de az ára is megvan, ezt persze a saját példám. Kerestem 250 nettó környékén múltinál, de nem volt éltem. Reggel 7től este 7ig ment a munka, örökös meetingek, teljesítményértékelés, egyéni fejlesztési tervek..... Pályakezdőként, 22 éves koromban kezdtem ezt és 28 évesen megelégeltem. Igaz még fiatal volt, ilyenkor kell bírni a strapát, de tudtam, ez akár az egészségem rovására is mehet. Szerettem volna már babát és éreztem, hogy a stressz miatt gondok lehetnek, illetve azt is tudtam, hogy nagy valószínűséggel nem is mehetek vissza a munkahelyemre a GYED után..... (elég jellemző a nagyobb multiknál)
Elhelyezkedtem a közigazgatásban, és most "csak" nettó 160.000-at keresek, de soha nem voltam ilyen nyugodt és kiegyensúlyozott. Érzem, hogy biztos helyem van, ahol számítok, fontos vagyok, a GYED után is 100 %-osan visszamehetek. Nekem a biztonság már többet ér, mint az óriási kereset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!