Hány nap szabadság jár nekem jövőre?
Tavasszal szülök, előtte a jövő évre még fennmaradó szabadságaimat szeretném egy csokorban kivenni "szülés előtti" szabadságként, hogy a TGYÁS-hoz ne kelljen addig hozzányúlni.
Egy dolog azonban nem világos: jár X nap életkor alapján, illetve tavasztól (de ez még mindig 2014!) plusz két nap a gyerek után.
Szülés ELŐTT mennyivel számolhatok?
Nem teljesen, mert a HR-es azt mondta, hogy a teljes 2014-es szabadságot kivehetem a szülés előtt, ebben nincs megkötés.
Abban vagyok bizonytalan, hogy a gyerek után járó szabadsággal mi van, mikor jön ilyen esetben a jogosultság?
Nem igazodok ki a kérdéseden.
Valamikor 2014. tavaszán szülsz. Mielőbb igénybe vennéd a thgy-t ki akarod venni a 2014. évi időarányosan járó szabadságodat?
Ha igen, akkor a következők szerint kell számolnod:
2013. évvel nem kalkulálok, úgy veszem, hogy teljesen tiszta (vagyis mindet kivetted/kiadták részedre).
Ha 2014. évre az életkorod alapján jár mondjuk 23 nap szabadság + 2 nap 1 gyermekre tekintettel, akkor 2014. év 365 napjára jár Neked összesen: 25 nap.
Mivel nem tudod előre, hogy mikor szülsz, ezért csak megközelítőleg tudunk számolni. Legyen a szülés napja mondjuk: 2014. március 26.
Január 01-től március 26-ig van 85 naptári nap.
25 nap szabi : 365 naptári nappal x 85 naptári nap = 5,780; tehát 6 nap szabi jár erre az időszakra időarányosan.
Viszont, ha nem időarányosan szeretnéd kivenni, hanem az egész évit egyszerre, akkor simán 25 nap jár. Ha a munkáltató hozzájárul, akkor akár az első hónapban is kivehető. Mivel tudjuk, hogy a szabadság nagy részével a munkáltató rendelkezik, és csak 7 nappal a dolgozó, ezért egyezkedni kell velük, ha mind a 25 napot ki akarod venni az első hónapokban.
Viszont azt nem értem, hogy miért nem akarsz a thgy-hoz nyúlni? Miért, mi történik, ha igénybe veszed még a szülés előtt? Semmi. Annyival több időre kapod a GYED-et, ráadásul nem kell a szabadságodat fogyasztanod, jó lesz későbbi tartaléknak, például amikor beszoktatod a babát bölibe/oviba. :)
Utolsó válaszoló vagyok. Most olvastam az előzményeket, így már értem a kérdést.
A gyermek után járó pótszabadság először a gyermek születésének évében jár. Mivel még nem született meg, ezért azzal csak "vélelmezhetően" lehet számolni, szerintem ebből senki nem fog gondot csinálni...:)
A TGYÁS összege bő kétszer annyi lesz, mint a GYED. GYES-ig már végképp nem akarok otthon maradni, anyagilag hatalmas visszaesés lenne a családi kasszának.
A TGYÁS-t azért nem akarom előre elhasználni, mert előrébb hoznám a jövedelem kiesést.
Valaki írta, hogy a születés évében vagyok jogosult a gyerek után járó pótszabadságra - köszönöm, akkor már képben vagyok így!
A HR-es mondta azt, hogy a teljes 2014-re járó szabadságomat blokkban kivehetem szülés előtt.
Kérdeztem, hogy mi van, ha módosul az időpont (erre ugye bőven van esély). Erre ezt mondta, hogy ha korábban szülök, akkor a HR felé jelzem és sztornózzák a kivett szabikat (szülés napjától), ha később, akkor pedig a fennmaradó időre táppénz, mert vélhetőleg 1-2 hétnél többet nem csúszhat a szülés későbbre.
Most azt próbálom kisakkozni, hogy összesen mennyi szabadsággal gazdálkodhatok, mert előtte is vennék ki, de tartalékolnék is a szülés előtt 1-2 hétre.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!