Érdemes lenne asztalosnak mennem?
4-5-ös tanuló vagyok, a faipar érdekel a legjobban, azon belül az asztalos szakma, de mindenki próbál lebeszélni róla, mert a faiparnak nincs jövője. :(
Egy asztalos kaphat még valahol a szakmájában munkát?
Légyszives írjatok!
Asztalost mindig keresnek. De nagyon ki is használják őket. A tesóm asztalos, számtalanszor van úgy, hogy felveszik, mert sok a megrendelés, dolgoztatják napi 16 órát, hétvégén is. Szerződés persze sehol. Aztán amikor elfogy a megrendelés, szépen kiteszik. Van a városban olyan asztalos, hogy folyamatosan hirdet felvételt. De azért, mert az újakat szépen kiteszi, ha éppen nincs megrendelés. Sok a feketemunka, nem jelentenek be. A magyar kisvállalkozó nem fogja betartani a munkavédelmi szabályokat, elég koszos, poros szakma, egészségtelen. Porelszívót, meg normális berendezéseket nem fognak tartani, mert drága. A legtöbb helyen több műszakban folyik a termelés, és a fizetés sem a legjobb.
Aki meg azt mondja, hogy csinálj saját műhelyt, annak tudni kell egy-két dolgot. A nagyobb üzemekkel egy helyi kis műhely elég nehezen tud versenyezni. Mind árakban, mind minőségben. Egy ilyen gép nagyon drága, és elég nehezen fogsz megrendeléseket szerezni, pláne az elején. A legtöbb asztalos kiegészítésképp csinálja otthon a főállása mellett, mert alig-alig van egy-két megrendelés.
Anyám pl. állította, hogy méretre szabott konyhabútort akar. Kihívott egy asztalost 500.000-ért kapott árajánlatot. Én értem, hogy miért, anyag, munkadíj, adók, rezsi.
Aztán anyukám is letett róla, vett egyet inkább készen 150.000 ft-ért. (Persze ezt is külföldről hozzák, onnan olcsóbb.)
Szóval a válasz, igen, el tudsz vele helyezkedni. Szar munka, és rosszul fizet. Ennek tudatában gondold végig.
Ha nagyon erdekel akkor csinald meg es menj ki vele külföldre dolgozni.
otthon szerezz egy kis tapasztalatot a lenyeg hogy tanuld meg annyira hogy önalloan menjen. tanulj nemetül es kint eleg sok asztalost keresnek.
a fizetes pedig kifejezetten jo. kezdökent megkapsz olyan 1800 eurot ami több mint felmillio en nem vergödnek vele tul sokat Magyarorszagon.
". Kihívott egy asztalost 500.000-ért kapott árajánlatot. Én értem, hogy miért, anyag, munkadíj, adók, rezsi. "
Az ilyen meg is érdemli, hogy ne kapjon munkát.
Köszönöm a válaszokat, de nagyon lelombozódtam.
Lehet, hogy tényleg át kéne gondolnom ezt az egészet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!