Aki 3 műszakban dolgozik, mennyi délutáni és éjszakai pótlék jár törvényesen?
A Munka Törvénykönyvéből:
146. § (1) Éjszakai munkavégzés esetén [117. § (1) bekezdés d) pont] a munkavállalót tizenöt százalékos bérpótlék is megilleti.
(2) A többműszakos munkaidő-beosztásban [117. § (1) bekezdés e) pont], illetve a megszakítás nélküli munkarendben [118. § (2) bekezdés] foglalkoztatott munkavállalónak - a (3) bekezdésben meghatározottak szerint - délutáni, illetőleg éjszakai műszakpótlék jár.
(3) A délutáni műszakban történő munkavégzés [117. § (1) bekezdés f) pont] esetén a műszakpótlék mértéke tizenöt százalék, az éjszakai műszakban történő munkavégzés [117. § (1) bekezdés g) pont] esetén a műszakpótlék mértéke harminc százalék. A megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott munkavállalót a délutáni műszak után további öt, az éjszakai műszak után további tíz százalék műszakpótlék illeti meg. A műszakpótlék mértékének meghatározásakor a 145. § rendelkezése megfelelően irányadó.
/Első/
1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről
Sajnálatos, hogy a munkavállaóknak gőzük nincs erről. Tessék olvasgatni! Részben azért tudják megtenni a munkáltatók azt a sok szabálytalanságot, mert a munkavállaók az alapvető jogaikkal /és kötelességeikkel/ nincsenek tisztában.
Ezt jóindulatból írtam :-)
Köszönöm:)
Én meg azért kérdeztem,h tudjam.:D Igazából nem rólam,hanem a páromról van szó és ne tudjanak átverni:)
Köszönöm mégegyszer:)
Tényleg és aki esetleg 3műszakba dolgozik, az meg is kapja???
Mert ha nem akkor hivatkozzatok a törvénykönyvre:)
A munka törvénykönyve előírásaitól esetleg magasabb %-ot szoktak a kollektív szerződésben meghatározni, de ilyen általában csak nagyobb cégeknek van.
Ma már a munkáltatókat olyan magas büntetésekkel fenyegetik munkaügyi ellenőrzés esetére, hogy jobbnak látják ha rendesen számfejtenek, ha ilyen a munkabeosztás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!