Hr-esek, nem lenne egyszerűbb előre közölni a bért, amit a cég hajlandó fizetni?
Láttam angliai honlapon, ott a hirdetések mellett oda volt írva az is, hogy mennyi az ajánlott bér. Ez tetszik, ha vállalnád annyiért, pályázol, ha nem, nem.
Nálunk viszont legtöbbször még az állásinterjún sem lehet megtudni, hogy mennyi az az összeg, amelyet hajlandóak fizetni. A munkavállalónak kell találgatni. Aztán legtöbbször azt sem lehet tudni, hogy miért estél ki, mert sokat kértél, vagy mert szakmailag nem voltál elég jó.
Szerintem mindenkinek időt és energiát spórolnának meg, ha itt is előre megmondanák, hogy mennyi a fizetés, aztán akinek ennyiért nem felel meg, az ne is pályázzon.
Hülye lenne a cég ilyet közölni, mert lehet, hogy a munkavállaló ennél olcsóbban is elvállalja a munkát. Ez szerintem logikus.
Igenis jó hogy van bértárgyalás, mert ott közösen ki lehet alakítani az igényeket. Ilyenkor az a cél, hogy a munkáltató és a munkavállaló is elégedett legyen.
1-es, szerintem mi nem ugyanabban az országban lakunk. Hol van itt bértárgyalás?
Múlt héten voltam egy interjún, 2 felsőfokú nyelvtudást kért (tesztelték), diplomát, tapasztalatot, számvitel tudást (tesztelték)!
Aztán megkérdezték a bérigényt. Mondtam valamit, a csaj elhúzta a száját. Kérdeztem, hogy ők mennyire gondoltak. Nem, azt ő nem mondhatja meg. Ennyit a béralkuról, pedig nem 8 elemit végzett állásra jelentkeztem! Nem is várom, hogy visszajelezzenek.
De ha mondjuk megírja, hogy bruttó 200.000 ft, akkor lehet keresgélni, eleve nem is lenne 1000 jelentkező, csak mondjuk 10, ők is könnyebben találnának, sokkal kevesebb időt venne igénybe a kiválasztás.
Brit oldalakon sokszor számláló van a hirdetések mellett: hányan nézték meg, hányan jelentkeztek eddig. A fizetést előre közölni a legalapvetőbb dog lenne. Ha olyan keresnek aki olcsóbban is vállalja, írjanak egy alacsonyabb összeget ki. Egy albérletet se úgy adnak ki hogy nem közlik az árát, hátha lesz aki drágábban veszi ki :)
Ez a kérdés csak egy tünete annak hogy milyen beteg világ nálunk az álláskeresősdi, az előre betanulható helyes válaszok, mi az Ön jó és rossz tulajdonsága, kell-e rátelefonálni a háeresre ha hetekig b...ik válaszolni, egy héttel hamarabb kezdődik a meló a megbeszélthez képest sorba jól illik.
Mondom mindezt úgy hogy eddig nem voltak álláskeresési gondjaim, egyzerűen idegesít mikor a munka nem arról szól amiről kéne: én az időm+energiám meghatározott részét adom, ők meg pénzt cserébe. A többi süketelés, kamu.
1-es vagyok!
Akkor annyit szeretnék kérdezni, hogy ez melyik cég volt, és hogy milyen igényt mondtál.
Pénzügyes vagyok. Itt elég nagy a szórás vidéken bruttó 150.000 Ft, Pesten akár 450.000-500.000-at is megad egy igényes multi.
Épp ez a bajom, hogy jó lenne előre tudni, hogy 150.000 vagy 500.000, nagyon nem mindegy. Sőt, volt ahol a 250.000-et is sokallották, ott nyilván nincs miről beszélnünk. De hangsúlyozom én még nem voltam úgy, hogy elkezdtünk volna alkudozni, ha nem tetszett a bérigényem, simán kihúztak a listáról.
De az a legújabb módi, hogy már a fejvadásznak sem mondják meg, hogy mennyi az ígért bér.
#5 vagyok. Ez egy kicsit off lesz.
Javaslok Neked valamit, ha jót szeretnél, fogadd meg.
Informatikus vagyok, dolgoztam bankban, állami szektorban, IT cégnél. Sok helyen.
Amit megtanultam, hogy azok az emberek, akiket fejvadásszal keresnek a HR-esek, alir rúgják ki. Nem értettem miért, majd megkérdeztem egyik fonokomet: Azt mondta azért, mert hatlamas pénzt fizetnek egy emberért is a fejvadászoknak, így bármennyire is rossz az a kolega, nem küldik el, mert már kidobtak érte egy rakat pénzt.
Ha elore gondolkodsz, fejvadászokhoz regisztrálj be. Sokhoz. Ha felvesznek valahova, sokkal tovább maradsz.
1: az a baj, hogy a gyakorlatban ez nem működik, mert nem lehet közösen megállapodni, a jelentkező jár rosszul. Vagy elmegy aprópénzért, holott kaphatott volna rendes fizetést, vagy visszautasítják, mert túl sokba kerülne...
Pl. a cég gondol bruttó 200 ezerre. Én 250-300 ezerért szeretnék elhelyezkedni. De ha már közel van az iroda, akkor spórolok az utazáson, tehát egy közeli céghez kevesebbért is érdemes elmenni. Ha pl. nem puccos iroda, nem kell állandóan csini kiskosztüm, már megint spórolok az öltözködésen. Aztán lehet, hogy ha ezt a munkakört csinálom két évig, a cég neve jobban mutat az önéletrajzomban mint a Suttyó Bt, akkor lehet, hogy egy idő múlva a versenytárshoz több pénzért elmehetek, vagy ennél a cégnél tudok karriert építeni. Meg még van ezernyi ok, mindenkinél más, amikor azt mondjuk, hogy ennél a cégnél dolgozok 250 ezerért, a másiknál még a 300-on is elgondolkozom, hogy megéri-e.
És akkor jön a bértárgyalás, amikor gőzünk sincs arról, hogy mit akar a másik.
Interjúztató: Mennyi a fizetési igénye?
Jelentkező: Függ a pozíciótól, lehetőségektől, milyen egyéb juttatásokat tud a cég nyújtani, blabla..
Interjúztató: Egy konkrét összeget mondjon kérem.
Jelentkező: 250-300 ezer ft, de függ a...
Köszönjük szépen, majd értesítjük.
Na ha a cég simán megadná a 300-at is, akkor a jelentkező miért lenne ellensége saját magának, hogy azt mondja, mehetünk a fizetéssel a béka feneke alá is...
Vagy ha a cég egy fillérrel se tud többet fizetni 200-nál, a jelentkező meg nem fog felmondani csak ha 300-at ígérnek, mert a jelenlegi helyén 250-et kap, akkor mit vesztegetik egymás idejét?
Én most kerestem külföldön állást, csak a magas pozícióknál láttam, hogy megegyezés szerint... Az ügynökségek úgy jelentkeztek, hogy x cég ilyen pozícióba keres munkaerőt, éves bruttó bér ennyi. Vagy egy tól-ig határ be volt állítva, hogy tapasztalat szerint, és akkor aki tapasztaltabb, képzettebb, az ezen belül tud alkudozni.
Kedves 8-as. Igazad is van, meg nem is.
Konkrét céget tudnék mondani, aki beadja a hirdetést fejvadászhoz, aztán ha jönnek a jelöltek, és van közvetlen jelentkező, akkor inkább azt veszik fel, mert nem akarják a fejvadászt kifizetni.
Volt olyan cég, aki közvetlenül hirdetett, meg láttam fejvadásznál is. Úgy döntöttem, hogy fejvadászon keresztül jelentkezem, mert hátha ő tud segíteni az interjúra való készülésben, egyéb információkkal. Semmiben nem tudott! Még a bérigényt sem tudta, még én kértem meg, hogy hívja már fel a céget, hogy az interjún mégis mire számítsak. Szerintem nem tette meg, mert végül írt egy e-mailt, amiben aztán benne volt minden lehetséges opció, ami egy ilyen interjún előfordulhat, a nyelvvizsga-teszttől elkezdve az Excel táblázatkezelésig. Ehelyett 10 perces kötetlen beszélgetés volt, aminek a végén páros lábbal rúgtak ki, mert a bérigényemet túl magasnak találták. Ott megfogadtam, ha lehet, nem megyek többet fejvadászhoz, csak plusz időmet veszi el a fejvadászos interjú.
Egyébként én úgy tudom, hogy az illető teljes éves bérének (juttatásokkal együtt) egy havi részét kérik el egy összegben, és ha nem jött be a jelölt, akkor 1 éven belül kötelesek ingyen és bérmentve keresni egy másikat. De ez persze függ a szerződésüktől is, de elég hülye lenne a cég, ha ezt nem kötné ki. Próbaidő alatt bárki felmondhat, nem kérhetnek újra és újra pénzt minden új emberért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!