Hogyan lehet megvalósítani egy munkahelyváltást?
Szeretnék munkahelyet váltani, mert a mostani cégnél kevés a bér. Közalkalmazott vagyok, rendszergazda 24 évesen, szerintem így érthető. A mostani munkámmal a béren kívül nincs semmi gondom, de úgy gondolom, ennyi évesen jobb lenne többet keresni már. Azt is említeném, hogy kb. 1 évig voltam álláskereső a suli elvégzése után, így tudom, hogy a cégek munkaidőben interjúztatnak, így pedig nem tudom, hogyan lehetne keresni egy másik állást, hiszen nem kérezkedhetek el mindig, sőt egyáltalán nem a mostani munkaadómtól. Arról nem is beszélve, hogy gondolom nem is az első céghez vennének fel, így ez jó ideig elhúzódhat...
Aki túl van a váltáson, le tudná írni azt, hogyan is tudta ezt megvalósítani? Előre is köszönöm.
3-as: Nagyon is meg van becsülve, de ha van lehetőség, miért ne éljek vele? Amúgy egy tanács. Ezt a munkát úgy szereztem, hogy bementem a munkahelyre, kerestem a főnököt és átadtam az önéletrajzomat. Nem volt sehova kiírva, hogy kell valaki, csak besétáltam és a kezükbe nyomtam. Pár nap múlva hívtak is vissza. Érdemes ezt neked is megpróbálni, lehet, hogy cikinek hangzik, de akkor inkább legyen így munkád, minthogy megőrízd a méltóságod és ne legyen, mert ez utóbbi a ciki szerintem.
4-es: Szabit nem lehet kivenni, vagy ha igen 2-3 héttel előre kell szólni és szúrós szemmel néznek rád (rendszergazdaként ha kell valami, azonnal kell nekik :D ) 8-16-ig dolgozok, megpróbálok, majd 4 után megbeszélni, habár az öltözködés gyanús lesz. Öltönyben vagy legalábbis szépen kiöltözve illik megjelenni egy interjún, de úgy meg nem mehetek be a céghez, jogsim meg nincs, BKV-zok, így váltás ruha sem megoldás, de majd kitalálok valamit.
Amúgy sem életbe vágó az egész, csak gondoltam, hátha... ha meg se próbálom, változás nem lesz az életemben.
Én elég alaposan megterveztem a munkahelyváltásomat. Hosszú sztori, de megpróbálom leírni. Én is 24 voltam, mikor úgy döntöttem váltani szeretnék, mert azt éreztem, hogy már "kinőttem" a volt munkahelyem és nem tudnék hova fejlődni. Márpedig én fejlődni, tanulni szeretnék amíg megtehetem, hogy a karierre koncentrálok. Nem kell hallgatni azokra, akik savanyúan irigykednek, hogy máris váltani akarsz. HA van rá lehetőséged, akkor miért ne?
Én is támogatom azt, hogy az ember olyan helyre is adja be a jelentkezését, ahol egyébként nincs meghirdetve álláshirdetés, sosem lehet tudni.
Én tudtam, hogy csak Pesten lesz lehetőségem olyan helyet találnom, ami nekem tetszik, így a tervem a következő volt: Kikerestem neten a TOP10 céget ami viszonylag közel állt hozzám. Ezután leszűkítettem a kört a TOP3 legjobban tetszőre és írtam nekik egy 2 soros érdeklődő e-mailt, valamint csatoltam az önéletrajzom a szakmai portfóliómmal. Nem néztem és nem is érdekelt, hogy van-e olyan pozícióra meghirdetett álláshirdetésük. Másnap az egyik cég visszajelzett, hogy tetszettek nekik a munkáim, behívnának. (Rejtett álláshirdetés volt.) Kivettem egy nap szabadságot és felmentem, gondoltam ennyit megér a dolog. Szerintem viszonylag jól sikerült az interjú és mondták, hogy vasárnapig válaszolnak. Azóta is írnak... :)
Nem adtam fel. Úgy döntöttem máshonnan közelítem meg a dolgot, biztos azért nem vettek fel, mert nem elég jó a portfólióm. Következő tervem nem a munkahelykeresés volt, hanem a szakmai segítségkérés. Google-be beírtam, hogy mit keresek és az első két oldalt akiket kidobott a szakmában embereket, azokra ráírtam. Elküldtem nekik is a portfólióm és megkérdeztem a véleményüket, hogy mit tanácsolnak, merre haladjak tovább, mit tanuljak jobban, ha ilyen munkát szeretnék. A sors keze, hogy az egyik válaszoló, azt mondta, hogy nehéz dolgom van mert a cégek többsége nem szeret a kezdőkkel időt pocsékolni (ki gondolta volna?), de azért megemlített a főnökének, ha nem gond, ki tudja... Egy héttel később szóltak, hogy behívnának. (2. rejtett álláshirdetés.)
2 körös interjú volt, kivettem 2 nap szabit ezekre a napokra és harmadjára már úgy mentem fel, hogy felvesznek és megbeszéljük a részleteket. Ha telefonon felhívtak a korábbi munkahelyemen, akkor mindig elvonultam a kinti terasz végébe ahol más nem hallotta a beszélgetést.
A kivett szabadságok meg megtérültek, mert azóta is ezen a helyen dolgozok és nem bántam meg a váltást.
Egyébként én nagyon jóban voltam az előző főnökömmel és még azelőtt mondtam neki, hogy tervezem otthagyni a céget, mielőtt felvettek volna az új helyre. Csak tudtam, hogy megbízhatok benne és jelezni akartam felé, hogy egy éven belül valószínűleg elválnak útjaink, számítson erre ha pl. új embert akar felvenni a helyemre.
Kb. egy hónapba tellett ezután mire konkrétan mondhattam, hogy felvesznek egy másik munkahelyre. Szóval nekem összejött és én mindenkit bátorítok, hogy aki mer az előbb utóbb nyer!
Te is, ha olyan a főnököd, hogy esetleg megbeszélhető vele és tudod, hogy nem származik belőle bajod (nem fognak negatívan kivételezni veled, nem bocsátanak el, stb..) akkor a helyedben mondanám neki, hogy további terveim vannak. Aztán meg ki tudja mi lesz...
Az a gond, hogy nem olyan a főnököm, akivel meg lehetne ezt beszélni. Volt olyan kolléga, aki előre bejelentette, hogy munkahelyet szeretne váltani és a főnök talált valami indokot, amivel kirúgja.
Ebből okolva egy másik kolléga nem hozta nyílvánosságra a munkahelyváltását, csak mikor sikerült neki találni egy újat, ekkor viszont a főnök kérte a 30 nap felmondási időt, amit meg az új helyen néztek rossz szemmel, de szerencsére tolerálni tudták. Na meg ahol tudott a főnök keresztbe tett ezen kollégának a 30 nap alatt.
Sajnálom, hogy vannak ilyen rosszindulatú főnökök vagy munkahelyek. Nekem úgy adódott, hogy meg tudtam beszélni az új helyemen, hogy megvárják amíg nekem is letelik a 30 napos felmondási határidőm a korábbi cégnél. Többek között ez is pozitív volt számomra.
Rossz főnökkel nem tudom hogyan jönnék ki. Amúgy ha nem megfelelőek a munkakörülmények vagy valami durvább diszkrimináció, cseszegetés folyik, akkor szerintem lehet élni az azonnali felmondással.
Ha pedig nem vagyok megbecsülve akkor már próbaidő alatt azt mondtam volna, hogy sziasztok, találok ennél normálisabb helyet is, ahol emberszámba vesznek. Nekem fontos az is, hogy jól érezzem magam egy munkahelyen, nem csak a pénz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!