Milyen területen dolgozhatnék dietetikusként?
Dietetikus szak - főiskolai szint
A szakon képzett dietetikusok táplálkozási és élelmezési szakemberekként képesek a dietoterápia önálló művelésére és élelmezési üzemek vezetésére, egyéni és csoportos dietetikai szaktanácsadásra. Ismerik az egészséges táplálkozás követelményeit, a helytelen táplálkozás egészségkárosító hatását, a megelőzés módjait és lehetőségeit, a gyakoribb betegségek és betegségtípusok etiológiai tényezőit, fontosabb morfológiai és funkcionális jellemzőit, patomechanizmusait és a dietoterápia lehetőségeit, az élelmezési üzemre vonatkozó általános követelményeket, a korszerű konyhai technológiákat és a diétás konyhatechnológia eljárásait, alkalmazási lehetőségeit, az ételek tápanyag-összetételét, az ételkészítés során abban végbemenő változásokat és a tápanyagok szerepét az egészséges és a beteg ember táplálkozásában, az élelmezés területén adódó nosocomialis ártalmakat, azok megelőzésének, kiküszöbölésének módjait, valamint az élelmezéshigiéné előírásait. Megfelelő készséggel rendelkeznek a kulturált étkeztetés feltételeinek és körülményeinek kialakításához. Speciális szervezési, vezetési és közgazdasági ismereteik birtokában alkalmasak az élelmezési üzem munkafolyamatainak megszervezésére és az élelmezési szolgálat irányítására.
A tanulmányok során az alapozó elméleti ismeretek és gyakorlati készségek megszerzését többek között az anatómia, az élettan-kórélettan, a biológia, az általános pszichológia és egészségpedagógia, a mikrobiológia, az élelmiszer és biokémia tantárgyak biztosítják.
A szaktudományi elméleti ismeretek és gyakorlati képességek megszerzése céljából a hallgatók többek között élelmiszerismeretet és technológiát, ételkészítési technológiát és kolloidikát, az élelmezési üzemek műszaki ismereteit, táplálkozástudományi ismereteket, klinikai és speciális klinikai dietetikát tanulnak.
Az oktatott társadalomtudományi ismeretek között szerepel a filozófia, az egészségügyi etika, a szociológia és szociálpolitika, az általános és egészségügyi jogi ismeretek.
Dietetikus
A képzés 8 féléves, Pécsett zajlik. Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akiket érdekel az egészséges életmód, az egészség megőrzésével kapcsolatos ismeretek, nyitottak arra, hogy ezt másoknak is megtanítsák. A dietetikus szakma főleg azoknak javasolt, akik érdeklődnek a táplálkozással és gyógyélelmezéssel kapcsolatos kérdések iránt, akiket érdekel olyan új diétás eljárások, élelmiszerek és tudományos módszerek kidolgozása, amelyek szerepet játszanak a betegségek gyógyításában, a beteg ember állapotának javításában, a betegségek rosszabbodásának megakadályozásában. A végzett dietetikusok az egészségügyi intézmények mellett különböző néptáplálkozással, közétkeztetéssel foglalkozó intézetekben, ÁNTSZ-eknél, élelmiszeripari kutató és előállító helyeken, gyógyszer és tápszergyáraknál, oktatási intézményekben, wellnessközpontokban, szanatóriumokban, szállodákban, helyezkedhetnek el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!