Miért tartják titokban a cégek a dolgozók fizetését?
"Szerintem jöbb teljesítményre sarkallná a dolgozókat, ha látnák, hogy egy szorgalmasabban dolgozónak több a fizetése, de a magas fizetésűeket is arra kényszerítené, hogy bebizonyítsák, ők megdolgoznak a sok pénzért!"
Kétlem. Mivel az emberek irigyek. Főleg az menne, hogy "az xy hogy kaphat annyit, ha semmit sem csinál egész nap"...
"Főleg az menne, hogy "az xy hogy kaphat annyit, ha semmit sem csinál egész nap"..."
Na épp ez az, hogy xy legalább elszégyellné magát, és jobban belehajtana, hogy lássák a többiek, hogy megérdemli a magas fizetést!
De amugy eleve nem lehetettlen amit szeretnel! Mondok 2okot! Jobb helyeken nem egyseges a beremeles hanem eves ertekeles alapjan jarnak a beremelesek innentol kezdve pedig maris lesz difi. A masik dolog pedig aki ott van 1eve meg ott van 10eve eleve mas lesz megitn csak a bere mert 10ev alatt folyamatossan not a bere igy mar eleve kizart megint hogy egyforma ber legyen. A 3dik dolog pedig ha valami nem berrabszolgasagot csinalsz kezdo minimalberrel hanem van egy normalios elbeszelgetes vagy valami ott megfogjak kerdezni mennyit szeretnel keresni! Ha olyan szamot mondasz amennyi az o intervallunokba szerepel akkor azzal a berrel vesznek fel. Ha tobbet mondasz akkor tobbnyire elkoszontok egymastol...
Ez a multiknal igy van. Volt munkahelyemen a machatronikai javitok alapbere 110-130 volt en 125ot modntam en annyit kaptam a munkatarsam csak 110 es erre jottek a % egyeb juttatasok de nem csak ennel a gyarnal volt igy hanem az osszes tobbinel!
"Na épp ez az, hogy xy legalább elszégyellné magát, és jobban belehajtana, hogy lássák a többiek, hogy megérdemli a magas fizetést!"
Amíg az országhatáron befelé az van írva, hogy "Magyarország", addig előbb leszne az emberek irigyek a másik fizetésére, mint hogy tegyenek valamit a sajátjukért.
Az a helyzet, hogy nem mindegy, ki hány év tapasztalattal rendelkezik és milyen a teljesítménye. Már csak ezért sem lesz egyenlő a bérezés.
A nyilvános bérek nem ösztönöznék jobb munkára az embereket, mert csak ujjal mutogatnának, hogy "bezzeg a Józsi!" A jól keresők sem szégyellnlék el magukat, mert sok esetben azok kapnak több pénzt, akik tudnak nyalni vagy mertek sokat kérni.
" egy normalios elbeszelgetes vagy valami ott megfogjak kerdezni mennyit szeretnel keresni! Ha olyan szamot mondasz amennyi az o intervallunokba szerepel akkor azzal a berrel vesznek fel. Ha tobbet mondasz akkor tobbnyire elkoszontok egymastol..."
Igen, csak ennek van egy olyan hozadéka, hogy ha tényleg kell a meló, akkor nem mersz sokat kérni és esetleg beragadsz egy vacak fizetésen.
Kis cégeknél jellemző, hogy kérnek bérigényt és ha nagyon alálősz, akkor 30-40%-kal is kevesebbet kapsz esetleg. Volt már ilyen tapasztalatom.
Nagy cégeknél viszont bértábla van és volt hogy alálőttem, aztán meglepődtem, mennyivel többet kínáltak (nyilván mert annyi volt a bérsáv alja).
Amit én helyesnek tartanék, az a nyilvános bérsáv. Tehát más pontos fizetését nem tudod, de a tiédet tudod hasonlítani a bérsávhoz és tudod, hogy a másik kolléga is ugyanebben a bérsávban van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!