Már mérnöknek se éri meg tanulni?!
Idén végzek erősáramú elektrotechnikusként , jövőre pedig továbbtanulni tervezek villamosmérnöki szakon. Ezzel eddig nincs is gond , mert kb. ez már 5 éve megfogalmazódott bennem,hogy így fogom csinálni , de most a napokban egy nagyon komoly és megdöbbentő dilemmával találtam szemben magam. Ez pedig a következő : megéri még csaknem 4 évet gürizni , mint az állat , pénzt nem keresni , ott lenni 24 évesen saját lakás meg minden nélkül , utána pedig elmenni valami multihoz éhbérért , ahol rohadtul le**ák , hogy mennyi munkád van abban , ameddig tanultál , akkor is csak egy vagy a tömegből. Vagy kimenni a szakmával külföldre kezdetnek havi fél millát megkeresni , 2 év múlva meg vagánykodni az új BMW-vel meg saját lakással. Ezeket az állításokat arra alapozom,hogy pár napja jöttek a sulinkba , németországi munkát ajánlani , nekünk frissen végzett technikusoknak , a fent említett fizu mellett. Én meg néztem itt kis hazánkban a lenyűgöző mérnöki állásajánlatokat , amikor akár havonta 140 ezer FT-ot is kézhez lehet kapni !!! Igazából már nagyon régóta az a célom,hogy mérnök legyek,jól is tanultam mindig,de most mélységesen le vagyok döbbenve és kétségbe vagyok esve.. Jah az gondolom azért egyértelmű , hogy mérnökként azért elég kicsi az esély a külföldi munkára (tudom,mert faterom 12 éve Németben dolgozik), míg szakemberként , pedig szinte egyértelmű a külföld. Mi lehet a megoldás mérnökként itthon állami cég , vagy kis cégek , saját vállalkozás ?? Kérlek írjatok , főleg azok akik hasonló helyzetben voltak,vannak , írjátok meg ti hogyan döntöttetek , döntenétek.
Köszönöm!
Erről beszélek, hogy kinek mi jön be...
Én személy szerint soha nem dolgoznék állami szektorban, mert ott csak az számít, hogy kinek a rokona, haverja, szeretője, kisöccse, kishuga vagy. Könnyen előfordulhat hogy kapsz egy kretén főnököt aki a nevét sem tudja leírni, de jó embereket ismer. Ráadásul egy olyan cégnél ami csak állami megrendelésket teljesít, a munka minősége kb. a 150. helyen áll a listán. Persze ez mind meg lehet egy versenyszférában lévő cégnél is, de nem ennyire durván.
Én jobban ha külföldről van szó , Németországot és Ausztriát ismerem , de ami írtál , hogy elsősorban a multik jönnek szóba , ez egyáltalán nem így van. Kb. az összes német multi más országban gyártat , nem otthon , mert sokkal olcsóbb !! Németországban meg megvan még a klasszikus ipar , mint a gépgyártás , kohászat , bányászat és rengeted kis és középvállalkozás. Nem ritka , hogy egy kis településen 6-7-8 ilyen kisebb cég is van !
Mérnökként szerintem nem reális elképzelés a külföldön való munka , Németországban , német mérnököket alkalmaznak !! Ezért is van szakemberhiány , mert több mérnök van majdnem mind szakember.
1 senki nem mondta, hogy suli mellett nem lehet dolgozni
2 senki nem mondta, hogy rögtön a szakma megszerzése után kell egyetemre menni...ráérsz akár 30 évesen vagy később is elkezdeni
3 senki nem mondta, hogy Mo-n kell egyetemre menni
4 mérnöki szakon nagyon jó, ha van szakmai múltad, gyakorlatod, sőt mérnöki munkában is jó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!