Melyek a keresettebb szakmák az alábbiak közül?
-Informatikai rendszergazda
-CAD-CAM informatikus
-Műszaki informatikus
-Gazdasági informatikus
Érdekel az informatika, Gépek összeszerelése is. Viszont Autocadet már tanultam egy évig, tetszik az is nagyon, pár saját bútoromat is abban terveztem meg és valósítottam meg végül.
Szeretnék tőletek tanácsot kérni hogy a felsorolt szakmák közül melyik a keresettebb, melyikkel könnyebb elhelyezkedni szerintetek?
Köszönöm!
Illetve annyit le tudnátok nekem írni, hogy melyik milyen munkakörülmények között dolgozik?
Azért vagyok ennyire kíváncsi, mert elkezdtem a szakácsot, de ráfáztam, mert egyáltalán nem olyan mint képzeltem. Így most visszakanyarodnék az informatikus ághoz, amiben érettségiztem is.
Egyik se ér így semmit.
A gazdasági alapból gyökérség. El kell dönteni, hogy informatikus vagy valami közgáz/pénzügyis stb féleség akarsz e lenni.
ha ez utóbbi, akkor max mellé érdemes kitanulni az informatikát, annyiban, hogy ha a gépet szét kell szedni, ne őrülj meg, illetve ismerd a windows-t linux desktop változatát meg office programokat.
amennyiben a CAD érdekel, akkor elsősorban a progit ismerd töviről-hegyire.
Nem utolsó sorban értened kell a műszaki ábrázoláshoz, és nem árt egy kis fizika/mechanika se.
gépészek előnyben..
műszaki informatikus mint okj-s tanfolyam mint látom semmire nem jó. a rendszergazda picike húga, kb.
Döntsed el, hogy mi akarsz lenni? Rendszergazda, Programozó, Grafikus? ezek a fő irányok.
Rendszergazda:
Ért a gépekhez hardverileg, de nem a kis fostos PC-ket kedveli, hanem a nagy kövér szerverállatokat. Egy PC totál másra használatos mint pl egy webszerver. Ez utóbbi pl 7/24 -ben fut folyamatosan.
Érteni kell linux disztribuciókhoz (Debian, Ubuntu, CentOs, RedHat, stb) ezek közül ha a Debian/Ubuntu párost vágod, az már jó kezdet. Persze a konzolos változathoz, nem kell a grafikus felület, az a nyámnyiláknak való. A rendszergazda parancsokat ad, nem kattintgat.
A leggyakrabban a webes rendszerekhez keresik a rendszergazdákat. Tudni kell beállítani, karbantartani, új progikat telepíteni, kiszolgálni a usereket.
Szerverek felett istennek számít a rendszergazda, távolról majdnem bármit megtehet. Egy IP konzollal valóban bármit, csak bekapcsolni nem tudja a gépet.
Programozó:
Sokat nem fűznék hozzá, programokat gyárt egyedi igények szerint.
Ha az úgynevezett desktop alkalmazások vonzanak, tehát amiket elindítasz a windows alatt pl, akkor C++, C#, Visual C++, Borland builder, Delphi (bár ez utóbbi object pascal alapú, nem szép szerintem.)
Ha szeretnél sokat keresni és van kitartásod, akkor érdemes a JAVA utána nézelődni. Lehet azzal is desktop alklmazásokat készíteni (ilyen pl: Eclipse IDE, ABEV JAVA az apehtől)
de lehet vele command line-s progrikat is készíteni, grafikus felület nélkül, akár szerverre. Keményen OOP azaz objektum orientált nyelv. Amíg ezt a fogalmat nem érted, addig ne kezdj bele, addig max C++.
Webes programozás, PHP többnyire (esetleg ASP, JSP)
Eléggé egyszerű nyelv, könnyen lehet vele gányolni. Nagyon sokat használják (szarul). Ha értesz hozzá rendesen és tudod használni, akkor könnyen kereshetsz sok pénzt. Ez az a szakma amiben sokat lehet maszekolni. Kell mellé még mysql, html, css, javascript ismeret. html-t és css-t érdemes elsőnek elsajátítani alapszinten.
van még jó pár programnyelv, de ezek a felkapottabbak. Igazábóól érdemes többhöz érteni.
Grafikus:
el kell dönteni, hogy nyomdai vagy webes grafikus akarsz lenni vagy esetleg specifikusabb.
A nyomdai más technikával dolgozik, a nyomdai gépek nem a sima rgb színekből dolgoznak, hanem a cmyk-ból, festékekből. A valóságban ha összekevered a piros-töld-kék színeket, nem fogsz fehéret kapni. Másképp kell hozzáállni.
A webes grafikusnak olyan grafikát kell készítenie amit a sitebuilder/webprogramozó át tud alakítani weboldallá. Egy nyomdai grafikus többnyire ezt totál elcseszi.
Itt pixel/vektor-grafikus progikat kell vágni. (photoshop, illustrator, esetelg videoszerkesztő cuccok se ártanak, after effect meg már az igazi extra)
fuh nagyon dióhéjban ennyi. ha valamelyik irány érdekel, akkor keresgélj, kutass, vannak még szakmák, csak a főirányokat írtam le.
Nah és? én meg elvégeztem egy szoftverüzemeltetőit (is) és mégis gyökérségnek tartom, mert semmi értelme.
Ha a cégnél 600k bruttót perkálnak ki érted úgy, hogy nem volt semmi más tudásod csak az amit megtanultál a gazdasági info képzésen, akkor olyan is.
Ha pedig nem csak onnan szereztél tudást, tanultál máshonnan is, magadtól is, akkor ne a papírt védd.
azt tegyük hozzá, hogy a kérdező okj-ről beszélt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!