Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A váltótársam több fizetést...

A váltótársam több fizetést keres mint én, fele annyit dolgozik, hiába kérek fizetésemelést, nem akarnak adni. Ez így jogos?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Jogi tanácsot szeretnék kérni. A szituáció: Logisztikai asszisztensként dolgozom másfél éve, egy elég nagy cégnél. Januárig volt egy logisztikai vezetőm és én mint asszisztens (hozzáteszem, hogy csak mi ketten dolgoztunk a logisztikán). De Januártól ez megszűnt. A vezetőm másik munkakört kapott, én mellém pedig behelyeztek egy új logisztikai asszisztenst (ő előtte is ennél a cégnél dolgozott, csak mint alapanyag raktáros). Tehát év elején be kellett tanítanom erre a munkakörre, hiába könyörgök fizetés emelésért, az igazgató mindig másra fogja, meg leráz és mindig csak azt mondja, hogy: "majd". Kicsit már idegesítő, főleg, hogy tudom a váltótársam 50.000 Ft-tal többet keres, mint én, 2-szer annyit dolgozok, és minden egyes hibáját én javítom ki. Ráadásul 2 műszakos munkarendben dolgozunk, és 6-14 óráig, és 14-22 óráig. 18 óra után járna az éjszakás (30%) pótlék, nem? Jogilag ugyanannyit kellene keresnünk, főleg, hogy ugyanazt a munkát végezzük el, nem? Ráadásul én helyettesítem a régi főnökömet, ha nincs itt, és a váltótársamat is. Ja a túlórát nem fizetik ki, és lecsúsztatni sem tudom...

2013. febr. 25. 23:21
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Jogilag nem kell ugyanannyit keresnetek, de erkölcsileg nézve talán igen. Bár Mo-on hol van itt az erkölcs?

Hasonló szitu. Az én kollégám többet keres (bruttóban!, azt kell nézni, nem a nettót, ugyanis lehet valamilyen adóval kapcsolatos kedvezménye, ami miatt a nettója több lehet), és tulajdonképpen nem dolgozik, csak a fizetésért jön be. Én dolgozom helyette is. Nálunk megszaporodtak az ilyen kollégák. Mondanom sem kell, hogy valakinek a valakije mindegyik. Ez van...

2013. febr. 26. 06:05
 2/8 anonim ***** válasza:

Jogilag nem kell ugyan annyit keresnie.

De nagyon egyszerű szitu:

Ne dolgozz helyette, ne javítsd a hibáit. Ha meg számonkérik jelezd, hogy nem te hibáztál.

Az más kérdés, hogy a túlórát ki kéne fizetni, de ehhez a kollégádnak kevés köze van.

2013. febr. 26. 07:11
 3/8 anonim ***** válasza:
A munkabér szabad megállapodás tárgya.
2013. febr. 26. 10:28
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Ezt beszívtad. Tudja a munkáltató, h szükséged van a munkára, és megteheti, h elengedi a füle mellett a könyörgésedet. Ha úgy állsz elé, h van másik állásajánlatod, és csá, akkor lehet, h hirtelen rá fog érni, és megkapod, amit kérsz. Persze ehhez kell az a bizonyos másik munkahely, itt Mo-on :(

még egy komment: ha a kollegád esetleg idősebb, és régebb óta itt dolgozik, akkor nem csoda, h többet keres.

túlóra, pótlék: ez rengeteg cégnél így megy. mert megtehetik, h a K anyjukat!! megszoksz, vagy megszöksz.

én megszöktem. külföldre.

2013. febr. 26. 13:14
 5/8 anonim ***** válasza:

"úgy állsz elé, h van másik állásajánlatod, és csá, akkor lehet, h hirtelen rá fog érni, és megkapod, amit kérsz."

Vagy leginkább fapofával elfogadja a felmondásodat és felvesznek másnap a 200+ jelentkezőből valakit, aki ennyiért boldogan vállalja. Ez a magyar valóság, jóreggelt!

2013. febr. 26. 13:40
 6/8 anonim ***** válasza:

Jó reggelt Méregzsák, szuper, h leszólod a kommentem, de megoldást mégsem javasoltál.

Amúgy nem egy esetről tudok, h valaki fel akart mondani, de a cég marasztalta.

Amennyiben a kérdező talál jobbat, és lépni készül, nagyobb eséllyel adnak neki fizuemelést, mintha napjában kétszer csak nyávog érte, miközben ugyanúgy szorgalmasan dolgozik.

2013. febr. 26. 16:54
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat :)

Már próbálkoztam, hogy odaálltam elé, és azt mondtam, hogy kaptam egy másik munkaajánlatot, jóval többet ígértek (persze ezzel csak meg akartam ijeszteni), erre emelt a fizumon kemény 5000 Ft-ot, amivel manapság kitörölhetem...

Elküldeni nem küld el, mert nagyon értékes a munkám, több mint 3000 terméket kell nap mint nap megkülönböztetni és felismerni, ha kirúg és felvesz helyettem másikat, az neki minimum fél év, mire az újonc betanul, és persze ő is járni fog nap mint nap a fizetésemelésért...

Most nem fényezni akarom magam, de nagyon jó memóriám van, egy hónap alatt megtanultam az SAP-ban azt a területet, amit nap mint nap használnom kell, és ezen meg is lepődnek a főnökeim. Váltótáram ebben nem dicsekedhet, naponta legalább 2-szer felhív, hogy mit és hogyan kell ezt meg azt az SAP-ban, pedig ugyan azt tanulta párhuzamosan velem. És ezt a tudást nem becsülik meg!!!

2013. febr. 26. 23:20
 8/8 anonim ***** válasza:
Szia elvileg a bérpótlék járna, az lenne a korrekt, ha az alapbéretek egyezne. Én is hasonló cipőben járok (vagy jártam), amikor felvettek dolgozni, 2011 december végén bruttó 90000 ftot írtunk a papírra. 2012 jan 1-én kezdtem dolgozni, a bérem bruttó 93000 ft-ra változott, ami nettóban kevesebb, mint a 2 nappal előbbi bruttó 90. Dolgoztam ezért a bruttó 93000 ft-os minimálbérért (nettó 60915 ft), jobbat nem tudtam, megtanultam kijönni belőle, hogy még a számláim is be tudjam fizetni, és kajálni is tudjak. Akiket előttem pár héttel vettek fel, a váltótársak, neki bruttó 110000 ft volt az alapbérük. Néha rákérdeztem a vezetőségnél, hogy nekem miért kevesebb, mindig csak azt mondták, hogy mert ebben a munkakörben már minimálbérért is lehet alkalmazni. (kell angol nyelvtudás, érettségi, 2 szakma a munkához) Na mindegy nem is panaszkodtam, volt 15% délutáni, 40% éjszakai pótlék, direkt úgy jöttem, hogy ezeket megkapjam, az még egy 10es pluszban, ezeket elvették, így maradt 18-20 óráíg 2 óra 30% pótlék (nettó 500 ft kb), és az éjszakai műszakra 7 óra 30% pótlék. (kb 1000 ft), és már csak mindenkinek 2 db éjszakás műszakja lehetett. Így már volt olyan számla, amit késve, csúsztatva fizettem be, havi 6-8000 ftal lett kevesebb a fizum. Most idén jan. 1-től megemelték bruttó 106000 ftra a fizetésem, a múlt haviból végre megint kijöttem, de a többiekét is megemelték, szerintem még mindig én kapom a legkevesebbet, bár ha felvesznek új embert, az bruttó 98000 ftot fog kapni ugyanazért a munkáért.
2013. febr. 27. 08:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!