Miért én oldjam meg mindenkinek a munkahelyet, ha nem is akarnak dolgozni?
A válasz a következő fogalmakban rejlik: haszonáldozati költség, avagy alternatív költség.
Miről kell lemondania cserébe azért, hogy brutto ezer forintos órabérért utazzon havi néhány alkalommal alkalmanként másfél órát oda, másfél órát vissza, és az utazási költsége elviszi a kapott netto bére jelentős arányát.
A valóság valóban azt mutatja, hogy a zemberek többségének felfogásában a brutto ezer forintos órabér bevételnél nagyobb költséget jelentenek azok a dolgok, amiről cserébe le kell mondania. Bizonyára a média hangzatos populista szövegei nem a valóságot tükrözik az össznépi elszegényedésről, az csak a színház része.
Mert ugye fel sem tételezem, hogy Te adócsalást követnél el, amikor vállalkozóként zsebbe fizetnél ezer forintos órabért néhány alkalommal/hó. :O)
De ha 8 óra/20 nap/hó -val számolnánk és az netto lenne, akkor ez az álombér btto 160 rongy lenne. Ebből csak a havi rezsit lehetne kifizetni, de nem jutna belőle kajára, BKV-ra,........
Szóval mégegyszer: szerinted a haszonáldozati költsége ennek ezer forintos órabérnek szerinted józan ésszel kisebb, vagy nagyobb egy átlagember tudatában ?
Alighanem tévedni tetszel, amikor ezt az összeget elégségesnek, pláne tisztesnek nevezed. A profitot persze a vállalkozásod maximalizálni szeretné, ami persze normális is. De ha ezért az éhenhaláshoz sem elég bérért vársz el megbízható munkaerőt, akkor Te egy álomvilágban élsz.
"Alighanem tévedni tetszel, amikor ezt az összeget elégségesnek, pláne tisztesnek nevezed. "
Szakképzettséget nem igénylő munkáért? Még sok is.
én azt tudom, hogy ennél kevesebből is kénytelenek tengődni sokan, én azt írtam, hogy megélni nem lehet belőle, az alapvető szükségletek kiadásait sem fedezi.
Persze ha valaki lopja az áramot, nincs csatornadíja, vizet az utcai karoskútról hoz a település költségére, nem fizet a BKV-n, DKV-n, PKV-n, nem fizet adót, nyögdíjjárulékot, és proletár szendvicset eszik naponta kétszer ( két szárazkenyér között egy harmadik)
akkor el lehet tengődni, de azoknak úgysem éri meg alkalmanként ezer Ft órabérért feladni a megszokásaikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!