Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Bérkifizetés napja mi az új...

Bérkifizetés napja mi az új Munka Törvénykönyve szerint?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy a munkaszerződésnek tartalmaznia kell a bérkifizetés napját, de az MT-ben nem találtam olyan kitételt, mi a legkésőbbi időpont. Ezek szerint bármit beleírhatnak a szerződésbe? Régen benne volt, hogy legkésőbb tárgyhót követő hónap 15-éig, azt hiszem.

A másik, hogy olyat sem találtam, hogy a munkáltatónak meddig kell legkésőbb elutalni a végrehajtást kérő felé munkavállalótól levont letiltást. Már átböngésztem a végrehajtásról szóló törvényt, az szja törvényt, az MT-t, és sehol se találtam semmit. Tud valaki ebben segíteni?

2013. febr. 13. 12:13
 1/2 anonim ***** válasza:

Bérfizetés napja legkésőbb még mindig a tárgyhót követő hó 10-e. Akkor lehet más nap, ha valaki kizárólag teljesítménybérrel díjazott, és a részére járó munkabér alapjául szolgáló eredmény csak egy hónapnál hosszabb idő múlva állapítható meg. De ebben az esetben is az alapbér felének megfelelő összegű előleget kell fizetni részére, legalább havonta.

(MT. tv. 157. §.)

A levont letiltás elutalása akkor esedékes legutoljára, amikor a bérfizetés napja van. A munkáltató készfizető kezesként felel a levont tartozásért.

Ha valamiért nem tud vonni, akkor köteles arról a végrehajtót, vagy végrehajtást kérőt írásban tájékoztatni.

2013. febr. 13. 12:40
 2/2 anonim válasza:
És annak van-e joggyakorlata, hogy a szerződés úgy írja meg a munkáltató, hogy nehéz követni, mikor is kapok bért? konkrétan: hó 5-ig teljesítménykimutatást kell készítenem, amit elküldenek a felső vezetőmhöz (igazgató). Ő, a kézhezvételtől számított 5 munkanapon belül elfogadja, továbbítja a kifizető felé (KLIK), aki 5 munkanapon belül utal. namármost így lehetett, hogy a szeptemberi bérem október 27-én volt a számlámon. Óraadó pedagógusként dolgozom.
2014. okt. 28. 00:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!