Hogy működik a fizetetlen szabadság rendszere?
Igen, korom alapján 21 nap jár most. Ezzel nincs is gond, csak lehet lesz nyáron egy utazás amire szükségem lehet 3-4 hétre. Fizetettből nem vehetem ki, hiszen akkor nem marad majd karácsonyra, és bármi utána is közbejöhet.
Egyébként a cégem sem foglalkozik azzal, hogy mikor veszem ki a fizetettet, amikor akarom, és annyit is végülis.
Hallottam egy olyat viszont, hogy ha elmész fizetetlenre, akkor az macerás a cégnek. Vagy is hogy ki kell jelentenie, vagy valami ilyesmi. Erről tudtok valamit? Vagy egyáltalán nem ró nagyobb terhet ez a cégre?
A fizetetlen nem ró a cégre semmilyen terhet, sőt.. addig nem fizet utánad járulékot sem, de NEM JELENT KI!!!
Amúgy fizetés nélkülit csak és kizárólag akkor kérhetsz, ha a fizetett már elfogyott!!! Így vagy bevállalod, h karácsonyra nem lesz már szabid... vagy elmész betegállományba (reméljük nem rúgnak ki) :)
Hú ez nem jó. Egyébként a cég nagyon korrekt és ilyet nem tudnék elképzelni. Van arra valamilyen szabályozás, hogy fizetetlenre csak akkor mehetsz ha már nincs fizetetted?
A fizetettből nem akarok kivenni 3 hetet, akkor alig marad az év második felére!
Most olvastam, hogy a cég ebben az esetben nem jelent ki, de biztosításom se lesz ebben az időszakban. Ha meglehet oldani, azt meg befizetem magamtól. Nme tudom hogy van ez.
A munkavállaló kérelmére - közérdekű okból vagy személyes és családi körülményeire tekintettel - fizetés nélküli szabadság adható. A fizetés nélküli szabadság időtartamára munkabér nem jár ugyan, de a munkaviszony folyamatosan fennáll. Fontos tudni, hogy az alábbi eseteket kivéve a fizetés nélküli szabadság csak lehetőség, a munkáltatót semmi nem kötelezi arra, hogy engedélyezze ezt dolgozójának.
Az alábbi esetekben a munkáltatónak nincs mérlegelési lehetősége, köteles engedélyezni a fizetés nélküli szabadságot:
A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg a gyermek 3. életéve betöltéséig a gyermek gondozás, továbbá a gyermek 14. életéve betöltéséig, ha a gyermek gondozása céljából gyermekgondozási segélyben részesül; a gyermek 12. életéve betöltéséig a gyermek betegsége esetén, az otthoni ápolás érdekében.
Az előreláthatóan 30 napot meghaladó ápolásra vagy gondozásra szoruló közeli hozzátartozó személyes, otthoni ápolása céljából legfeljebb 2 évre fizetés nélküli szabadságot kell engedélyezni.
A sor-, valamint a 20 napi időtartamot meghaladó tartalékos és póttartalékos katonának bevonulás előtt kérésre - 2 munkanap fizetés nélküli szabadságot kell engedélyezni.
Legfeljebb egy évig terjedő fizetés nélküli szabadságot kell engedélyezni, ha a munkavállaló magánerőből a saját részére lakást épít.
Az országgyűlési képviselőnek kérésére jelöltségének nyilvántartásba vételétől a választás befejezéséig, illetve megválasztása esetén a mandátuma igazolásáig, majd képviselői megbízatása időtartamának egészére vagy annak egy részére fizetés nélküli szabadságot kell engedélyezni. Fizetés nélküli szabadságot kell biztosítani a polgármesternek, valamint az Országos Rádió és Televízió Testület tagjának is, a megbízatásának időtartamára.
[origo]
Köszi, de ebben az origo-s cikkben nincs benne, hogy nem mehetsz fizetetlenre, ha van még fizetett szabadságod.
A betegállománnyos dolog sem olyan egyszerű, tudod te is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!