Átlag 4 hónapon belül elhelyezkedni (diplomával)?
Megjelent egy cikk a Metropolban, meg máshol is, hogy TTK-s diplomával lehet a leglassabban elhelyezkedni, átlag 4 hónap valamennyi.
Az összes diploma átlaga 3,8 volt vagy hogy.
Azt hittem, hogy napirendre fogok tudni térni a cikk felett. De nem.
Olvasgatva itt is a kérdéseket, más fórumokban a hozzászólásokat; Metropol-ban a beküldött leveket; beszélgetve emberekkel; mások sorsát hallva...
Ez a 4 hónap nagyon optimista becslés, vagy belevették a szakmán kívül elhelyezkedést is, de úgy is túl optimista!!!
Én úgy érzékelem, hogy csak orvosi, állatorvosi, néhány egészségügyi és a hagyományos mérnöki diplomákkal lehet csak 4 hónapon belüli elhelyezkedni.
A többivel minimum fél év.
A legbüfébb diplomákkal pedig 1-1,5-2 évig próbálnak elhelyezkedni az emberek, utána feladják a reményt. 1-1,5 év alatt, ismerős segítségével el tudnak helyezkedni NEM szakmában, vagy átképzik magukat OKJ-n, tanfolyamon.
Ezt tapasztalom...
Szerintetek is irreális a Metropol cikke a 4 hónapról?
Nagyon nehéz gyakorlatot szerezni az egyetem alatt.
A kötelező 6 (helyenként 12) hetes gyakorlatot is nagyon nehéz megszerezni, egyszerűen nem lehet gyakorlati helyet találni.
Lehet TDK-zni, meg szakkollégiumba belépni, de... válságban, túlképzés mellett szerintem ez se segít.
"Nagyon nehéz gyakorlatot szerezni az egyetem alatt.
A kötelező 6 (helyenként 12) hetes gyakorlatot is nagyon nehéz megszerezni, egyszerűen nem lehet gyakorlati helyet találni."
Általában mindenki ezzel a kifogással érvel, de az igazság az, hogy gyakornoki hely sok van, csak sok fiatalnak nem fűlik a foga az ingyen munkához. Pedig ha egyetem alatt elmegy 1-1,5 év ingyen munkára, avval saját magán segít, mert gyakorlattal a háta mögött mehet a munkaerőpiacra, ami óriási előny azokkal szemben, akik úgy végeznek, hogy semmi gyakorlatuk sincsen, a kötelezőn kívül.
Én még nagyon kezdő egyetemista vagyok, azon gondolkozom, mit tegyek nyártól, hogy esetleg elhelyezkedjek.
De nálunk a harmadévesek totál letargiában, és gyakhely sincs...
Beszélgettem másokkal, más közegben erről, és más is igazolta, hogy nem kell a gyakornok, mert csak a bajt okozza. Ja, a hathetesen is kávéfőzésre jó. :/
Gyakornoki hely akad az országban. Célszerű abban a városban keresni, ahol az egyetem/fősulit végzed, mert úgy jössz ki olcsóbban.
Sok helyen tényleg nem fizetnek, de jól mutat az önéletrajzban egy nagyobb multi neve. Sőt ha jónak találnak és van üresedés, akkor még egy szerződést is ajánlhatnak. Ha nem is azon az osztályon, ahol dolgoztál, de talán máshol.
Ahol én dolgozok 2 gyakornok volt, mind a ketten a féléves gyakorlati idejüket töltötték itt. Az egyiket véglegesítették határozatlan szerződéssel mert bevált. A másikuk azt hiszem jön szintén vissza nemsokára.
Azért lepődtél meg a cikken, mert eddig csak azoknak a sajnálkozását és panaszkodását hallottad, akiknek nem jött össze.
Akiknek sikerül munkát találni, nem dicsekednek vele olyan hangosan, mint ahogy a nem találók panaszkodnak róla.
Nem TTK-s vagyok, hanem a tudtommal két műszaki büfészak közül az egyiken. De igazából lényegtelen a téma szempontjából, mert manapság egyre több szakról hallani, hogy 1-2 évig próbálnak vele elhelyezkedni, de semmi. Tanítók, magyartanárok, töritanárok, környezettudós szakemberek stb-stb... És akkor a tényleg büfészakokról még nem beszéltünk, mint andragógia, kommédia stb.
A TTK-n igazából csak egy szak gáz, nem?
Amúgy te hol vagy, milyen szakon?
ez volt a Metropol-ban is
Pont ez az, hogy szerintem benne vannak a pályaelhagyók is. De úgy meg kit érdekel? Engem az érdekel, a szakmámban el tudok-e helyezkedni, mert azt sejtem, hogy éhenhalni nem fogok, ha van nyelvtudásom, és fiatal vagyok (kb ez a kettő kell, és ha gyárban is, de kikötsz valahol).
Tehát így nincs értelme a cikknek.
Mindazonáltal attól még, hogy egy nyelvet tudó fiatalt felvesznek valahova, szerintem az se 4 hónap, hanem jóval több. :/ Csak annyi, hogy van remény, hogy sikerülni fog kenyeret keresni, de 4 hónap...
Szóval szerintem csúsztat is a cikk.
Elég lesújtó képről tudok, humán beállítottsággal majdhogynem áshatod el magad, reál beállítottsággal is csak akkor fogsz szakmában elhelyezkedni és jól keresni, ha penge vagy, és a kevés jó szak valamelyikére mész. De még ott is kell a nyüzsgés egyetem alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!