Hogyan tudod megállni, hogy el ne nevesd magad amikor az interjún azt ecsetelik, hogy a multinál fontos hogy a dolgozójának jó legyen?
Minden multi leírja a asaját cégéről, hogy nagyon fontos nekik a dolgozójuk jó élete, hogy hosszú távon legyen náluk és ők valóban jól bánjanak az alkalmazottakkal, közben minden ki tudja hogy ennek az ellenkezője igaz.
A TV ügyvédjében számtalanszor meséli a zokogó kirúgott alkalmazott, hogy nem fizeték ki a végkielégítését és ügyvédjük jelenlétében rúgatták ki, hogy ne tudjon lépni. És még a többit nem is említettem.
Bár én nem dolgoztam multinál, de jellemzően ezeket hallom:
A multinak nem az az érdeke, hogy jól megfizesse az alkalmazottat, mert van helyette másik 100!!! Ezért a helyezettel visszaélve kizsigerelik, kifacsarják a "melóst"! Ez egyszerű kereslet - kínálat törvény. A másik, hogy az alkalmazottak fúrják, faragják egymást, hogy előre jussanak.. Hiszen meg van adva, hogy a 10 emberből 1-2 mehet előrébb. Aki előrébb akar menni az felfelé nyal lefelé könyököl!! Egymással szembe mosolyognak, nagyon megértőek, a hátuk mögött meg a fenébe kívánják egymást. Sehol máshol nem megy annyira a kétszínűség, mint a multinál!!
A harmadik ez érdekellentét a főnökök és az alkalmazottak között. A főnökök elkülönült kaszt, nem lehet velük beszélni, közvetlennek lenni. Ők nem állnak szóba a pórnéppel (rabszolgákkal). A pénzt a szigorért, a ki.aszásért kapják, úgy van meghatározva a vezetői prémiuma, hogy javítani kell az eredményt, a költségeket csökkenteni.. Ezért folyamatosak az átszervezések, leépítések. A bent maradóknak meg egyre több a munkája, egyre xarabb nekik. Sokan nem bírják ezt, továbbállnak, vagy mennek külföldre. A juttatások az elmúlt 5-6 évben nem emelkedtek, a jutalmakat elvették "racionalizálás" jegyében. A pénz a fizetés, kicsit jobb mint egy "sima" vállalkozásnál. Éppen arra elég, hogy ne halj éhen, de továbblépni, megtakarítani nem lehet belőle. A felsővezetés persze jól jár, ők ott vannak a tűz közelében..
#11 - dehogy rúgják ki, nagyon is megbecsülik. Ő tipikusan az, aki alulról megmászta a ranglétrát és így jutott elég magasra. Egyáltalán nem lepődnék meg, ha hosszútávon ő lenne a következő nagyfőnök (aki felett már csak az ország egyik legnagyobb cégének tulajdonosa/vezérigazgatója van).
Jó szakember amellett, hogy jó vezető.
Azt kifejezetten csodálom benne, hogy még kritizálni is úgy tud, hogy örülsz neki. Egyszer "letolt" valamiért, kijöttem az irodájából, leültem és cirka 10 perccel később tudatosult bennem, hogy engem most tulajdonképpen letoltak.. Annyira konstruktívan és kedvesen tudja csinálni, hogy semmilyen rossz érzést nem kelt, illetve a kritika mellé mindig keres valami pozitívumot is, hogy ne rombolja le az önbecsülésed.
De az tény, hogy ezzel a stílussal eléri, hogy mindenki örömmel dolgozik neki, fel sem merül, hogy morogjon bárki a túlóra miatt (mondjuk ki is fizetik!). Rendszeresen használja a "kérem" és a "köszönöm" szavakat, még apróságoknál is.
Ha valakin látszik/tudott, hogy komolyabb gondja van (komolyabb betegség, komoly magánéleti probléma), akkor behívja, beszélget vele egy kicsit és érezhetően óvatosabban bánik vele, jobban védi, amíg kiszolgáltatott helyzetben van.
Két példa kollégák esetében: az egyiküknek betegség után meghalt az édesanyja. Érthető módon teljesen kibukott. A főnök részvétet nyilvánított és felajánlotta, hogy nyugodtan maradjon otthon amennyit törvényileg meg tud oldani (táppénz, szabi).
Egy másik kollégának volt egy fájdalmas szakítása, szegényre ránézni rossz volt, zombiként járkált a folyosón, kissé katatón állapotba került.
Őt egy hétre hazaküldték szabira, utána naponta ránézett a főnök, hogy hogy van, ha összefutottak érdeklődött a lelkiállapotáról. A lány mondta, hogy most már az segít, ha lefoglalja magát, de sajnos nagyon változó a munkaterhelés. Néha pörgés van, néha egy órán át nézi a falat.
Találtak neki új feladatokat, jobban leterhelték. Mivel nem evett, nem aludt, többet is hibázott, de elnézték neki, a hibás anyagokat kedvesen adták vissza, hogy még egyszer fusson neki.
Két hét alatt kivirult, láthatóan javult az állapota. Gondolom hálás is volt, illetve jobban lett, még nagyobb fokozatra kapcsolt - két hónap múlva fizetésemelést kapott, annyira belevetette magát a munkába és olyan jól dolgozott.
Szóval látni a főnököm stílusa mögött akár "érdeket" is. Ő így éri el, hogy mindenki maximumon dolgozzon. Emellett jó a hangulat és szívesen járnak be dolgozni az emberek.
Személyes ellentétek nálunk is vannak (nem lehet mindenki szimpatikus mindenkinek), de ez abban nyilvánul meg, hogy bizonyos emberek nem keresik egymás társaságát. Ráköszönnek egymásra a folyosón, de nem állnak le hosszabban beszélgetni.
Utolso! Nagyon nagy makod van!!!
Publikus, hogy melyik ceg ez? Nem vagyok erintett semmilyen szempontbol, csak pusztan kivancsisag.
Annyiból nem publikus, hogy a leírtak alapján + cégnévvel beazonosítható lennék. Az egyik nagy pénzintézetről van szó, széles körben ismert cég.
Hozzátenném, hogy itt is vannak olyan részlegek, ahol a vezetőség kevésbé emberi - ott tudom, hogy gyomorgörccsel járnak be dolgozni reggelente. Ez a vezető pl. engem is elküldött már úgy melegebb éghajlatra, hogy munkáltatói-munkavállalói szempontból nem sok közünk van egymáshoz.
Én is akkor kérdeztem utána, hogy mégis mivel bőszíthettem fel az illetőt - akkor mondták, hogy semmivel, ő alapjáraton így kommunikál, ne vegyem magamra.
Én már általában az álláshirdetéseken szétröhögöm magam. Egy példával be is mutatnám, hogy miért:
Profession
Ismert és elismert nemzetközi vállalat keres agilis, önmagára és munkájára igényes munkatársat az alábbi pozícióba:
Tisztítástechnológiai munkatárs (alias sz.r döglődő magyar cég takarítónénit keres)
Elvárások:
- Középfokú végzettség
- Tárgyalóképes angol nyelvtudás (hogy a főnök az anyanyelvén tudjon elküldeni a k.rva anyádba)
- 3-5 év releváns szakmai tapasztalat
- proaktív személyiség, rugalmasság
- kiváló kommunikációs és interperszonális készségek
Előny:
- Egyéb idegennyelv tárgyalóképes ismerete
- Érettségi, C+E jogsi
Amit nyújtunk:
- vonzó juttatási csomag (minimálbér+3000 ft étkezési)
- fiatal, dinamikus csapat (a főnök 20 éves fia, 20 éves barátnője, unokaöccse stb. aki majd mind rajtad röhög, mert más dolga úgy sincs)
- stabil vállalati háttér (bármikor ok nélkül, azonnali hatállyal kirúghatnak, jó ügyvédeik vannak, megtehetik)
- horizontális mozgási lehetőség (másik telephelyen is pucolhatod a sz.rt)
Ha állásajánlatunk felkeltette érdeklődését kérjük küldje el fényképpel ellátott angol és magyar nyelvű önéletrajzát illetve motivációs levelét az alábbi e-mail címre.
Na kb ilyenek mennek, akkor az interjún mit vártok? Gondolom milyen fontos nekik, hogy a dolgozónak jó legyen, és mennyire emberszámba vesznek, amikor az interjú után arra sem méltatnak, hogy egy e-mailt küldjenek sorry de nem téged választottunk. (Megjegyzem nekem már volt, aki küldött)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!