Szerintetek mennyire fontos a mai világban a főiskola/egyetem? Társadalmi megítélés szempontjából számít? Lehetőségek mennyivel tágabbak egy főiskolával mint egy okj-s képzéssel?
Most készülök érettségizni, jegyeim 3-as 4-es között állnak, érettségire készülni fogok, biztos hogy nem fog rosszul sikerülni, 4-es környéke biztos meg lesz mindenből:)
Szóval valószínűleg meg lenne a lehetőségem valamilyen főiskolára, csak igazából egyik sem érdekel különösen. Egyetlen egy érdekel talán, oda pedig biztosan felvennének, ugyanis csak fizetősön indul.
Én nem látom értelmét szenvedni a főiskolával, mivel rengeteg szakma haldoklik, lehet többet érnék egy autószerelői vagy akár gyógymasszőri vagy egy jól megválasztott okj-s képzéssel, és el sem kell monddanom, mennyivel jobban érdekelnek.
Főiskolát csak a társadalmi megítélés miatt, vagy azért, hogy később ne bánjam, hogy nem csináltam meg.
Előre is köszönöm a véleményeket!
18F
"ha fanatikus vagy"
Ha valaki fanatikus, akkor az az ember főiskola nélkül is valamilyen módon befutja a maga karrierjét. Egyébként nem ellenkezni akarok veled (sőt), támogatom, hogy az ember főiskolai/egyetemi tanulmányokat végezzen.
A kérdező helyzetében voltam, ezért én sem mentem főiskolára, ennek az lett a következménye, hogy alacsony fizetésért dolgoztam és dolgozom. Rendelkezem viszont fanatizmussal, így történt, hogy gazdasági szakon 2 diplomát szerzett ismerősöm engem kérdezett tőkepiaci témában (ők erről nem tanultak, vagy csak érintőlegesen).
Nála még nem keresek többet, de sok diplomás ismerősömnél már nagyobb fizum + a tőkejövedelmem együttvéve, amit kb. 19 éves korom óta igyekszem növelni.
Ha nincs olyan szak, ami érdekel, akkor ne menj csak azért fősulira/egyetemre, mert az a divat.
Viszont egy jó helyen megválasztott okj értékes lehet, s még abból is tudsz felfelé menni.
Egyik ismerősöm jól tud rajzol, de elsőre nem vették fel a képzőművészetire, így elvégzett egy 5-6-od évet egy művészeti iskolában, s lett egy grafikus szakmája. Másodjára felvették a képzőművészetire, de ez valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az ötöd év alatt sokat fejlődött.
Ha elmész szakácsnak vagy cukrásznak, s jól csinálod, akkor még mindig lehetsz mester, képezheted magad, mehetsz fősulira. Vagy keramikus stb.
Én azt szoktam mondani, hogy érdemes több vasat is a tűzben tartani. Ha el mész a fősulira, akkor is vagy tanulj mellette egy olyan dolgot, ami érdekel is, vagy dolgozz valahol, hogy legyen gyakorlatod.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!