Dolgoznátok a Tescoban?
Van egy lehetőség pékáru eladóként, viszont sok rosszat hallottam a helyről, és én amúgy is sok mindent a lelkemre veszek, főleg ha ok nélkül kiabálnak velem.
Igazából nem is tudom, mit kell ott csinálnom, mennyire terhelő? Bár gondolom egy pékáru eladónak nem sok dolga van, csak kipakolni a termékeket, nem?
Én Tescoban dolgozok, bár nem a pékáru részlegen, így nem tudom, hogy ott mi az elvárás.
A mai világban nagyon nehéz munkát találni, így én azt javaslom mindenképp próbáld meg. Én is olyan vagyok, mint te. Mondjuk velem konkrétan nem ordibáltak még, de azért okoztak kellemetlen perceket. Kb. másfél éve vagyok a jelenlegi pozíciómban.
Ellenben, amit a saját bőrömön tapasztaltam:
Soha semmi nem elég, s soha semmi nem elég jó. Ha 100%-ot teljesítesz, akkor miért nem vagy képes 150%-ra, ha ezt eléred, akkor miért nem 200%?
Emellett folyamatos a spórolás, így még a dolgozókon is spórolnak. Ez alatt azt értem, hogy például két ember munkáját végzi el egy ember. Egyébként, ami viszont pozitív, hogy 100%-osan be leszel jelentve, és mindig időben megkapod a fizetésed. Én már jártam úgy, hogy 10-én már hajnal 4-kor a kártyámon volt a pénzem. Ha sikerül ott maradnod próbaidő után akkor egyéb juttatásokat is kaphatsz (pl. 10%-os kedvezményre jogosító dolgozói kupont).
Ezek az én tapasztalataim. De Tesco és Tesco között is van különbség. Ahol én dolgozok azt mondják közösség szempontjából jobb munkahely, viszont kicsit arrébb a nagyobb áruházról nagyon rosszakat hallok.
Szia!
Én még diák vagyok, de voltam már dolgozni pár hetet a pékség részen. Mivel ifjú titánként nem sokat számít a véleményem, azért mesélek neked, hátha kíváncsi vagy. Amit neked kell majd úgymond csinálni. Olvasd el, mert segíthetek később neked. Lentebb megemlítem, hogy miért.
Benti rész:
- Mi nekünk kellett a kenyeret szeletelni és csomagolni. Igazság szerint ezt sosem csináltam ezelőtt, de nagyon hamar beletud jönni az ember. Hátul beteszed a gépbe a kenyeret, gomb, és várod, hogy a szeletelőn áttolja a kenyeret és te Jól összefogod a két végét a kenyérnek miközben félig kijött már a szeletelőből, mert nem szabad, hogy szétessen. Aztán megemeled, átrakod a csomagoló részre, ami annyiból áll, hogy egy szép csuklómozdulattal bevarázsolod a fólia alá, tovább húzod arra a részre ahol ilyen hőszálas(nem tudom a pontos nevét) vágó van, ott ráfeszíted a fóliát, mert nem szabad, hogy laza legyen rajta, majd lenyomod azt a csodát és kész is. Csak nem szabad, h szétessen az egész folyamat alatt a kenyér, mert akkor szedheted össze és rakhatod ki szépen. Majd a címkét rá kell tenni, ha éppen akkor viszel ki belőle. Egyébként nem szabad rátenni a címkét, ha csak bent marad azért, mert éppen van kint belőle. Egyszer ezt megcsináltam és leszedették velem mindről a címkét, ami azzal járt, hogy a fólia is leszakadt róla.
____
Aztán tudnod kell a "FIFO" alkalmazását.
FIFO: First In First Out
Ez annyit jelent, hogy mindig az van kint ami először készült. pl: a kenyerek...megsült azt kiraktad majd volt bent még 3 kocsi kernyér és mindig az időben következőt rakod ki.
____
Kint:
Mindig figyelned kell, mi van éppen lefogyva és azt vinni ki. Legtöbbször a kifli,zsömle, félbarna kenyerek, kemencés kenyerek szoktak... 2 fajta kocsival fogsz találkozni amivel cipekedni fogsz ki.
1: [link]
Az ilyen fajta kocsikon fogod kivinni a kifli-zsömle,kakaós csiga, stb... Egy ilyennel jól körbejárod a sorokat, ha különbözőek vannak rajta. Ha egy ilyen kocsin sok üres tálca van, célszerű lesz úgy gazdálkodni, hogy egy kocsira át tenni a tálcákat, amiken még van, így több helyed is lesz és kevesebbszer is kell fordulnod, meg a friss cuccokat a pékek majd tehetik rá a tálcákra, ha azok éppen kellenek nekik.
A másik pedig: [link]
Ezen meg csak a kenyereket fogod kivinni.
Kint még figyelj arra, hogy a nylon zacskó minden résznél legyen elég. Ha üres tekercset látsz, leszedni, kicserélni mihamarabb. A kenyereknél pedig azt a papír csomagolót kell nézni, hogy legyen elég belőle kint. Sokszor fogsz találkozni olyannal, hogy az emberek becsomagolták, de mégsem kell nekik aztán zacskóstul vissza rakják. Mi ezeket hívtuk ajándékcsomagoknak. Ilyenkor a zacskót eltávolítani aztán vissza a helyére a dolgot. Figyelni kell arra is, hogy le kell igazítani a termékeket.
__
Én a munkám alatt végig egy pékeladó keze alatt voltam, ő adta a feladatokat, ő segített mindenben, ő magyarázott el mindent, hogy mire figyeljek, tehát mindent neki köszönhetek. Nagyon,nagyon rendes volt, tényleg nagyon rendes volt velem. Mindent megmutatott újra, ha kellett 100x is amíg nem ment valami. Tényleg nagyon jó emberrel hozott össze a sors, sőt felvettük a kapcsolatot munkán kívül is, és volt, hogy 7 órákat beszélgettünk.. Rengeteget mesélt erről a munkáról is. Így ha valami kérdésed van, továbbíthatom neki és segíthet. Egyébként majdnem 2 év után abba hagyta, mert nagyon nem volt egészséges ez a sok, embertelen munka. Azt mondta az egészségére ment. Nagyon sok munka van elvileg.
Én voltam karácsonyi időszakban is náluk, de akkor valami őrültek háza van. Szó szerint. Rengeteg ember volt és ha még hátra mentél akkor is kopogtattak be azon a felhúzón, hogy menjek ki, mert kell nekik ez meg az, sok hülye kérdésükkel,stb.. Felejthetetlen élmény marad. Remélem nem haragszol meg, ha felidézek kicsit. Vicces volt.
Akciós volt a kemencés kenyerünk és üres volt az egész kinti 3 sorra, mert elvitték belőle mindet. Ugyebár kocsival kell kivinni a kenyeret odáig. Rendesen forró volt még a kenyér, de ki kellett vinni, mert arra vártak. Bentről nézve a felhúzó bejáratán keresztül láttuk azt az ember tömeget és oda ki kell menni kocsival. "Huhh.." Én meg aki velem volt, azon veszekedtünk, hogy ki vigye ki a kocsit. Végül úgy döntöttünk, hogy együtt visszük ki. Belekapaszkodtunk a kocsiba, én elől, ő hátul. Gombot megnyomni amivel felhúzzuk a bejáratot. Elkezdtük kivinni az ember tömeg között. Nem viccelek, az összes kenyeret levették a kocsiról út közbe, így el sem jutottunk a kenyerek helyéig, pedig nem álltunk meg. Ezzel a kis történettel csak annyit szerettem volna tudatni, hogy karácsonyi időszakban tényleg őrültek háza van. Mintha ingyen lenne a kenyér, úgy jönnek. Tehát ha mostanság fogsz menni, majd megtapasztalhatod a saját bőrödön is. :)
Akiről meséltem neked, a pék eladóról, még átküldte nekem a saját önéletrajzát, mert volt egyszer egy ilyen házi feladatom és segített. Most megnéztem és itt felsorolt benne pár dolgot, mi volt itt a feladata. Leírom:
A FIFO elv betartása
A napi termelés szervezés segítése
A pékség állandó vevői igényeinek szinten tartása
Szavatossági idő vezetése és ellenőrzése
Saját vélemény az egészről:
Én személy szerint élveztem az egészet. Hosszú távon lehet kikészítene a munka, de nekem tetszett. Ha nincs örültek háza, sokszor unalmas a munka, mert már mindent töltöttél ki, de ilyenkor mindig adnak valami feladatot.
Ahogy bántak velem, velünk: Hihetetlen jó társaságba kerültem, ahol dolgoztam Tesco ott nagyon rendesen a pékek is. Örültek, ha én mehettem hozzájuk. Mindig segítettek, ha rosszul csináltam valamit vagy nem tudtam valamit és hidd el sokszor volt ilyen, de kiabálás még sosem volt emiatt. Leszidást sem kaptam soha. Pl: volt, hogy összedöntöttem egy ilyen ketrecet, aztán nem leszúrást kaptam, hanem csak röhögött rajtam mindenki, még én is magamon, aztán jöttek a beszólások, hogy "így legyen 5ösöm a lottón" :DD Pedig olyan hangzavar volt, hogy huhh.. :D Ha olyat is mondtak, akkor is mindig úgy, hogy előtte valami jót de aztán amit kéne. pl: Jó ez amit csinálsz, csak kicsit tempósabban kellene és minden szuper.
Az osztályvezető néha jött ellenőrizni minket, őt is szerettem nagyon. Ha rossz napja volt, akkor néha azért jobb volt komolyan, odafigyelve végezni a munkát, de nem volt soha probléma összegezve.
A vásárlók majd bombáznak a sok értelmes kérdéssel, stb...stb...
Ne haragudj, nem untatlak tovább, észre sem vettem, hogy így elszaladt a ló velem. :)
Ha van konkrét kérdésed, nyugodtan, igyekszem válaszolni mihamarabb. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!